Posibile prioritati demografice ale Romaniei in urmatorul deceniu
Demografia ar trebui sa fie unul dintre cele 3 obiective principale, permanent urmarite de statul roman, alaturi de invatamant si sanatate, fiind necesara includerea demografiei ca un risc major la adresa sigurantei nationale.
Teza potrivit careia cresterea populatiei este nociva pentru nivelul de trai este complet falsa deoarece in acest moment densitatea de populatie in Romania este sub 90 loc/km2, in Anglia este de 244loc/km2 iar in Israel este chiar de 350loc/km2. Anglia, cu o suprafata asemanatoare cu a Romaniei, are o populatie de 60 de milioane de locuitori. O populatie numeroasa poate atrage investitii strategice de alt nivel, avand o piata de desfacere si recrutare nationala cu perspective de crestere pe termen mediu si lung iar, in plus, Romania ar avea o alta pondere de reprezentare la masa europeana.
Factorii majori care influenteaza evolutia demografica ar fi:
- Calitatea vietii: accesul facil la apa curenta, canalizare, salubritate, servicii medicale (inclusiv medicamente) si sociale, hrana relativ ieftina si de calitate, accesul la spatii de locuit (prin chirie sau achizitie), energie ieftina (gaz, produse petrolifere, energie electrica, lemn si derivati ieftini), reteaua de transport si comunicatii. Aceste elemente influenteaza indirect si existenta unei clase medii de populatie si procentajul detinut de aceasta.
- Fertilitatea populatiei, influentata de factori de mediu, cei genetici dar si de piramida varstelor
- Venitul mediu pe cap de locuitor vis-a-vis de costul vietii si procentajul detinut de clasa medie in societate vis-a-vis de patura saraca.
- Miscari de emigrare/imigrare ale populatiei, determinate de factori economici, fiscalitate, politica sau mediu.
Cititi articolul intreg pe RomaniaEconomic
Marius Z