Romania Military

Dassault Rafale si pentru Qatar

Francezilor li se arata un an deloc rau in meniul exportului de armament, in acest an fiind sanse sa compenseze fara probleme dilema maritisului celor 2 nave din clasa Mistral cu vanzari pe alte nise, chiar mai scumpe. Insa sa nu le plangem de mila nici pentru nave, pentru care este posibil sa se gaseasca o solutie in cursul acestui an de catre guvernul francez dar si cu ajutorul partenerilor europeni.

Dupa anunturile fulgeratoare pentru achizitiile egiptene si indiene, Rafale intra din nou in lumina reflectoarelor cu o achizitie aproape sigura din partea Qatar-ului, care era in expectativa de ceva timp, discutiile fiind demarate acum 2 ani. Qatar-ul a vazut Rafale la treaba in timpul loviturilor aeriene din Libia in 2011 si a devenit interesat de aspectuosul omnirol si de capacitatile sale.

Contractul este programat a fi semnat in data de 4 mai cand Francois Hollande va vizita Doha, a anuntat Palatul Elysee, fiind al 3-lea in tot atatea luni. Zilele trecute presedintele francez a discutat cu emirul Qatarului, seicul Tamim ben Hamad Al Thani. Presedintele a numit aceasta noua vanzare “un motiv de mandrie pentru tara” dar si “o veste buna, care confirma revenirea economiei franceze”

 

In prima faza se pare este vorba de un lot de 24 de aparate alaturi de care va avea optiunea de a mai achizitiona inca 12 aparate, targul ridicandu-se astfel la peste 3,5 mld. Euro pentru prima optiune. Les Echos mentioneaza 6,3 miliarde de euro valoarea completa pentru lotul de 24 de aparate, cu tot cu piese, munitii, formarea a 36 de piloti si peste 100 de mecanici. Primele livrari sunt prevazute pentru 2018.

 

Urmatorii pe lista de negocieri sunt Kuweit si Indonezia, insa ar putea reveni si sauditii sau cei din Emirate sau chiar belgienii. Deocamdata, in aceste 3 luni Dassault a obtinut comenzi pentru 84 de aparate Rafale.

 

Intrebare, oare linia aia de productie o mai face fata la ploaia de comenzi?

 

Si ca si fapt divers, in 28 aprilie a avut loc prima tragere ghidata de pe Rafale contra unei tinte aeriene folosind racheta cu raza lunga MBDA Meteor, test incununat de succes desigur. Testul a fost pregatit in centrul DGA (Direction Generale des Armements) de incercari in zbor de la Cazaux si s-a desfasurat intr-un perimetru securizat al centrului DGA de testare a rachetelor d ela Biscarosse.

METEOR „à la Rafale”

Testarea separarii rachetei de aeronava purtatoare au fost efectuate in 2013 si 2014 iar programul vizeaza echiparea Rafale cu racheta cu raza lunga Meteor, complementar actualei MICA, la orizontul lui 2018. Noul standard obtinut in urma integrarii Meteor pe Rafale va fi F3-R.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://fr.news.yahoo.com/france-point-vendre-36-rafale-au-qatar-071912200.html

http://www.lesechos.fr/industrie-services/air-defense/02141331686-la-vente-de-rafale-au-qatar-serait-dans-la-derniere-ligne-droite-1115820.php

http://www.lefigaro.fr/flash-eco/2015/04/30/97002-20150430FILWWW00165-vente-de-rafale-au-qatar-une-fierte-pour-le-pays-hollande.php

http://theatrum-belli.org/reussite-du-premier-tir-guide-dun-missile-meteor-a-partir-du-rafale/

 

Articole pe tema similara:

http://www.rumaniamilitary.ro/costurile-programului-rafale

http://www.rumaniamilitary.ro/rafale-pentru-india-culisele-afacerii-si-perspective

http://www.rumaniamilitary.ro/36-de-rafale-pe-repede-inainte-de-ce

http://www.rumaniamilitary.ro/rafale-versus-bollywood-60-63-cumparate-direct

http://www.rumaniamilitary.ro/rafale-si-fremm-pentru-egipt-contract-parafat

 

 

 

 

Exit mobile version