Dupa ce Mircea Dusa a spus in vara ca anul viitor singurul nostru submarin va fi reparat si repus in functiune au aparut mai multe informatii despre ce ar putea Delfinul sa mai faca astazi.
Desi tot poporul stie de necesitatea achizitionarii de noi acumulatori pentru submarin, achizitie estimata la 20 de milioane de dolari, problemele sunt se pare mult mai serioase si mai scump de remediat decat cumpararea unor amarate de baterii de acumulatori.
Astfel, nici nava nici echipajul sau nu mai sunt certificate sa faca scufundari, Delfinul are nevoie de o reparatie capitala facuta foarte amnuntit, de inlocuirea unor piese si sisteme, atat datorita vechimi, cat si datorita intreruperii legaturilor cu Rusia.
Nu vom putea folosi piese originale sau comaptibile cu acestea ci va trebui sa schimbam foarte multe agregate, senzori si sisteme rusesti, cu unele de provenineta vestica, iar submarinele Kilo nu sunt chiar atat de usor de reparat si modernizat tocmai datorita faptului ca sunt sisteme de armament de o foarte mare complexitate. Pe langa doua echipaje, care ar trebui practic sa fie pregatite de la zero, am avea nevoie si de tehnicieni si o nava baza pentru submarine.
Investitia pentru operationalizarea submarinului este in realitate mult mai scumpa si infinit mai complexa decat inlocuirea unui set de acumulatori.
Dar inainte de incepe sa ne gandim la reparatii ar trebui sa ne gandim la ce am putea noi folosi un submarin.
Categoric in situatia noastra militara de la Marea Neagra, fregatele de 5000 de tone nu au absolut nici o justificare: nave mari si foarte scump de intretinut, fara nici un folos pentru strategia noastra navala si fara absolut nici o sansa intr-o lupta reala. Romania nu are de gand sa iasa in Mediterana cu nave de lupta, pentru ca nu ar avea motive, cu atat mai putin in Atlantic, astfel ca mentinerea in functiune a trei nave de 5000 de tone, din care doua oceanice- Type 22, cu echipaje de peste 200 de membrii nu este decat o pierdere inutila de bani si resurse umane, cu totul inutile in orice tip de conflict ne-am imagina.
Submarinul „Delfinul”, pe vremea cand era operational…
Lasand la o parte ca practic flota noastra de fregate este inutila, fiind efectiv dezarmata, navele Type 22 sunt dedicate luptei AS in largul oceanului, avand posibilitatea sa strabata distante enorme, avand de asemenea si o capacitatea menevriera cu totul deosebita, dar in “ligheanul” nostru stramosesc la ce avem nevoie de nave de lupta oceanice?!
Restul flotei este compusa din patru corvete Tetal, vechi si putin capabile sa faca ceva impotriva la orice, fara acoperire AA si dotate cu RBU si torpile, nevand nici o sansa in fata tehnicii de lupta moderna. Cele trei Trantule, sunt utile doar ca platforme navale modernizabile-daca s-or preta, insa in acest moment dotatrea cu rachete anti-nava Styx, este ca si cum nu am avea de loc rachete anti-nava.
Asadar in acest context nerealist, in care navele noastre mai mult plutesc decat lupta, ce nevoie am avea de un submarin?!
Pai in principiu Delfinul ar fi singura nava din Flota care si-ar merita banii, avand efectiv capacitatea sa faca ceva impotriva unui inamic net superior noua, din cam toate punctele de vedere. Desi operationalizarea submarinului la capacitatea maxima de lupta este foarte putin probabila (si foarte scumpa), chiar si o operationalizare partiala ar fi foarte necesara. Astfel nava ar putea fi extrem de utila pe zona exercitilor AS ale vanatoarelor noastre de submarine si ar putea fi folosita foarte bine pentru strangerea de informatii.
Delfinul ar de fapt singura nava care si-ar putea avea un loc intr-o flota militara romaneasca viitoare, gandita pe baze logice si care ar renunta la fregatele mari, in favoare unor nave mici de maximum 1500 de tone, dotate modern si cu capacitati multirol, secondate de corvete care sa poata duce lupta anti-nava si ASW intr-un mod mai economic si mai realist.
Sa fim seriosi, TOATE navele militare romanesti de astazi sunt cu totul inutile si consuma resurse fara nici un rost, neavand nici o capacitate militara serioasa. Nevoie de protectie a litoralului romanesc si a zonei noastre economice exclusive, necesita 6-8 nave rapide, moderne si dotate cu sisteme de arme care sa poata face fata razboiului tridimensional: suprafata apei, aer si submarin. 2-3 nave mai mari-1500to, care sa fie coloana vertebrala a flotei, dotate pentru toate cele trei medii, escortate de 4-6 nave mici, corvete, echipate cu tehnica de lupta anti-nava si AS, totul acoperit de o escadrila de elicoptere.
Bineinteles ca diamantul coroanei ar fi o flotila de 3 submarine mici, dotate cu AIP si care sa poata reprezenta o reala forta de descurajare pentru orice inamic.
Astfel, desi ma indoiesc foarte sincer ca Dusa mai stie ce vorbeste, Delfinul ar avea un viitor in flota noastra de razboi, din pacate insa singura nava cu adevarat utila, sta trasa la cheu, in timp ce fregatele si corvetele, cu totul inutile, consuma motorina si platesc salariile pe degeaba.
Revenind la Mircea Dusa si credibilitatea domniei sale…pai nu spunea el ca avioanele F-16 vor avea doar celula sh, restul fiind nou-nout?! Motorul, avionica, etc, etc, ca mai apoi sa aflam ca motoarele sunt vechi si reconditionate?! Asadar nu mai putem pune baza pe afirmatile ministrului apararii, care ori nu stie ce vorbeste, ori isi bate cineva joc de el, dar una peste alta, poate nu ar fi rau sa bagam cateva zeci de milioane zdravene de euro in modernizarea si operationalizarea, macar partiala, a singurei nave militare romanesti care-si mai merita numele de “militara”, restul fiind un fel de veliere pentru marile calde…
GeorgeGMT