Romania Military

CVX

Marina militara a Coreei de Sud a lansat un videoclip despre viitoarele nave care vor face parte din inventarul sau la orizontul aniilor 2030. Pe langa submarine din clasa Dosan Ahn Changho sau distrugatoare KDDX, avem si o prima imagine a viitoarelor doua portavioane sud-coreene.

Deocamdata acestea seamana la prima vedere cu cele britanice (au doua “insule”) dar inca nu s-au hotarat daca vor fi nave care sa semene cu cele americane de asalt din clasa USS America, sau cu portavioanele britanice din clasa Queen Elizabeth. Exista doua echipe de proiectare si ramane ca una dintre ele sa fie declarata castigatoare.

Astfel, cele doua portavioane coreene vor putea opera un numar de maximum 28 de aparate F 35B, din care 16 avioane pot fi tinute pe punte, 12 bucati in hangar.

La caracteristici generale, navele vor fi semnificativ mai mici decat portavioanele britanice din clasa Queen Elizabeth (65 mii de tone) cu un tonaj estimat de “doar” 45 000 mii de tone, similar USS America, dar mult mai mare decat al portavionului japonez JS Izumo (in jurul a 27 mii de tone).

 

Model propus de Korea Aerospace Industries (KAI) si Hyundai Heavy Industries (HHI)

Lungimea este la 263m, latimea de 46metri iar viteza maxima estimata de 27Nd.

Doua astfel de nave sunt asteptate sa intre in dotarea marinei sud-coreene.

Ceea ce uimeste este numarul mare de aparate inghesuite la bord, 28 de aeronave fata de un maximum de 36 pe portavioanele Royal Navy, dar cel mai probabil ca acest numar maxim nu va fi atins macar si pentru ca nava are nevoie si de elicoptere la bord, pe langa F 35B.

Propunerea celor de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) si Hanjin Heavy Industries and Construction (HHIC)

La fel ca in cazul Japoniei, programele de dotare si achizitie pe zona navala ale Coreei sunt extrem de ambitioase, masive si foarte bine inchegate, semn ca in Pacificul de Vest lucrurile se precipita, atat timp cat toata lumea arunca cu banii pe inarmare cum nu s-a mai vazut, fiecare dupa posibilitatea bugetului sau.

Malaiezia face eforturi consistente pe zona navelor de lupta si ale aviatiei militare, Vietnamul trage si ea cat poate, in timp ce cei “trei mari” aliati ai Statelor Unite in regiune (Japonia, Australia si Coreea de Sud) au dat pur si simplu cep bugetelor de aparare si putem remarca noutati in dotare in fiecare an.

Australia va achizitiona submarine nucleare, Japonia va avea portavioane, Coreea de Sud si ea va detine portavioane, isi dezvolta distrugatoare si submarine lansatoare de rachete balistice etc.

De Taiwan ce sa mai spunem, tara asiatica cumpara orice ii se vinde, in orice cantitate, isi dezvolta ce poate la ea acasa si este de facto gata de razboi oricand ar fi cazul.

 

GeorgeGMT

Exit mobile version