Motivul pentru care m-am hotarat asupra acestui subiect este un serial – “The Expanse” – destul de haios pana la urma dar care pacatuieste saracu” la capitolul realitate. Trebuie insa sa fiu corect serialul este mult mai realist decat majoritatea filemelor vazute de mine pana acum.
Astfel in acest haios serial SF, nu conteaza subiectul dar vi-l recomand, omenirea se afla la 100-200 de ani de teraformarea Marte si de asemenea se zbenguie cu voiosie prin intreg sistemul solar, pe asteroizi, pe sateliti , etc, totul destul de natural…
Pe Marte exista deja o comunitate umana formata din zeci-sute de milioane (poate mai chiar mai mult, scenaristul nu ne da date despre demografia planetei) de oameni, cu totii traind inca sub domuri sau sub suprafata planetei, dar procesul de teraformare incepuse prin ingrosarea atmosferei planetei si, spuneau “martienii”, nu mai aveau mult pana cand apa ca curga liber pe Marte iar ei sa traiasca in aer liber, sa cultive pomi, grau si lustean pe solul martian.
Aceste tip de scenariu futurist l-am intalnit in chiar si in locuri mult mai serioase decat un serial TV si de fiecare data ma crucesc cum pot unii sa rezolve problemele aproape insurmontabile ale teraformarii unei planete printr-o singura expresie: Teraformam domne!
Ok, dar cum?!
In principiu ca o planeta sa poata avea o biosfera compatibila cu viata umana (fauna si flora) are nevoie de cateva ingrediente cheie, cum ar fi: o distanta optima fata de steaua-mama, distanta care sa-i asigura la suprafata o temperatura peste cea de inghet, astfel inca apa sa curga.
Dupa temperatura mai are nevoie si de o atmosfera (de fapt invers, are mai intai nevoie de o atmosfera care sa mentina o temperatura confortabila), o gravitatie decenta pentru noi (in juruul a 1G) si multe alte chestii, dar foarte important are nevoie in mod obligatoriu ca planeta sa fie…vie.
Adica sa aiba activitate vulcanica, placi tectonice active.
O planeta cu nucleul inca lichid si fierbinte ofera multe lucruri foarte importante pentru o biosfera, cum ar fi: reimprospatarea atmosferei prin emanatiile de gaze vulcanice, ofera un sol bogat si propice cresterii plantelor, miscarea placilor tectonice recicleaza practic fundul oceanului, dar partea cu adevarat importanta este data de generarea, de catre nucleul lichid, a campului electromagnetic al planetei.
Fara un camp magnetic viata nu poate exista pentru ca fara camp planeta nu are un scut electromagnetic in fata vantului solar si al altor tipuri de radiatii din spatiu. In realitatea Marte a “murit” tocmai atunci cand nucleul lichid al planetei s-a solidificat si campul magnetic s-a oprit. Si atunci cum s-o „inviem” fara camp magnetic?
In cateva zeci/sute de milioane de ani, vantul solar a macinat atmosfera, a distrus stratul de ozon, a distrus molecule de apa si incet-incet a sterilizat Marte. Ar mai fi si problema garvitatiei mult inferioare ca forta celei terestre (cam 40%).
Asadar despre ce teraformare putem vorbi pe Marte?! Poate vom putea candva sa traim sub suprafata planetei, dar la suprafata, fara camp magnetic, fara vulcanii?! Cum sa creezi un camp magnetic artificial care sa compenseze lipsa celui natural?! Cum va supravietui corpul uman intr-un camp gravitational atat de slab?!
Ori in atare conditii viata pe solul lui Marte, lacuri si oceane, holde de grau si livezi de meri sunt cu totul nu doar SF ci un SF care care bate basmul.
In al doilea rand gravitatia pe Marte este doar 40% din cea terestra, are un cu totul alt camp de radiatii, o alta chimie a solului, etc. Cum am putea noi sa traim acolo, sa ne inmultim?! Cum ar arata un copil conceput si nascut pe Marte?! Oare acest lucru este posibil? Chiar vrem sa aflam?!
Multi dintre voi vor spune ca da, este posibil, pacaliti de usurinta viteii pe alte planeta aratata de serialele si filmele TV, dar pe pamant, prin anii “60 chinezii au avut un soc atunci cand, incercand sa colonizeze Tibetul proaspat ocupat, au remarcat ca femeile lor nu pot ramane insarcinate in acele conditii dure de clima si altitudine. Si vorbim de aceiasi planeta singura diferenta fiind inaltimea.
A fost nevoie de aclimatizarea indelungata a chinezilor veniti din zonele mai joase pentru ca organismal sa fie in stare sa-si reintre in normal si pana la urma tot n-au reusit sa faca ce-si propusesera.
Dar pe o alta planeta, intr-un mediu cu totul si cu totul strain?!
Nu mai vorrbim aici de planete din alt sistem solar, supuse cine stie carui tip de radiatii din partea stelei-mama, a altei chimii a solului, nu mai vorbim de o planeta care ar avea deja o biosfera. Cum am putea noi sa ne adaptam acelei biosfere, microbilor, virusilor si a altor mii de factori?!
Deocamdata discutia despre teraformarea planetei Marte este oarecum ridicola, daca ne gandim doar la necesitatile energetice pentru a creste presiunea atmosferica prin eliberarea de gaz din scoarta planetei in atmosfera si cum orice planeta pierde atmosfera in fiecare minut, datorita radiatiei cosmice si a vantului solar, daca nu exista un mecanism natural la scara planetara care sa inlocuiasca pierderile (vulcanii si bio-masa) discutam discutii, discutam despre o intreprindere industriala care ar putea sa nu fie nici viabila economic nici posibila din punct de vedere tehnic. Sau care ar dura atat de mult incat, iarasi, nu este viabila.
Ca o simpla comparatie Terrei, i-au trebuit peste trei miliarde si jumatate de ani pentru a-si „construi” o atmosfera compatibila cu viata, din care cam doua miliarde pentru a ajunge la un procent de oxigen in atmosfera care sa permita dezvoltarea vietii complexe…
Despre viata pe asteroizi si sateliti ai marilor planete gazoase nici nu mai merita discutat, Jupiter sau Saturn ar ucide orice colonist suficient de prost incat sa puna piciorul pe vreunul dintre satelitii sai prin doua metode: radiatiile emise de gigantica planeta si fenomenul de maree gravitationala, prin care gravitatia cumulata (si de sens opus) a planetei si satelitilor sai “ trage” practic de un satelit in toate directiile, generand frictiune in structura de roca a lunii respective, caldura si o activitate vulcanica.
Basca campul electromagnetic imens generat de o astfel de planeta gigant.
La safrsit o intrebare: oare teraformarea chiar este o optiune viabila sau doar o varianta de lucru in domeniul SF?
Unii dintre voi vor fi tentati sa sustina ca este un lucru viabil pe termen lung atunci cand tehnologia va evolua suficient, iar un astfel de argument este din aceiasi colectie cu existent Divinitatii: nu poti dovedi nici ca exista nici ca nu exista, totul tine de credinta fiecaruia, la fel si cu avansul tehnologic, poate va compeneasa aceste handicapuri poate nu…
Se mai pune si problema daca avansul stiintei si tehnicii se va produce inainte ca suprapopularea, poluarea si alte belele sa ne retrimita in epoca de piatra, vorba lui Enstein.
Oricum despre teraformarea Marte se poate discuta deocamdata doar din punctul de vedere al unor colonii subterane, daca nu cumva ajunsi acolo vom constata ca lucrurile sunt mult mai rele, pe termen mediu si lung, pentru corpul uman, pentru plantele si animalele aduse acolo.
In privinta colonizarii unei planete dintr-un alt sistem solar, planeta care ar avea deja o biosfera proprie lucrurile devin deja infinit de complicate.
Asadar idee ca suprapopularea Terrei ar putea avea ca rezolvare migratia in masa (cu miliardele?!) a oamenilor catre alte planete este pur si simplu idioata. Nu te apuci sa transporti miliarde de oameni catre alte zari ci trimiti un numar mic (cateva sute, mii) pe care il suplimentezi apoi pe masura ce sistemele de sustinere a vietii se dezvolta. Insa o migratie cu miliardele iese oricum din discutie, astfel ca spatiul nu este o solutie pentru suprapopularea Terrei.
Cum am putea sa trimitem milioane de oameni catre alte stele?! Cum i-am intretine acolo?! Cu ce infrastructura?! Pe o alta planeta nu poti campa in cort pana cand capul familiei taie niste copaci si ridica o cabana, iar familia traieste din vanatoare si cu apa din parau, pana cand prima recolta de porumb se coace.
Intr-un astfel de caz de colonizare oamenii ajunsi pe o alta planeta au nevoie de absolut tot din prima secunda a debarcarii, iar prin acest „”absolut tot”, intelegem lucruri care aici pe Terra ni se par banale: aer, apa, hrana, plus lucruri mai exotice: protectie biologica, protectie chimica, protectie radiologica, timp sa cerceteze noua locatie, etc, etc…
Asadar teraformam?! Teraformam nene, teraformam…
GeorgeGMT