In nebunia care este astazi in Siria nimic nu parea ca ne mai poate uimi doar ca lucrurile au luat o intorsatura foarte urata pentru ivani, acestia fiind pe punctul sa se vada evacuati din Mediterana definitiv.
Mai clar, doua forte rebele (una pro-turca si una independenta, mai apropiata de ISIS) au atacat in comun fortele regimului Assad si au reusit sa ia prin surprindere pe toata lumea cucerind orasul Aleppo dintr-o suflare si apropiindu-se rapid de baze militare rusesti extrem de importante.
Armata siriana, total dependenta de ajutorul militar rusesc si iranian, se afla acum intr-o situatia foarte grea atat timp cat Rusia se chinuie sa tina frontul in Ucraina si cere ajutor de la Iran si Coreea de Nord, iar Iranul are pe cap propriile necazuri, cu razboiul din Gaza si sudul Libanului, plus atacul aerian isrealian care a lasat tara fara protectie antiaeriana.
In plus, Iranul trebuie sa-si sustina aliatul – Rusia, si probabil ca Siria lui Assad a cam cazut pe locul trei.
Una peste alta, vesti proaste pentru regimul sirian dar si mai proaste pentru Moscova care s-ar putea sa se vada in postura de a trebui sa paraseasca Siria definitiv, ramanand practic fara nici o baza in Mediterana si cu flota Marii Negre (cat o mai avea) blocata de Turcia in Marea Neagra.
Duminica rebelii anuntau ca au ocupat Damascul iar presedintele Siriei ar fi fugit din tara.
Baza aeriana de la Khmeimim
La inceputul lunii decembrie, rebelii anti-Assad se indreptau nestingheriti spre orasul Qalaat Al Madiq, aflat la doar 35 de km de baza aeriana rusa din Khmeimim. Aceasta baza este una de o foarte mare importanta pentru rusi, de aici isi coordoneaza ivanii razboiul aerian din Siria si isi proiecteaza forta aeriana deasupra Mediteranei de Est. De asemenea, baza aeriana este un foarte important nod logistic pentru intreaga forta militara rusa din Siria ca si pentru regimul Assad. Pierderea ei ar fi catastrofala.
Fara Khmeimim nu prea mai pot face nimic decat sa plece acasa cum vor sti si vor putea. Deocamdata baza aeriana nu este inchisa dar daca rebelii isi vor continua inaintarea, rusii vor trebui sa lupte ca s-o apere si ramane de vazut daca sunt capabili sa faca asta.
Baza navala de la Tartus
Iar ca lucrurile sunt foarte serioase o arata evacuarea bazei navale de la Tartus. Toate navele de lupta rusesti au parasit baza navala in fata posibilului avans al rebelilor care nu sunt prea departe de baza navala, undeva spre 80 km.
Pe 3 decembrie fotografii din satelit aratau docurile goale si desi comandatul flotei ruse a invocat un exercitiu, navele nu s-au mai intors in port. Discutam aici despre fregatele Admiral Gorshkov, Admiral Golovko si Admiral Grigorovich ca si despre petrolierul Vyazma sau nava logistica Yelnya.
De asemenea, submarinul “Novorossiysk” si-a luat si el avant spre alte meleaguri, baza fiind astazi goala.
Unde s-au dus rusii?!? Pai unde sa se duca decat spre Kaliningrad, sediul Flotei Blatice, pentru ca in Mediterana nu prea au unde sa ajunga, in Marea Neagra n-au cum sa intre ca nu-i lasa turcii, iar alte baze navale prin zona n-au.
Faptul ca Rusia nu este capabila sa-si apere bazaele militare din Siria n-ar trebui sa fie o surpriza pentru nimeni, frontul ucrainean a drenat intreaga forta militara a Moscovei nelasandu-i alternative prea multe.
Daca Rusia va trimite intariri pentru a-si sustine prezenta militara in Siria si, de aici in Mediterana, ramane de vazut, cert este ca deocamdata ivanii s-au imprastiat care incotro. Ce vor face rusii cu toate instalatiile din Khmeimim iarasi ramane sa vedem pentru ca daca in cazul Tartus ar fi putut sa incarce pe nave echipamentele mai sensibile, in cazul bazei aeriene ar fi nevoie de un pod aerian si aici lucrurile sunt mult mai dificile.
In privinta situatiei din Siria, imi pastrez opinia exprimata in mai multe ocazii ca Vestul a dat cu batul in balta si s-a apucat sa destabilizeze doua tari (Siria si Libia) fara nici un motiv serios cunoscandu-se faptul ca cele doua tari nu sunt si doua natiuni ci doar niste triburi tinute laolalta de mana de fier a regimurilor dictatoriale de acolo. Cat s-a democratizat Libia putem vedea cu ochii nostri…
Europa era linistita cand era liniste in Siria si Libia, nu aveam razboi civil, nu aveam milioane de migranti, nu erau nici macar migranti din alte tari pentru ca regimurile de acolo tineau granitele sub control.
Au vrut occidentalii sa-i democratizeze pe arabi si ne-am trezit cu ei pe cap si cu dezastrul la care suntem martori astazi. Razboi civil nesfarsit, milioane de migranti la portile Europei si nici o rezolvare la orizont. Macar pentru asa prostie ar trebui cativa lideri europeni bagati in puscarie pe viata, dar asta-i alta poveste despre cum sa-ti bagi singur in casa un stup de viespi si mai apoi sa te plangi ca te tot inteapa.
GeorgeGMT