Mil Mi 24 si 28 in flota ruseasca
Incepem cu Irakul, mare importator de armament rusesc de la cel de calibru mic pana la la Mi-17/28 si Mi -35 plus cateva Su-25.
Se zvonea intr-un timp ca americanii ar refuza sa vand tehnica acestui stat de teama sa nu cada in maini radicale, dar dupa cat a reusit sa jefuiasca ISIS de la armata irakiana cred ca nu mai este cazul sa discutam de asa ceva.
Adevarul este ca tehnica de lupta rusa nu-i de lepadat, nu conteaza categoria. Cu aparatele mentionate mai sus irakienii au prins putere pe zona de atac la sol si fac ca Romania (tara membra NATO) sa fie cu mult depasita de Irak la acest segment (de fapt Irakul ne depaseste ca dotare pe orice segment).
Dupa invazia americana eram convins ca Irakul va importa numai de la producatorii din Vest, asa cum a facut Iranul inainte de revolutie sau asa cum fac monarhiile din Golf, dar m-am inselat.
Ironic, nu? Pe vremea lui Saddam tot cu Mi-24, acum next level.
Mil-35 Afghanistan
Afghanistanul are undeva la 100 de elicoptere Mil Mi-8 si Mi-17 plus 7 Mi-35. Saptamanile trecute a fost facut publica o noua intelegere intre guvernul afghan si Moscova pentru un numar nespecificat inca de Mil Mi-35. Nu trebuie uitat ca Afganistanul primeste un ajutor financiar din SUA pentru a sustine Armata. De ce nu aleg americanii sa atraga o parte din acest ajutor in industria de armament proprie asa cum fac de obicei si dau banii rusilor?
Ca o ironie a sortii, timpurile in care talibanii luptau sa scape tara de un guvern corupt, controlat din exterior si de o forta invadatoare au revenit. A nu se intelege ca sunt pro-taliban, dar scenariul este acelasi numai ca in loc de Armata Sovietica sunt Fortele Coalitiei ce au planuri sa reintroduca la scara larga ”Carul Diavolului”, asa cum era cunoscut Mi-24 pe vremea URSS-ului in Afghanistan.
Un articol mai amplu despre Aviatia Afghana: AICI
Un clip cu Mi-24 in actiune aici
https://www.youtube.com/watch?v=FNrE9BbcqdQ
82 de elicoptere Kamov Ka-52 pentru Egipt!?
In cazul Egiptului vorbim de un stat in care Primavara Araba a fost un „succes”, vin reformele… doar in sectorul militar! Surse media au anuntat ca egiptenii ar fi platit deja pentru 46 de avioane MiG-35, inclusiv standardul D si 50 de elicoptere Ka-52, ( in privinta Mig 35 lucrurile sunt la nivel de zvon).
Exista informatii ca Armata Egipteana este in negocieri cu Moscova pentru achizitia a inca 32 de aparate Ka-52 Katran pentru navele Mistral. Tara foarte saraca si corupta dar detine armament la care Romania nu indrazneste nici macar sa viseze.
Nu am mai mentionat si bateriile S-300VM.
Incheiem cu Siria, client traditional al industriei de armament din Rusia.
Dupa Primavara Araba din 2011 imi este greu sa cred ca rusii si Assad mai fac ce vor. Siria stat invadat, de rebeli moderati si apoi ISIS.
Mi-24/35 se afla atat in dotarea fortelor guvernamentale cat si a bazei militare infiintate de rusi in Latakia. Mai multe detalii in materialul video de jos.
https://www.youtube.com/watch?v=Tztydc3nMO4
Si totusi ramane intrebarea din titlu, intrebare care comporta mai multe raspunsuri:
- Primul ar fi istoria. Practic ciuhabii s-au obisnuit cu tehnica sovietica, ori ca au luptat impreuna cu ea ori impotriva ei, una peste alta o cunosc
- Al doilea ar fi indolenta proverbiala a arabilor care nu sunt in stare sa fac ceva ca lumea, ori aici tehnica ruseasca, mai cunoscuta, dar si mai permisiva in fata unei intretineri mai laxe, face diferenta. In timp ce armamentul occidental nu permite o intretinere si o folosire abuziva, rusii dimpotriva isi proiecteza armele tocmai pentru o intretinerea cat mai simpla, executata de oamenii fara prea multa scoala si experienta. Tehnic vorbind tehnica de lupta ruseasca are tolerante mai mari si astfel merge la arabi ceva mai bine si mai mult decat vestica.
- Al treilea ar fi relatiile foarte importante pe care rusii si le-au pastrat in tarile arabe si cum coruptia la ciuhabii s-a inventat, rusii profita probabil de aceste relatii si reusesc incet, incet sa recastige o piata pe care o credeau pierduta
- In cazul particular al Afgansitanului, talibanii democratizati stiau efectiv sa foloseasca tehnica ruseasca, asa ca americanii le-au cumparat elicoptere – si nu numai –rusesti
- Bineinteles ca unii arabi sunt destepti si pentru ca au si bani, nu vor sa depinda de un singur mare producator de arme si urmand exemplul indian cumpara de la toata lumea
- Egiptul in schimb are doua motive: pe de o parte isi reinnoada o mai veche si foarte puternica relatie cu Rusia (pe banii sauditilor) dar isi pastreza si amicitia cu americanii. Pe de alta parte Mistralurile frantuzesti au fost proiectate pentru elicoptere, si nu numai, rusesti.
In concluzie fiecare are motivele lui, mai oculte sau mai pragmatice, insa ideea de a avea in dotare o tehnica de lupta cat mai variata se vede ca prinde in tarile arabe si la indieni.
NeroFlash