Romania Military

Despre Convenţia de la Montreaux

Faptele

Scurt istoric

Nu ne vom întoarce prea mult în timp, când Marea Neagră era lac turcesc. Oricum, principalul contestatar al puterii turceşti la Marea Neagră a fost şi este în continuare Rusia. Pe scurt, din punct de vedere al României, mă voi limita strict la două situaţii:

Primul Război Mondial, când, România intrând în război alături de Antantă, Turcia a blocat strâmtorile, mai multe cargouri româneşti nemaiputându-se întoarce în ţară. Nici programul naval din 1912 – 1914 nu a mai putut fi finalizat şi, chiar dacă s-ar fi întâmplat asta, Italiei i-ar fi fost imposibil să ne livreze navele. Din fericire, la acel moment, aliatul rus deţinea o flotă semnificativă la Marea Neagră, superioară celei turceşti.

Al Doilea Război Mondial când flota României a fost singura flotă care se putea împotrivi celei a URSS la Marea Neagră, Germaniei fiindu-i imposibil să ne trimită ajutoare din Mediterana pentru simplul fapt că strâmtorile fuseseră închise de Turcia.

 

Situaţia astăzi

Regimul strâmtorilor Bosfor şi Dardanele este reglementat în prezent de Convenţia de la Montreaux, adoptată în 1936, şi care a înlocuit prevederile Covenţiei de la Lausanne (1923) în ceea ce priveşte regimul juridic al strâmtorilor.

La conferinţa convocată de Turcia în 1936 au mai participat URSS, Marea Britanie, Franța, Bulgaria, România, Grecia, Iugoslavia, Australia și Japonia. Convenţia era valabilă până în data de 9 noiembrie 1956, putând înceta în cazul în care una dintre părţile semnatare notifica celelalte părţi în acest sens.

În esenţă, Convenția de la Montreux a conferit Turciei dreptul de a militariza zona strâmtorilor în caz de conflict armat.

În articolul 1 părţile reiterează principiul liberei navigaţii prin strâmtori, în articolele 2 – 7 sunt reglementate drepturile şi obligaţiile navelor comerciale, în articolele 8 – 22 este reglementată situaţia navelor de luptă, iar în articolul 23 este reglementată situaţia avioanelor. Textul integral al Convenţiei în engleză îl puteţi citi aici

Convenţia mai distinge după cum urmează: vreme de pace, război – Turcia nu este ţară beligerantă, război – Turcia este ţară beligerantă şi situaţia în care Turcia se consideră ameninţată de un război iminent.

Continuarea articolului pe RHNS

Exit mobile version