In ultimele zile aflam lucruri interesante despre planurile de dotare a fortelor noastre armate cu diverse chestii de luptat, aflam despre scrisori de intentie, memorandumuri etc si chiar ne bucuram…
Nu aflam insa mai nimic despre lucrurile care ar trebui sa fie in derluare, unele dintre ele mult intarziate, dar sa le luam pe rand.
F 16 MLU din Norvegia
Aici, domnul vasile Dancu ne informa prin martie 2022 ca se vor lua toate masurile si se vor face toate diligentele necesare pentru ca programul de dotare cu cele 32 de aparate F 16 MLU din tara scandinava sa fie accelerat. Si cu totii ne-am bucurat, dar acum lucrurile s-au nuantat un pic si nu par chiar asa de accelerate sau conform cu Radio Erevan: “nu s-a dat, ci s-a luat, nu era masina ci bicicleta”.
Adica, nu numai ca nu ne grabim dar nu mai tinem nici programarea initiala. In decembrie 2021, seful Statului Major al Fortelor Aeriene, Generalul Viorel Panal, anunta la TVR ca primele F 16 vor sosi in Romania la sfarsitul anului 2022, prima escadrila va fi gata in 2023, cea de-a doua in 2024.
Din pacate, graba de a ne dota cu inca doua escadrile de F 16 nu pare chiar asa de mare si ministrul apararii, domnul Vasile Dancu, ne informa miercuri seara la Digi 24 ca primele aparate vor sosi abia in 2023, toate cele 32 de bucati pana la sfarsitul anului 2025, poate chiar 2026.
Tot domnia sa ne explica ca F 35 abia din 2030, abia de atunci ne vom gandi serios la el, abia din 2030 vor incepe, daca vom incepe, demersurile pentru achizitie.
Submarine & Elicoptere
Mergem mai departe si ajungem la anuntul-vedeta: submarine Scorpene si elicoptere. Domnul Dancu a fost relativ evaziv aici, dar a dat si cifre: doua submarine (sau mai bine zis cel putin un submarin, dupa unele surse) si… doua elicoptere, care ar fi legate intr-un fel mai greu de inteles pentru noi de submarine. Fiind vorba de francezi, poate ni-l propun pe urmasul lui Surcouf pe care il doteaza cu elicopter in loc de hidroavion… si am bifa in acelasi timp si capitolul crucisator, dar subacvatic…
Cam asta este ceea ce se discuta intre Bucuresti si Paris, dupa ce in iunie Franta a adresat o scrisoare de intentie cu privire la un plan de sprijin militar pentru Romania.Sau numita altfel, cooperare bilaterala in domeniul marinei, semnata la 15 iunie 2022 de noul ministru francez al apararii, Sébastien Lecornu si omologul roman Vasile Dancu.
Acuma, sa te arunci la arma submarine (arma-regina a oricarei marine militare), o arma scumpa, foarte dificil de implementat, cu o perioada mare de la comanda de constructie a navelor pana la intrarea lor in dotare pare un pic hazardat.
Cum sa arunci un sac de bani pe submarine cand tu nu ai practic flota de suprafata? Si ce sa faci cu doua elicoptere, oricare model ar fi ele?! Doua elicoptere, 16 Panhard?! Cat ar cost doua Scorpene? Probabil ca peste 1,5 miliarde de euro, daca adaugam intreg pachetul logistic. Discutam despre baza navelor din Romania, un simulator pentru echipaje, pregatirea echipajelor, pentru ca submarinele sunt relativ ieftine la achizitie si extrem de scumpe in operare. Pentru noi, astazi, o tichie de margaritar…
Si in conditiile in care Fortele Navale este cea mai slab finantata structura din Ministerul Apararii prezumtiva achizitie de submarine aduce a gluma amara.
Submarinele. Scorpene, in varianta de baza, este o nava oceanica, proiectata sa lupte in ape adanci, ori noi pe platoul nostru continental avem adancimi relativi scazute. Daca vrem submarine oare U 212 (pentru export U214) nu ar fi mai indicat macar si pentru ca a fost proiectat special pentru lupta costiera, in apele putin adanci ale Marii Baltice?! Si totusi Scorpene are trei variante majore – Scorpène Compact (CA2000, chiar pentru ape litorale, care e chiar putin mai compact decat U214), Scorpène Basic CM 2000 (diesel electric) AM 2000 (diesel electric) si versiunea largita C-BR – ramane de ales felul principal din meniul „chef”-ului.
Elicopterele. Nu a fost clar indicat modelul sau macar producatorul, nu stim nici macar despre ce tip de aeronava discutam. Din spusele domnului Dancu par a fi elicoptere navale, insa numarul ne nedumereste profund, doar 2 unitati? Cu doar doua aeronave practic n-ai ce face si n-ar fi oare cazul sa ne hotaram asupra modelului de elicopter de transport pe care-l dorim si sa mergem pe aceasta pista?
Ca dorim UH 60M, Airbus 215/225M, fereasca Dumnezeu de NH 90, oricare ar fi alegerea noastra (poate H160M?), toate aceste modele au si variante navalizate si atunci n-ar fi logic ca fortele aeriene sa se hotareasca si apoi toata lumea sa cumpere acelasi model? Avantajele ar fi, cred eu, evidente. Dar oricum, doua elicoptere?!
Din pacate ne aruncam in declaratii pompoase si “uitam” de lucrurile simple, de programele extrem de necesare care ori ca sunt amanate, ori ca sunt taraganate: Sistemul VSHORAD (MANPADS), hai sa-l demaram odata, sistemul SHORAD (IRIS T, NASAMS, Spyder etc) extrem de necesar, vedem asta in Ucraina unde rachetele de croaziera fac prapad, sa-i dam un pic de avant.
Sa facem ce-om face si sa operationalizam Patriotul…
La nivel de forte navale, programul de dotare cu corvete este o adevarata bataie de joc, nu este demarat si noi ne gandim la submarine?!
Dronele sunt moarte, tot domnul Dancu incearca sa ne incurajeze si ne spune ca negocierile ar continua, urmand sa avem o solutie relativ repede. Pai la ce solutie ne putem astepta cand stim foarte bine ca cerintele noastre sunt un pic cam ciudate?!
Cu totul inexplicabila lipsa de reactie in problema dotarii cu obuziere auto-propulsate de calibrul 155mm, asta in conditiile in care vedem ca razboiul din Ucraina este unul de artilerie (cam ca toate razboaiele, pana la urma). Ba mai mult decat atat, observam cu totii necesarul imens de munitie de ambele parti. Ori in aceste conditii si presupunand ca vom avea candva obuziere de calibrul 155mm, n-ar trebui Min. Economiei – imboldit de MApN – sa fac ce-o face si sa pregateasca o linie de productie pentru munitia necesara? Nu este acum urgenta ZERO pentru ca fabrica de pulberi de la Fagaras sa fie pornita in sfarsit?!
Pentru ca sa vede ce inseamna sa stai cu mana intinsa dupa munitie. MApN ar trebui sa aiba un plan de achizitie pentru un anumit numar de obuziere si astfel sa aiba o cerere clara pentru a incepe sa-si faca stocuri de proiectile. De asemenea, chiar si pentru noi, un proiectil de artilerie ghidat macar laser ne-ar fi la indemana. Hai sa pregatim caruta in asteptarea cailor ce vor veni candva…
GeorgeGMT