Romania Military

Danemarca a ales Skyranger 30

Pe 16 mai, printr-un comunicat de presa, guvernul danez a anuntat ca va achizitiona sistemul VSHORAD Skyranger 30 de la Rheinmetall Air Defence AG (Ex. Oerlikon). Practic danezii vor cumpara turela si o vor monta pe un sasiu de Pirhana 5, transportoare aflate deja in dotarea fortelor terestre daneze.

Turela Skyranger 30 vine dotata din standard un tun-revolver Oerlikon KCE 30×173 mm, un radar ASEA in banda “S” sistem de detectie in IR (IRST) si doua telemetre laser. In plus, la alegerea clientului, turela poate integra si rachete AA de tip AIM-9 Sidewinder (auto-ghidata in IR) sau RBS 70 ghidata laser.

Raza tunului este de 3km si are o cadenta de 1200proiectile/minut.

Skyranger 30 este o turela fara echipaj, operabila si de la distanta.

Germania a anuntat si ea ca ca cumpara sistemul insa pe sasiu de Boxer.

Deocamdata nu se cunoaste numarul de unitati avute in vedere, stim insa ca nu discutam despre multe, daca tinem cont de valoarea totala a contractului de doar 123,6 milioane de euro.

De remarcat insa nu este achizitia in sine ci faptul ca europenii au inceput usor usor sa-si revina din lobotomia socialist-ecologica (ma refer aici la ecologistii aia mai putin luminati la minte care inchid centrale nucleare si arunca cu mizerie pe tablouri din patrimonial mondial) si casca ochii dupa sisteme anti-aeriene si anti-racheta cu raza mica de mare mobilitate.

Adevarat ca la acest capitol nici americanii nu aratau semne clare de amiba inteligenta, intregul sistem anti-aerian american mobil nu exista mai deloc, cu exceptia poate a batranului Avenger.

Singurii care mimau intr-un fel sau altul inteligenta erau rusii cu sistemele lor AA cu raza scurta si foarte scurta de mare mobilitate. Si aveau ivanii destule modele, doar ca desi pe hartie totul arata cum trebuie calitate lor a lasat bine de dorit mai ales prin Siria.

Dar lasandu-i pe rusi sa-si rumege necazurile, razboiul din Ucraina tocmai ce a aratat ca in fata dronelor-sinucigase, a rachetelor de croaziera, a rachetelor tactice ghidate si a bombelor ghidate (de aviatie sau artilerie) este recomandat sa detii un sistem artileristic performant si, evident, cat mai mobil.

Inainte de atacul rusilor asupra Ucrainei foarte putina lume se uita cu ceva interes ca astfel de sisteme CIWS terestre si chiar daca se uitau nu prea cumpara nimeni. Doar fortele navale vedeau necesitatea apararii apropiate impotriva rachetelor anti-nava si israelienii in meciurile lor anuale cu palestinienii, in rest linsite si pace. Pana cand…

Dar aici deschidem o paranteza. Nimeni nu se uita pentru ca desi noi, prostimea, chiar credeam ca Rusia reprezinta o forta militara demna de luat in considerare, a doua armata a lumii, submarine, avioane, rachete ghidate etc, cel mai probabil ca liderii militari ai NATO (fara sa cunoasca dezastrul din armata rusa in adevarata sa hidosenie) aveau date care-i lasau sa doarma bine noaptea si se bazau pe o superioritate cvasi-toatala a spatiului aerian. Asadar de unde teama de rusi, de unde nevoia de sisteme C-RAM, cand vedem astazi ca Moscova importa drone de la iranieni. Inchidem paranteza.

Asadar, totul a fost linistit, pana cand s-a vazut ca si dronele iraniene pot produce pagube importante, ca rachetele rusesti, desi destul de inexacte, explodeaza la impact si fac zob blocuri de locuinte.

Si cum nevoia te face destept, nevoia este pana la urma principalul motor al evolutiei specie umane, generalii europeni au inceput sa se uite dupa astfel de sisteme si s-ar putea ca Skyranger sa fie in mare voga de aici in colo.

PS De remarcat ca Danemarca, una dintre cele mai bogate tari europene, nici nu mai avea sisteme anti-aeriene terestre de prin 2009, atunci cand au retras din dotare singurul sistem detinut: MANPDAS FIM-92 Stinger. Si nici nu l-au mai inlocuit, apararea anti-aeriana a tarii fiind bazata doar pe fortele aeriene si pe cele navale, dar acum s-au facut brusc baieti destepti…

GeorgeGMT

Exit mobile version