Romania Military

Dehlaviye, un cosmar devenit realitate pentru invadatorii Iranului

Ministrul Apararii, Ahmed Vahidi, a vizitat noua linie de productie rachetelor ghidate „Dehlaviyeh”. Specialistii considera ca aceaste ar fi o copie a rachetelor rusesti KBM 9M133 Kornet.
Vahidi a declarat ca racheta poate atinge tinte in stationare sau in miscare si are capacitatea de a penetra chiar si cele mai performante blindaje de pe tancuri, inclusiv  armura reactiva. El a mai declarat ca racheta este la fel de eficienta si impotriva buncarelor, cladirilor sau a unor aparate de zbor la joasa altitudine.
Desi Iranul nu a achizitionat in mod direct 9M133 Kornet, a avut acces la acest tip de arma prin intermediul gruparii Hezbollah, care, la randul ei , le-a obtinut din Siria.
In 2010 rapoartele au indicat o scurgere de rachete Kornet catre Fasia Gaza. Acestea au fost folosite impotriva a doua tancuri Merkava si a unui autobuz civil.
Iranul si-a demonstrat deja capacitatile de a produce pe plan local rachete antitanc de tip TOW-2 si 9M113Konkurs (ambele tipuri au fost exportate in Liban si folosite de catre Hezbollah impotriva israelienilor in 2006, cu consecinte grave pentru evrei.)
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=b7s5lnjXR5s&w=420&h=315]
Lansatorul are un sistem de ghidaj foarte sofisticat bazandu-se pe transmiterea unui fascicul laser de mica putere. Racheta (senzorul ei mai exact)  capteaza acest tip de transmisie si nu poate fi contracarata da catre tinta.
 
Racheta Kornet-E a fost introdusa in uz din 1994, de catre compania rusa KBP Instrument Design Bureau. Raza de actiune este intre 100-5.500 m in timp ce versiunea iranaiana ,,bate” doar pana la 5.000.
Are puterea de a penetra otel cu o grosime intre 1.000-1.200 mm cu protectie reactiva.
Cantareste 27 de kg, diametrul sau este de 152 mm si lungimea 1.200mm.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=0NqMDWlBjI8&w=560&h=315]
Surse: defense-update & defense-update
Nero Flash
Exit mobile version