George Scutaru vrea mai multe locuri de muncă în Industria de Apărare
Câteva zile petrecute prin bazele şi comandamentele N.A.T.O. din Europa i-au adus vicepreşedintelui Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, liberalul George Scutaru, idei noi privind industria de profil din România. El spune că participarea ţării noastre la programele de cercetare ale N.A.T.O. ar putea crea multe locuri de muncă.
Nicolae Mircovici vorbind la Simpozionul organizat de catre FSA Unirea si RoMilitary
Liderul P.N.L. Buzău, deputatul George Scutaru a participat săptămâna trecută la o serie de întâlniri cu oficiali ai N.A.T.O., organizate de Ambasada S.U.A. din România. Scopul întâlnirilor a fost unul de informare a factorilor de decizie din ţara noastră privind iniţiativele Alianţei, precum şi a mecanismelor sale militare şi politice.
De pe pagina de internet a deputatului George Scutaru aflăm că din delegaţia României au făcut parte Cezar Preda (deputat P.D.-L.), Nicolae Mircovici (deputat minorităţi) Cornel Comșa (deputat P.P.-D.D.), Floarea Şerban (M.Ap.N.) şi Valentin Busuioc (consilier parlamentar), cărora li s-au adăugat Laurențiu Ștefan (consilier la Ambasada S.U.A. din București) şi Don Perry, (ataşatul aero al S.U.A. în România).
Practic, au fost vizitate baza aeriană de la Geilerkirchen (Germania), Comandamentul Operaţional Întrunit de la Brunsum (Olanda), dar şi la sediul N.A.T.O. de la Bruxelles, în fiecare locaţie fiind purtate discuţii cu oficiali ai N.A.T.O.
Liberalul George Scutaru, ca vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, a tras unele învăţăminte şi concluzii în urma vizitelor recente, mai ales în ceea ce priveşte participarea României la programele de cercetare ale N.A.T.O., care ar putea aduce beneficii ţării noastre, dacă ar fi mai bine finanţate.
„Cu cât contribui la coşul cheltuielilor comune într-un program, cu aceeaşi sumă beneficiezi pentru industria naţională de apărare. În acest fel programele N.A.T.O. nu reprezintă doar cheltuieli bugetare, ci şi o oportunitate pentru participarea companiilor proprii la proiecte avansate tehnologic şi menţinerea sau apariţia unor noi locuri de muncă. (…)
Cred că ar trebui să avem la nivel naţional o coordonare de ansamblu, să ştim pe de o parte proiectele şi costurile implicite ale participării, iar pe de altă parte să identificăm în timp util acele firme cu activităţi de profil care să reprezinte România în parteneriatul industrial N.A.T.O. generat de proiectele Smart Defence”, apreciază Scutaru, care spune că va solicita Ministerului Economiei, care are atribuţii în domeniul comerţului exterior şi al industriei de apărare, dar şi Ministerului Apărării, care poate angaja România în aceste proiecte, informaţii suplimentare, pentru a vedea nivelul de coordonare.
„Nu ne putem permite să pierdem niciun euro, niciun dolar pentru firmele româneşti care ar putea participa la programele N.A.T.O. de tip „Smart Defence“, mai ales în actualele condiţii economice. În acest fel putem să demonstrăm că apărarea nu înseamnă doar costuri, ci şi beneficii economice şi tehnologice palpabile, înseamnă locuri de muncă pentru industria noastră”, conchide George Scutaru, convins că şi modul în care este asigurat personalul militar pentru funcţiile puse la dispoziţie de N.A.T.O. merită mai multă atenţie.