Cei de la HM Arzenal ZRt au prezentat in Cehia, la IDET 2015 (desfasurata la Brno), o versiune modernizata a derivatului unguresc AK-63F al celebrului Kalasnikov. La aceasta modernizare se lucreaza din 2013, insa au existat si alte variante premergatoare, versiunea MF intrand in productie de serie de aproximativ 7700 de exemplare, modernizarea constand in pat polimeric pliabil si ajustabil si sina MIL-STD-1913 Picatinny.
Mai pe larg, modernizarea AK-63MF continea in editia limitata anterioara urmatoarele optiuni (conform Wiki):
- CAA CBS+ACP maner telescopic
- Brügger & ThometBT-21428 gas block
- Montura laterala
- Lansator grenade Heckler & KochM320
- Vizor Aimpoint CompM2(B&T BT-21741 QD ring 30 mm ultrahigh heavy type)
- Vizor Aimpont 3xMag(B&T BT-211115 Flip-side QD base mount, B&T BT-211113 Flip-side QD ring)
- Spot iluminare – Insight TechnologyAN/PEQ-2 Target Pointer/Illuminator/Aiming Light (TPIAL) laser sight
- Maner CAA BP cu bipod
- Maner CAA AG47
Versiunea prezentata anul acesta de Arzenal, contine un montaj cu sina Picatinny standard NATO si acoperitoare din aluminiu de mare rezistenta si suprafata dura si anodizata, permitand astfel atasarea unor vizoare optice, lampi tactice sau altor accesorii..
Au fost schimbate atat patul de lemn cu unul ajustabil din plastic de tip CAA CBS & ACP cat si manerul posterior de lemn de langa tragaci, de asemenea cu un maner de plastic tip pistol (CAA UPG-47).
Manerul frontal a fost si el inlocuit cu 3 sine Picatinny si o acoperitoare a sectiunii frontale a tevii, in locul sectiunii originale de lemn. Acoperitoarea poate fi indepartata pentru curatarea facila a armei. Aceste sine permit atasarea simultana a 3 accesorii: lanterna tactica, spot laser de tintire si lansator de grenade. Prototipul prezentat poate fi echipat cu vizor de tintire cu spot laser (Aimpoint Comp M3 2 MOA), vizor Aimpoint cu marire 3xMAG si un vizor de noapte Night Optics D – 740.
Pentru a mari stabilitatea si acuratetea tragerii, un bipod se poate atasa dedesubtul armei, similar cu al mitralierelor usoare.
Versiunea modernizata a fost testata cu succes in 2014 in poligonul militar de la Táborfalva, cu 5000 de cartuse trase, la temperaturi constante extreme (-38.1°C si +50°C) si a dat un factor de imprastiere 18,265cm, inferior armei origiale.
In Romania lui 2011-2012 o firma israeliana era interesata sa participe, probabil alaturi de Cugir, la un program de modernizare si transformare a seriilor AK din dotarea armatei romane, insa nu s-a mai auzit nimic de atunci. Programul armei de asalt a fost “prioritar”, insa din toamna trecuta nu s-a mai anuntat nimic relevant nici despre acesta.
Galil Ace seriile 21, 22 si 23 (cal. 5,56x45mm NATO)
Ace 51/52 (cal 7,62x51mm NATO)
Cert este ca nimeni nu se asteapta ca noua arma de asalt romaneasca sa fie un echivalent al MAGPUL ACR (Adaptive Combat Rifle), insa istoria recenta (IWI Galil Ace si exemplul de mai sus) arata ca exista modalitati de a crea evolutii semnificative si pentru vechea AK-47 sau derivatul ei de calibru mai mic AK-74, cu pasi mai mici decat au facut recent omologii polonezi sau cehi, dar inca semnificativi. Chiar si cei de la MAGPUL ofera seturi de modificare a AK, care pot fi aplicate de catre particulari in propriul garaj, insa acestea pastreaza nealterate caracteristicile vechii arme (pachetul Zhukov fiind proaspat lansat):
https://www.youtube.com/watch?v=Er_eVvdGnKk
Este adevarat ca, spre exemplu polonezii au avut deja un pas intermediar in domeniul acesta, numit Beryl (actualmente in uz in armata poloneza), adica o trecere la calibrul NATO 5.56×45mm si un numar de optiuni de echipare a armei wz. 1988 Tantal. Insa aceasta s-a intamplat in anii ’90 ai secolului trecut.
Video Beryl:
https://www.youtube.com/watch?v=_mtUK7qUobI
Si este de asemenea adevarat ca este cam tarziu sa mai reinviem o clona a AK-47 sau 74 (in afara de cele pentru colectionari), dar anumite elemente prin care aceste arme au excelet pot fi refolosite in design-uri mai moderne.
Un alt exemplu de hibrid AK (si AR-15) este proaspat lansatul CMMG Mk47 (aici site-ul companiei), dar care pare sa aibe inca unele mici “hibe” detectate de pasionatii de arme de foc din SUA.
Inclusiv in Romania au aparut in ultimii 15 ani niste prototipuri interesante, insa studiul nu a fost niciodata finalizat intr-un produs de serie, cum este cazul gamei de arme de la Sadu.
Vom vedea ce se intampla cu actualul prototip, insa e foarte probabil sa mai aibe nevoie de modificari si imbunatatiri, exemple exista, evident fara a creste semnificativ costurile de fabricatie, cum au patit cehii (cu CZ805 Bren la 3300 euro cost fabrica) si posibil vor pati si polonezii (cu MSBS).
Deci asteptam vesti… de care or fi!
Marius Zgureanu
Surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/AK-63
http://www.hausofguns.com/2014/12/01/new-cmmg-mk47-mutant-7-62x39mm-rifle/
Citeste si :
http://www.rumaniamilitary.ro/noua-arma-de-asalt-canadiana-colt-sipes
http://www.rumaniamilitary.ro/arma-de-asalt-cz-805-bren-un-pret-prea-mare
http://www.rumaniamilitary.ro/arma-tavor-rom-sc-tohan-sa-israel-weapon-industries-2008
http://www.rumaniamilitary.ro/arme-cu-2-tevi-gilboa-snake-si-dp12
http://www.rumaniamilitary.ro/felin-sagem-fantassins-equipements-liaison-integres
http://www.rumaniamilitary.ro/lansatorul-carl-gustav-un-ag-9-mereu-tanar