Romania Military

CV90-120T in loc de Leopard 2A8?

Sau cel putin aceasta este pista de dorit a fi investigata conform ministrului aparii slovac, Robert Kalinák…

Si asta deoarece slovacii au realizat ca achizitia de Leopard 2A8 presupune costuri prea mari pentru bugetul statului slovac.

Slovacii s-au angajat in fata NATO sa dispuna de o brigada mecanizata moderna, constituita din 2 batalioane de tancuri. Deja au comandat 152 de masini de lupta pe senile in varianta CV9035, coproduse alaturi de industria slovaca. In prezent opereaza un singur batalion de tancuri compus din 30 de tancuri T-72M1 si 15 tancuri Leopard 2A4, donate de Germania in schimbul vehiculelor transferate de Slovacia catre Ucraina. Intentia este de a mari numarul vehiculelor din batalion la 52 de vehicule, iar apoi de a crea un al doilea batalion, necesarul urcand astfel la 104 vehicule noi.

Pentru acestea slovacii ar fi trebuit sa plateasca peste 2 miliarde de euro, in cazul in care ar cumpara varianta Leopard 2A8 in cadul unei achizitii comune cu Bundeswehr, pretul unui agregat fiind estimat la aproximativ 25 milioane de euro.

Si astfel slovacii au devenit interesati de propunerea BAE Systems, constand in varianta CV90120-T, prezentata acum aproape 27 de ani, la salonul Eurosatory 1998, fara a primi nicio comanda pana acum.

Pe langa faptul ca pretul actualizat al unui astfel de vehicul este cifrat la 11,5 milioane de euro, la jumatate din cel al Leopard2, CV90120-T este o platforma cu multe elemente comune cu CV9035, ceea ce ar putea creste nivelul de cooperare industriala dar si simplifica operarea si intretinerea parcului de vehicule. In plus, avand in vedere relieful preponderent muntos al Slovaciei, un vehicul mai usor ar putea fi mai util.

O alta ipoteza a slovacilor este de achizitiona un numar inferior de tancuri de generatie mai veche (Leopard 2A4 spre exemplu, pentru a completa lotul existent) si a le moderniza limitat ulterior. Acestea ar fi completate pana la efectivul de 104 exemplare cu un numar mai mic de tancuri usoare sau medii.

 

Colac peste pupaza, se pare ca nici Cehia nu are bani pentru tancuri.. tot Leopard 2A8!

Cehii intentionau sa achizitioneze 77 de astfel de tancuri noi (58+19 derivate) tot in colaborare cu Bundeswehr, pentru a completa mini-batalionul de 42 de tancuri Leopard 2A4 deja aflate in curs de intrare in dotare (al treilea lot de 14 vehicule fiind comandat in data de 3 decembrie 2024). Achizitia in valoare de aproape 1,6 miliarde de euro, incadrata ca program strategic, a fost pusa sub semnul intrebarii inca din toamna trecuta, prin prisma unor estimari de scadere a bugetului apararii in 2025, datorita unor incasari mai mici din economie.

Potrivit estimarilor propriului minister al finantelor, in 2024 cehii au reusit sa cheltuie aproximativ 2,09% pentru aparare, aproximativ 6,6 miliarde de euro, alocarea fiind de aproape 1,5 ori mai mare fata de 2023. In 2025 sunt estimati aproape 6,3 miliarde de euro destinati apararii slovace.

 

Revenind la CV90120-T, acesta a stat la baza demonstratorului ADAPTIV Ghost (echipat cu camuflaj activ adaptiv), precum si al spectaculosului PL-01 „polonez”, cooperare BAE Systems – Obrum.

PL-01

Cu o masa echipat de lupta de pana la 38 de tone (prototipul initial cantarind 20 de tone gol), CV90120T MkIV este aparut din intentia Suediei de a se echipa cu un vehicul mai usor si mai ieftin, dar echipat cu capacitatea de lovire a unui tanc. Tancul usor dispune de o turela din placi sudate care acomodeaza un tun cu teava lisa calibrul 120mm incarcat cu ajutorul unui autoloader semiautomat (cadenta 12/14 lovituri pe minut, 12 lovituri in carusel si alte 33 in fostul compartiment al grupei) si cu capacitatea de a lansa si rachete cu raza de actiune de pana la 10km si munitiile standard NATO de acest calibru.

Tunul folosit initial a fost CTG (Compact Tank Gun) 120/L50 al RUAG Land Systems, cu un recul redus si capabil sa lanseze proiectilul german DM33 APFSDS cu o viteza la gura tevii de 1680 metri/secunda. Ulterior, acesta a fost inlocuit cu Rheinmetall Rh 120 LLR/47 (LLR – Light, Low Recoil), cu un recul redus cu 44% fata de un tun standard cu aceeasi lungime a tevii.

Pe langa acestea, turela poate fi echipata cu sistem de arme usoare (calibrul 7,62mm/12,7mm) teleoperate pe plafon si protectie activa soft-kill si hard-kill, inclusiv radar cu capacitate de avertizare a loviturilor in arc vertical. O varianta a camuflajului activ testat pe aceasta platforma a fost echiparea cu sistem de pulverizare de particule de apa pe suprafata vehiculului pentru a scadea semnatura infrarosie.

Propulsia este asigurata de un motor Scania DI/S-16 de 800Cp si pana la 1000Cp in optiune si o transmisie de tip Allison X-300-5 Automatic.

Blindajul este modular, putand primi placi aditionale, in limita masei maximale, avand un nivel balistic STANAG 4569 level 5+ si protectie la mine nivel 4a/4b, frontal balistic putand atinge STANAG 4569 nivel 6.

 

 

Marius Zgureanu

Surse:

Przeczytaj więcej na: https://www-altair-com-pl.translate.goog/news/view?news_id=45026&_x_tr_sl=pl&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=ro&_x_tr_pto=wapp

 

Przeczytaj więcej na: https://www-altair-com-pl.translate.goog/news/view?news_id=44981&_x_tr_sl=pl&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=ro&_x_tr_pto=wapp

Exit mobile version