Cel mai scurt raspuns ar fi: pai n-au existat niciodata decat pe hartie, dar haideti sa vedem – foarte pe scurt – istoria acestor teritorii.
Harta Imeriului Otoman in 1914
In harta de mai sus se vede ca – la inceputul WW1 – Orientul Mijlociu nu era impartit in state ci doar in clanuri obediente Imperiului Otoman.
In timpul Primului Razboi Mondial apar interesele Imperiului Britanic si al Frantei de a obtine suprematia in Marea Mediterana pentru a asigura ruta comerciala catre India prin Canalul Suez si de slabi, in acelasi timp, influenta otomanilor in lumea araba.
Singura problema pentru britanici si francezi ar fi ramas flota otomana din Levant (o problema nu foarte mare insa). Solutia gasita a fost divizarea Orientului Mijlociu in tari si entitati mai mici ca sa fie cat mai dificil pentru Imperiul Otoman sa le poata controla pe toate si totodata sa previna si aparitia unei forte regionale.
Lawrence al Arabiei (filmul), cel mai bun exemplu a cacialmalei trase de britanci arabilor in WW1…
Sferele de influenta in 1916
Francezii preiau zona de nord, care de fapt reprezinta provincia Siria Otomana, iar britanicii sudul. Ca sa slabeasca si mai mult puterea noului stat la Marea Mediterana, francezii il mai divid inca o data si asa s-a format pentru prima data Libanul, numele provine de la un munte din regiune. Crearea acestor noi entitati ii ofera Frantei un relativ confort in vestul Mediteranei.
Pe coasta de est a Peninsulei Arabe (Arabia Saudita a zilelor noastre) se afla un aliat foarte apropiat britanicilor, poporul hasemit care in cele din urma pierde teritoriile in favoarea arabilor ce ocupa peninsula de la est la vest.
In schimb britanicii aleg sa isi tina promisiunea fata de hasemiti si le ofera independenta si doua regate: Transiordania (Iordania de azi) si Irak. Astfel in 1920 apare harta de mai jos, fapt ce avea ca scop doar sa divida si sa dezbine clanurile arabe lacome si insetate dupa putere. Mai tarziu apare statul Israel in partea de vest a Transiordaniei si monarhia din Irak este abolita.
In linii mari Franta si Marea Britanie au trasat noile granite avand in minte (in mod cu totul special) un grad ridicat de instabilitate, astfel inca sansa ca vreo tara araba sa devina candva si natiune sa fie pur astronomica.
Iar acest lucru se vede cu ochiul liber, pentru ca cele doua state europene au lasat la conducerea noilor entitati statale membrii unei minoritati tribale sau religioase, astfel inca conducerea sa fie mai mereu gata de razboi cu majoritatea.
Destept plan…
Daca doriti o completare a acestui articol va rog sa urmariti clipul de mai jos
https://www.youtube.com/watch?v=J05gH65GnX0
Cei care vor sa urmareasca istoria lumii arabe incepand cu acest articol si influenta sovietica/socialismul arab, le recomand acest link
http://www.rumaniamilitary.ro/conflictele-din-lumea-araba-inceputul
NeroFlash