De câteva zile asistăm stupefiaţi la cavalcada inspectorilor de la antifraudă care închid pe capete magazine, şaormerii, cofetării, baruri, restaurante, pentru plusuri / minusuri de 2 lei, 3 lei, 50 lei, şi le trântesc amenzi de la 5000 lei în sus, sau confiscă urzicile babelor din piaţă pentru că n-au certificat de producător.
Urzicile sunt buruieni care cresc pe marginea drumului. Cum să cereţi certificat de producător pentru urzici, IDIOŢILOR !?
Întrebat în privinta exceselor inspectorilor antifraudă, şeful fiscului a declarat, filozofic, că din astfel de evaziuni mici apar marile găuri la buget. La un asemenea şef, la ce să ne aşteptăm de la subordonaţi !?
Nu voi discuta despre restaurante şi baruri ci mă voi referi la magazine pentru că în urma cu vreo 15 ani am lucrat într-un astfel de magazin de cartier, un nonstop cu 4 vânzători şi o vânzare zilnică de cca 500 lei (echivalentul zilelor noastre).
Dacă la control eşti găsit cu bani în plus se poate considera că nu ai înregistrat intrările şi vânzările de mărfuri şi că încerci să faci evaziune.
Corect, dar trebuie stabilit un plafon de la care iei măsura de a amenda sau, în cazul mai grav, de a suspenda activitatea magazinului pentru că un plus poate să aibă motive mult mai lumeşti şi fără legătură cu evaziunea:
- ai dat greşit restul (ţi-a dat 100 lei şi i-ai dat restul la 50);
- un vecin ţi-a lăsat bani să-i opreşti trei pâini sau 30 de oua, când iţi aduce furnizorul;
- patronul ţi-a lăsat nişte bani pentru că trebuie plătit un furnizor;
Nu includ aici situaţiile când iţi înşeli clienţii la cântar sau la preţ. Ai comis-o, plăteşti.
Dacă la control eşti găsit cu bani în minus nu este treaba fiscului pentru că tu ai înregistrat vânzările iar minusul priveşte relaţia dintre client şi vânzător sau dintre vânzător şi patron:
- ai dat mai mult rest decât trebuia;
- un client ţi-a furat o doză de bere când erai cu spatele;
- un client ţi-a furat bani din cutie sau din casă când te-ai dus în magazin să-i aduci marfa solicitată;
- ai vândut şi ai băgat banii în buzunar crezând că nu te prinde patronul;
- patronul a trecut şi a ridicat încasările ca să meargă în engross să mai cumpere ceva;
- ai dat marfă pe caiet;
Repet, toate aceste cazuri de minus sunt treaba patronului şi a vânzătorilor şi nu afectează fiscul pentru că vânzările au fost înregistrate.
Daca te amendeaza sau îţi suspendă activitatea magazinului, nu numai că trebuie să conteşti în instanţă sancţiunile dar trebuie să-i dai în judecată pentru calomnie pentru ca ţi-au lipit pe uşa magazinului acel afiş care te declară hoţ.
Ar trebui să stie inspectorii aceste lucruri ?
Ar trebui dar la ce te poti astepta de la unul care n-a muncit în viaţa lui, s-a angajat la ANAF pe şpagă sau pe pile politice şi, până acum, s-a ocupat cu Solitaire sau a privit filme porno la serviciu. Şefii lui inteligenţi de la minister au iniţiat o lege tâmpită şi l-au trimis la atac. Şi el asta va face.
De ce e periculoasă pentru economie această nebunie?
În primul rand, pentru că nu se vor încasa amenzile (sau cea mai mare parte a lor) deoarece vor fi contestate în instanţă.
În al doilea rând, pentru că vor scădea încasările la buget. O suspendare de o lună, pentru un magazin cu 4 angajaţi şi vânzări zilnice de 500 lei, înseamna o gaură la buget de cca 2900 lei din TVA plus alţi 2060 lei din contribuţiile aferente salariilor minime ale celor 4 nefericiţi pe care patronul îi va băga în concediu fără plată. Este cam cât amenda de 5000 lei pe care i-ai dat-o dar pe care n-o va plăti pentru că o va contesta în instanţă.
Putem face estimarea şi pentru un restaurant cu 15 de angajaţi şi 4000 lei vânzări zilnice. Nu mai vorbesc că o suspendare de trei luni înseamnă moartea afacerii pentru că-si pierde clienţii.
Am putea spune că vânzările vor fi preluate de concurenţă dar angajaţii lui ajung şomeri pe care tot statul va trebui să-i plătească.
În al treilea rând, fiscul se va alege cu procese pentru calomnie, pe lânga procesele de contestare a sancţiunilor. Nu poţi să-i lipeşti pe uşă un afiş prin care-l declari hoţ atât timp cât nu a comis nicio infracţiune.
În al patrulea rând, va înflori corupţia şi asta pe mai multe căi:
- pentru a nu lua 5000 lei amendă şi o lună de suspendare a activităţii, patronul va sări la cap cu 1500-2000 lei pe care inspectorul îi va împărţi cu cei care l-au numit care, la rândul lor, au obligaţii mai sus;
- orice firmă care are o problemă cu concurenţa va putea da un 2000 lei unui inspector ca să-l scoată de pe piaţă pentru 1-3 luni pe cel cu care se află în competiţie;
- patronii de mici afaceri vor sări la cap cu donaţii şi sponsorizări la partid (taxă de protecţie) pentru a fi lăsaţi să-şi facă afacerile. Cei care nu vor înţelege vor fi convinşi să dea bani la partid, după îndesirea controalelor.
În al cincilea rând, concentrarea fiscului pe controalele la magazine şi restaurante va lăsa descoperite alte zone unde se face evaziune la scară astronomică dar despre care nu mai vorbeşte nimeni: produse petroliere, cereale, legume de import, mărfuri chinezeşti etc.
Cine câstigă din toata treaba asta?
- Inspectorii fiscali şi şefii lor care işi vor lua bonusuri din amenzi şi/sau şpăgi de la patroni;
- Partidele care fac numirile în fiscul din fiecare judeţ pentru că le vor creşte veniturile din donaţii/sponsorizări (taxe de protecţie) făcute de patroni pentru a scăpa de controale;
- Marii traficanţi de produse petroliere, cereale, legume turceşti şi mărfuri chinezeşti pentru că-şi vor putea face afacerile în linişte;
- Din nou cei din zona fiscală, pentru că marii traficanţi de mărfuri vor fi atenţi să-şi păstreze bunele relaţii;
- Din nou partidele pentru că marii traficanţi de mărfuri vor avea grijă să-şi cumpere liniştea la nivel judeţean şi să se asigure că nu apar modificări legislative care să le aducă din nou fiscul pe cap.
- Din nou partidele pentru că DNA, cu actualele resurse şi cu un surplus de dosare privind şpăgile inspectorilor fiscali, va putea mult mai greu să se ocupe de marile cazuri de corupţie ale politicienilor.
- Marile reţele de retaileri pentru că vor rămâne fără concurenţa magazinelor de cartier. I-am lăsat special la sfârşit pentru că sunt foarte curios care a fost lobby-ul lor pentru adoptarea modificărilor la codul fiscal şi la nebunia cu “nu primeşti bon, nu plăteşti”.
În toată această euforie, mai contează că noi, muritorii de rand, rămânem fără bani pentru invăţământ, sănătate sau apărare ?
Si toate acestea in conditiile in care ANAFul nu este deloc interesata in aducerea la bugetul de stat a banilor din executarile silite hotarate de instanta, pana acolo incat guvernul vrea sa infiinteze o agentie separata pentru recuperarea acestor prejudici (dovedite deja prin hotarari definitive!), iar pe de alta parte – toata lumea stie – ANAFul este efectiv CEA MAI CORUPTA INSTITUTIE DIN ROMANIA!
Acum pare a avea si cei mai prosti angajati din Romania…
Eroul Bulă