Romania Military

Damen in Romania – suntem aici pe termen lung

Damen Shipyards Group, o corporatie globala in domeniul constructiilor navale, opereaza 35 de santiere navale de constructie si reparatie din intreaga lume, dintre care doua in Romania. Unul dintre ele, ce face obiectul preluarii recente de catre Damen asupra controlului operatiunilor acestuia, este vorba despre Santierul Naval Damen Mangalia, este considerat printre cele mai mari santiere din Europa. Noua achizitie face ca Romania sa devina tara cu cea mai semnificativa productie din cadrul grupului, in termeni ce vizeaza facilitatile si forta de munca, ingloband astfel peste 4,500 de angajati romani la care se adauga 1,500 de subcontractori, tot romani.

 

Cu o istorie de peste 90 de ani, Damen si-a inceput activitatea in Galati acum 25 de ani, mai intai ca partener, iar incepand cu 1999, ca actionar majoritar. Damen a investit considerabil in santier, transformand Santierul Naval Damen Galati intr-unul dintre cele mai de succes exemple ale privatizarii din economia romaneasca.

Peste 400 de nave au fost construite de cand santierul galatean s-a alaturat Grupului Damen, pentru diversi clienti din 70 de tari printre care Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Hong Kong, Islanda, Italia, Olanda, Mexic, Norvegia, Singapore, Suedia si Marea Britanie. 29 de nave militare au fost construite incepand cu anul 2002 in santierul de la Galati, pentru treisprezece marine militare si autoritati de paza de coasta de pe intreg mapamondul, inclusiv pentru multe state membre NATO si UE. Santierul a devenit astfel cel mai mari exportator roman de nave, si una dintre cele mai importante unitati de productie din industria de aparare din Romania.

Santierul beneficiaza enorm de pe urma experientei proprii – toti managerii sunt locali si urmasi din tata in fiu ai navalistilor din zona. In fapt, intregul Grup Damen beneficiaza de pe urma acestui aspect; experienta navalistilor galateni nu este doar exportata catre clienti sub forma navelor construite aici, ci este si impartasita via transferul de cunostinte la nivelul intregului grup. De exemplu, Marine Engineering Galati, o companie de proiectare navala, parte a Grupului Damen are in jur de 150 de ingineri angajati care livreaza proiecte complete pentru toate navele militare construite de Damen. Alaturi de sora sa, compania Damen Schelde Naval Shipbuilding, Santierul Naval Damen Galati a devenit cel mai important santier din cadrul Diviziei de Aparare & Securitate al Grupului Damen.

În vara anului 2018, la sfârşitul celor 7 luni de negocieri cu guvernul României, Damen, singura corporaţie care şi-a manifestat interesul de a prelua participaţia Daewoo Group la Şantierul Naval Mangalia, aflat aproape de faliment, a încheiat un parteneriat cu statul roman privind controlul şi operarea acestui obiectiv industrial major din economia românească. La fel ca şi în cazul şantierului din Galaţi când Damen a preluat compania acum 20 de ani, preluarea administrării companiei din Mangalia nu a fost condiţionată de primirea de comenzi din partea guvernului român.

Șantierul din Mangalia va fi incorporat în divizia dedicata construirii de nave destinate exploatărilor offshore şi nave de croazieră. În prezent, Damen se axează pe atragerea de comenzi noi pentru a putea asigura un viitor de succes şi prosper acestui şantier. Pe lângă aceasta, Damen doreşte să păstreze forţa de muncă înalt calificată şi experimentată de care şantierul dispune, garantând totodatămenţinerea şi extinderea acesteia.

Damen se află în România pe termen lung. Obiectivul grupului este de a continua succesul de necontestat al Şantierului Naval Damen Galaţi şi de a dezvolta imensul potenţial de la Şantierul Naval Damen Mangalia. Această abordare profesională va continua să dovedească o valoare deosebită pentru comunităţile în care grupul Damen activează.

 

Întotdeauna, Damen a colaborat cu autoritățile române la toate nivelurile, această colaborare fiind transparentă, corectă şi exclusiv instituţională, indiferent de culoarea puterii politice democratic alese. Aceasta este filozofia Grupului Damen, abordând o poziție echidistantă faţă de factorul politic în toate ţările unde este implicat. În acelaşi timp, în ultimii ani, Grupul Damen a adoptat un cod de conduită în concordanţă cu cele mai înalte standarde internaționale. Acesta se referă atât la relațiile instituţionale cu autorităţile statelor unde îşi desfăşoară activitatea, şi în acelaşi timp cu partenerii locali (incluzând activităţi de consultanţă, asistenţă etc.), procedând în acest fel ca toate corporaţiile occidentale care activează în domeniu (incluzând pe cele legate de industria de apărare).

 

În final, Damen a fost mereu deschis şi cooperant cu media din întreaga lume, construind o relaţie valoroasă cu canalele de media din România. Damen observă că acest tip de articole negative, precum cele apărute de curând în media din România şi care aduc corporaţiile multinaţionale în lumina reflectoarelor, constituie o practică obişnuită în lumea afacerilor, în special atunci când la mijloc sunt contracte importante. Pe de altă parte, în acest moment, Damenexaminează impactul pe care campaniile media negative şi defăimătoare, care cuprind informațiineadevărateşi calomnioase, îl au asupra imaginii şi intereselor sale şi, împreuna cu avocațispecializați, analizează lansarea unor proceduri legale adecvate situației create.

 

Damen Shipyards Group

 

Exit mobile version