Inventiile care au revolutionat cu adevarat lumea
Daca am face un clasament al celor mai importante 10 inventii din istoria omenirii, cate dintre ele ar putea fi atribuite unui om si cate nu? Cate astfel de inventii, unele chiar foarte modeste, scoase din context, au pus caramida peste caramida pentru civilizatia tehnologica de astazi?
Plug din lemn cu brazdar de lemn
Cand ne uitam seara la stele, gandind poate despre cum sa ajungem acolo, cum sa teraformam Marte, cum sa invingem viteza luminii, avem tendinta sa uitam lucrurile simple fara de care nu am fi avut nici macar imaginatia sa ne gandim la stele din aceasta perspectiva. Pentru ca Pitagora nu se gandea sa teraformeze Marte dintr-un motiv foarte simplu: cunoasterea nu ajunsese inca in punctul in care o astfel de idee sa existe. Nu se acumulasera inca suficiente cunostiite pentru ca o astfel de idee sa se poata naste…
Am fi ajuns la Statia Spatiala fara modestul brazdar de lemn inventat cine stie de cine si despre al carui nume nu-si aminteste astazi nimeni? Probabil vreun amarat subnutrit si care a trait foarte putin, dar fara el, fara inventarea brazdarului, pur si simplu nu am fi astazi aici. A vazut careva vreo statuie inchinata brazdarului de lemn sau inventatorului sau? S-a gandit macar vreunul dintre voi la o asa statuie?
Dar am putea pune intr-o ordine a importantei lor inventiile care au schimbat lumea din temelii?
Probabil ca nu, aici lucrurile nu sunt chiar atat de simple si nu am in vedere inventiile sau inovatiile celebre ci dimpotriva pe acelea care par modeste si neimportante (si despre care putina lumea se gandeste sa faca documentare) cum ar fi inventarea plugului cu brazdar de lemn o inovatie care a crescut foarte mult productivitatea in agricultura, marind surplusul agricol.
Pe baza acestui surplus a aparut economia in faza incipienta, la nivel de mestesugari, au aparut negustorii, orasele, mai apoi intelectualii, universitatiile, au aparut primele state moderne, cu administratie etc…
Un modest brazdar ( mai tarziu din fier) a schimbat lumea mai mult decat motorul cu ardere interna si Fordul T a lui Ford. Cel care l-a inventat ar merita macar 10 premii Nobel.
Asadar, lasand la o parte inventarea rotii care ar fi cele mai importante inventii din istoria Umanitatii, lucruri care odata inventate au schimbat efectiv fata lumii?! Fara o cronologie anume si fara clasamente haideti sa incercam sa le gasim.
Tiparul? Categoric da, importanta lui este covarsitoare pentru schimbarea totala a lumii noastre, accesul liber si ieftin la informatii, schimbul facil al acestora, posibilitatea usoara de a pastra aceste informatii sub forma unor biblioteci ieftine a schimbat fata lumii si a pregatit terenul pentru revolutia industriala. Tiparul a permis acumularea si difuzarea cunostintelor intr-un mod rapid si ieftin, un lucru nemaivazut pana atunci in istoria noastra.
Inventarea limbajului scris? Gigantica si fara precedent inventie (desi greu de definit ca inventie atat timp cat n-a apartinut unui singur om si s-a dezvoltat pe parcursul unui timp lung).
Inventarea cifrei zero?! Fabulos cum cineva s-a gandit sa cuantifice si nimicul. Fara notiunea „zero” lumea asa cum o scunoastem noi astazi nu ar exista si cel mai probabil am fi inca la nivelul epocii de piatra. Astazi pare banala existenta unui semn grafic care semnifica „nimic” dar a fost nevoie de multe mii de ani pentru inventarea ei si au existat destule civilizatii antice care nu o cunosteau.
Reforma lui Calvin? Foarte importanta, pentru prima oara oamenii au castigat dreptul la cunoastere, au avut acces liber la Biblie, au dreptul sa-si puna intrebari, iar mana de fier a bisericii catolice a slabit ireversibil in Europa lasand loc cunoasterii, gandirii libere si unei forma incipiente de democratie intelectuala.
Mai aproape de zilele noastre, in medicina, igiena personala este, cred eu (mai exact normele ei) mai importanta decat descoperirea antibioticelor. Separarea apei potabile de gunoi, de apa uzata si murdara, intelegerea importantei adunarii gunoiului de pe strazi, sapunul si spalarea pe maini, prepararea hranei in conditii igenice etc, au schimbat fata lumii si au crescut dramatic durata de viata in randurile europenilor. Notinunile de igiene aplicate la scara larga au avut un impact mult mai mare decat intreaga tehnologie medicala disponibila astazi. Aici ar mai de discutat si despre inventia vaccinurilor, a analgezicelor si a antibioticelor...
„Inventarea” drumurilor, in sensul lor modern, a fost un alt mare pas inainte catre crearea de state, omogenizarea populatiei, pentru dezvoltarea comertului, a miscarii libere a marfurilor si mai ales a ideilor, pentru aparitia diviziunii muncii. Odata cu drumurile au putut aparea specializarile; un sat se ocupa de metalurgie, altul de pomicultura, unii doar de comert etc, astfel specializarea a dus la excelenta si mai apoi la o noua dezvoltare, lucruri care inainte erau posibile si deschise doar natiunilor riverane (pentru ca doar pe mare se putea face comert) au devenit acum posibile si pentru cei din interior, constructia de drumuri a permis ca agricultura si mestesugurile sa devina eficente si in zone mai departate de mare sau rauri navigabile, crescand bunastarea, crescand populatia si ajutand la o dispersie a bunastarii ceva mai echilibrate, la libera si mai usoara circulatie a ideilor si inventilor…
Notiunile de drept. Lucruri foarte importante si fara de care o societate moderna si cu o populatie mare nu ar putea exista. Odata cu trecerea la sedentarism s-a nascut si notiunea de propietate privata (o notiune cu totul noua si ciudata la inceput) plus drepturi asociate acesteia, totul reglementat incet, incet in mii de ani in codurile de legi ale societatii noastre.
Poate ca notiunea de lege poate parea banala dar numai pe baza unor coduri legale s-au ridicat imperii, s-a dezvoltat economia, a aparut stiinta.
Unitatile de masura. Nu poti avea comert, nu poti calatori, nu poti cuantifica nimic fara unitati de masura. Astazi par banale dar crearea si mai ales standardizarea lor a dus la crearea lumii moderne. Unitatiile de masura sunt daca vreti precum ungerea pentru un agregat mecanic cu piese in miscare, fara ungere tot sistemul se gripeaza.
Acul de cusut din os. Banal intradevar dar cu ajutorul lui am putut sa ne confectionam o imbracaminte mult mai fiabila si utila, mult mai eficienta. Am castigat in competitivitate cu ajutorul unui banal (astazi) ac de cusut.
Inventarea fusului pentru toarcerea lanii, fara de care nu am fi avut nici haine, nici sfoara…
Inventarea (foarte impropriu spus) artei a permis pentru prima oara pe aceasta planeta ca o specie sa gandeasca intr-un mod nenatural, sa-si dezvolte imaginatia, sa viseze, sa comunice intr-un mod cu totul diferit (abstract) intre semenii sai. Un imens si incuatificabil salt pentru modelarea inteligentei si imaginatiei noastre ca specie. Plus ca arta este prima dovada a unei inteligente cu adevarat superioare, o inteligenta care poate privi natura din cu totul alte puncte de vedere decat cele legate strict de supravietuire.
Prima dovada reala ca nu mai suntem doar maimute cu anumite abilitati si Homo Sapiens.
Stiinta, inovatia, ganditul in general ne-au scos in fata altor specii de pe Terra cu atat mai mult cu cat noi nu suntem prea bine dotati de evolutie pentru supravietuire. Nu avem nici pielea groasa, nici blana, nu avem nici colti puternici sau gheare masive, nu avem nici macar prea multa forta fizica, mintea este singura noastra arma, iar istoria inventilor care ne-au adus in stadiul de specie dominanta pe planeta este de fapt istoria mintii noastre.
In tehnologie lucrurile sunt piramidale, o inventie/inovatie duce la alta si mai multe genereaza o tehnologie, care la randul ei se dezvolta prin alte inovatii si inventii si se ramifica generand alte ramuri ale tehnologiei, dar daca am da timpul inapoi totul a plecat de la cateva lucruri simple: Statia Spatiala a putut fi construita datorita unui modest brazdar de lemn inventat cu mii si mii de ani in urma de om modest, a limbajului scris inventat si el foarte de mult, datorita fusului si a acului din os si toate-s si una-s in toate…
Lumea de astazi pare stralucitoare in toata stralucirea ei tehnologica dar are la baza lucruri atat de modeste inca marea noastra majoritate le-a uitat. Am uitata de unde am plecat si ce datoram celor din vechime.
Care ar fi cele mai importante inventii din istoria umanitatii?! Ne referim aici strict la invetii si inovatii nu la descoperiri, cum ar fi de exemplu focul.
GeorgeGMT