Romania Military

Despre noua invazie a Europei

Imaginile furnizate de televiziuni si presa scrisa, cu coloanele de imigranti, cu 5-6 copii de mana, cu batrani care abia se mai tin pe picioare, sunt foarte greu de urmarit fara sa te rascoleasca.

 

 

La fel si stirile despre modul mizerabil in care profita financiar de ei atat traficantii de persoane cat si reprezentanti ai autoritatilor din tari care se considera civilizate, ca vorbim de turci, de greci, macedoneni sau sarbi.

Mai mult, incepem sa ne ingrozim de incapacitatea autoritatilor europene de a reactiona coerent si credibil la un dezastru de asemenea proportii.

Principalii vinovati de dezastrul umanitar din Siria, dar in special din Libia, francezii si britanicii, tac ca mortul in papusoi.

Dupa ce au declansat interventii in Libia si Siria, complet nepregatiti si fara solutii post Gaddafi si post Assad, britanicii si francezii au pierdut situatia din mana si au deschis calea spre Europa atat organizatiei Al Qaida cat si Statului Islamic iar acum se fac ca ploua.

Germania propune ceva solutii, incearca sa-si asume niste responsabilitati, sa preia refugiati, dar este clar ca n-au idee ce sa faca.

Mult laudata Comisie Europeana, care are:

nu a reusit sa scoata nimic concret si inteligibil.

Singura reactie a fost ideea tampita a lui Juncker sa impartim refugiatii intre noi.

Idiotul nu-si da seama ca in momentul in care se va afla in Africa si Orientul Mijlociu ca primul val de emigranti a fost absorbit, urmatoarele valuri nu vor avea 200.000 oameni ci milioane.

                     Juncker si cei patru „magnifici” care freaca menta pe banii nostri

 

In tot acest timp, mii si mii de refugiati ajung zilnic in Europa, fara ca nimeni sa stie cine sunt, daca nu sunt afiliati la organizatii teroriste sau, pur si simplu, daca nu sunt bolnavi.

In Africa abia s-a stins o epidemie de Ebola iar emigrantii de acolo intra in Europa ca in branza fara niciun fel de control medical.

In jurul Siriei stau milioane de refugiati in tabere insalubre, fara acces la servicii de baza si nu avem nicio garantie ca nu ne vom trezi in Europa cu hepatite, holera sau alte boli specifice situatiilor de dezastru umanitar.

Cine va raspunde daca izbucneste vreo epidemie in Grecia, Macedonia sau prin celelalte tari pe unde trec imigrantii?

Cine va raspune daca dintre numerosii tineri imigranti, apti de lupta, se vor gasi unii care sa se apuce de atacuri teroriste in Europa?

 

Inca o intrebare: cui ii foloseste aceasta invazie subita?

Spun subita pentru ca s-a declansat la 5 ani de la interventia din Libia si la 3 ani de la interventia din Siria. De ce acum si simultan ? De unde au, sute de mii de oameni din zone distruse de razboi si saracie, zeci de mii de dolari pentru a face tot drumul pana in Europa?

Generalul Alexandru Grumaz observa ca acest val de refugiati, incomparabil mai mic decat cel al est-germanilor in 1989 sau al polonezilor, romanilor si bulgarilor de dupa aderarea la UE, a fost intensiv mediatizat de presa internationala si a reusit sa mute in plan secundar invazia ruseasca din Crimeea si Donbas. Nu mai vorbeste nimeni despre Ucraina.

Generalul Constantin Degeratu este mult mai direct si afirma ca este o operatiune a Rusiei, realizata cu dublu obiectiv:

Sa explic al doilea punct: o invazie de acest tip va resuscita sentimentele xenofobe ale unor segmente importante ale populatiei europene (miscarile au inceput deja) si va usura accesul spre putere pentru formatiunile extremiste si anti UE din tarile europene.

Argumentele pe care se bazeaza Degeratu sunt:

Celor trei argumente le-as mai adauga unul: toti cei patru comisari care au atributii in zona asta, i-am enumerat mai sus, provin (big surprise !!!) tot din tari care fac jocurile Moscovei in Uniunea Europeana (Italia, Cipru, Grecia, Austria). Dupa cum se vede, nu au miscat nici macar un deget.

Mai multe detalii despre opiniile celor doi gasiti aici:

http://adevarul.ro/international/europa/adevarul-live-generalul-degeratu-despre-criza-imigrantilor-rusia-cea-genereaza-criza-acestei-migratii-excesive-1_55e05dbdf5eaafab2c014a6e/index.html#

 

Putem sa discutam despre diverse teorii (mai circula una, ca ar fi mana lui Soros care vrea sa distruga UE 🙂 ) dar intrebarea este: ce putem face pentru ca fenomenul sa nu ia proportii ?

Chiar daca fenomenul pare unitar, sa incercam sa separam putin apele.

 

Migratia din Libia

Este drept ca se mai migreaza si prin Tunisia (spre Italia) si Maroc (spre Spania), dar ruta majora este prin Libia, un stat esuat in care diverse factiuni si organizatii isi impart zonele de influenta in timp ce ruta de migratie dinspre Africa Subsahariana, controlata pe vremuri de Gaddafi, este la cheremul retelelor de traficanti de oameni si al structurilor teroriste.

                                                      Zonele de influenta din Libia

roz- trupe guvernamentale, verde- Noul Congres National si Forta Scutul Libiei, gri-ISIL, alb-Consiliul Revolutionarilor din Benghazi, albastru-forte locale, galben-militii tuarege

Pe langa factiunile locale sunt implicate si tari straine care sustin tabere diferite: Egipt si EAU sustin trupele guvernamentale, Turcia, Qatar si Sudan sustin Noul Congres National.

Incepand din Libia si pana in sud, toata zona colcaie de structuri teroriste, incepand cu Al Qaida si ISIS si terminand cu Boko Haram.

 

In cazul Libiei, solutiile actuale sunt scumpe, ineficiente si nerealiste.

Aici este vorba, intr-o imensa majoritate, de emigranti economici, proveniti din tari sarace unde, daca tot nu muncesc, toarna copii pe banda rulanta fara sa aiba resurse sa-i creasca.

Ideea ca facem copii si-i trimitem in Europa sa le plateasca fraierii ajutoare sociale nu trebuie sa mai functioneze.

Trebuie instituita o forta de interventie care sa preia controlul litoralului libian, sa curete zona de formatiunile paramilitare / teroriste si sa organizeze tabere de triere unde toti imigrantii sa poata fi identificati, amprentati, verificati in bazele de date si apoi TRIMISI ACASA, in tarile de origine. Evident, cei cu legaturi cu teroristi trebuie retinuti si interogati.

In paralel trebuie actionat intens pentru ridicarea si distrugerea mijloacelor ce pot fi folosite de imigranti pentru traversarea Mediteranei. Nu raman decat barcile de pescuit cu motoare mici si acelea verificate la plecare, ca numar de pasageri si rezerva de carburant.

In privinta autoritatilor libiene, care controleaza estul si sudul tarii, trebuie facute presiuni pentru a accepta tabere de triere si in zonele lor de litoral precum si un controlul strict al navelor care intra si ies din porturi. Daca refuza se poate trece la amenintarea cu blocada porturilor sau, in caz extrem, cu distrugerea terminalelor si retelelor de transport al hidrocarburilor din interiorul tarii. Ei se finanteaza din hidrocarburi si nu-si pot permite o blocada.

Chiar daca tara are o suprafata mare, populatia este redusa, cele mai importante centre sunt in zona litorala iar rutele de migratie sunt putine si cunoscute. O supraveghere cu drone poate asigura informatii pretioase privind grupurile de imigranti dar si activitatea retelelor de traficanti si a grupurilor teroriste. Ultimii pot fi rezolvati tot cu drone.

 

O astfel de solutie ar permite asigurarea controlului maritim (tot vor mai scapa unii pe mare) cu costuri mult mai reduse. Navele vor pleca din porturi libiene, vor patrula zona de coasta si vor reveni tot in Libia.

Un alt avantaj este ca populatiile din zona subsahariana, cand vor vedea cum conationalii lor, dupa ce au cheltuit sume mari de bani si si-au riscat viata ca sa ajunga in Europa, ajung doar in Libia de unde sunt intorsi in masa in tarile de origine, se vor gandi de doua ori inainte de a pleca in calatorie.

 

Pe masura ce gruparile inarmate vor fi lichidate iar autoritatile libiene preiau controlul asupra intregului teritoriu si dovedesc ca pot controla cat de cat situatia (desi nu-mi fac mari sperante in privinta asta) misiunea de interventie va putea fi restransa doar la tabere de triaj, baze pentru navele de patrulare si supraveghere cu drone, oferindu-se sprijin financiar, logistic, informativ si training pentru autoritati pentru a prelua o parte din responsabilitati.

 

Migratia din Siria

 

Situatia din Siria este mult mai complicata pentru ca vorbim de o populatie mult mai numeroasa si de foarte multe forte si factiuni cu interese diferite, sustinute de multe tari cu interese diferite, le stim toti.

                                                        Zonele de influenta in Siria

rosu-trupe guvernamentale, verde-rebeli, galben-kurzi, gri-ISIL, alb-Al Nusra

 In acest moment o interventie pe teren mi se pare imposibila fara sprijin american iar americanii nu cred ca se vor baga. Daca o vor face, mai degraba vor mari contingentul din Irak pentru ca irakienii nu au chef de lupta cu ISIS…. si mai au si petrol 🙂

In plus, imigrantilor din Siria li se adauga altii proveniti din Irak si Afganistan dar si imigranti economici din Pakistan, Bangladesh sau Africa.

In cazul Siriei vorbim despre refugiati din zone de razboi iar abordarea trebuie sa fie diferita.

Deschiderea de centre de triere in taberele din Turcia, propusa de nemti, nu mi se pare realista in acest moment. Odata ce vor fi respinsi, sirienii si ceilalti emigranti vor traversa Turcia (care zice merci ca scapa de ei), se vor sui in barci si vor trece in Grecia.

Taberele de triere trebuie organizate in Grecia.

Pentru ca vorbim de oameni refugiati din zone de conflict si care, multi dintre ei, au stat ani intregi in tabere insalubre, fara posibilitatea de a-si hrani copiii corespunzator, taberele de triere vor trebui ca, pe langa functiunile de inregistrare, cazare, masa, baie, identificare, amprentare, triaj, sa aiba o componente medicala mult mai dezvoltata pentru a permite verificarea starii de sanatate si un minimum de tratament medical.

In privinta triajului, imigrantii economici din Pakistan, Bangladesh, India, Africa, dupa identificare, amprentare si verificare in bazele de date privind organizatiile teroriste, trebuie trimisi acasa, fara discutii inutile.

 

Pentru imigrantii din zonele de conflict, in special Siria dar si Irak si Afganistan, dupa identificare si verificare, abordarea trebuie nuantata:

Batranii, familiile, invalizii, femeile si copiii trebuie transferati in tarile care-si ofera sprijinul pentru gazduirea lor, pana se rezolva criza din tara de origine, apoi trebuie trimisi acasa.

Barbatii apti de lupta, in masura in care nu detin meserii foarte cautate in occident, trebuie trimisi acasa sa-si rezolve problemele. Este imoral sa stea in Europa, pe ajutoare sociale, uneori mai mari decat ale locuitorilor tarii gazda, iar tarile europene sa-si trimita soldatii sa moara pentru a le rezolva problemele.

Da, le asiguram pregatire militara, dotare cu echipament, arme, sprijin aerian, logistic si informativ pe campul de lupta dar ei sunt primii care trebuie sa lupte pentru tarile lor.

O mentiune speciala pentru irakieni care, dupa ce au fost indesati cu arme de catre americani, inclusiv helicoptere si tancuri Abrams, le-au lasat in mainile ISIS si au fugit.

Dupa ce incep sa functioneze taberele de triaj din Grecia, se poate trece si la deschiderea de birouri de triere pe langa taberele de refugiati din Turcia, in paralel cu un efort financiar si organizatoric mai solid, pentru imbunatatirea conditiilor de viata de acolo. Aici trebuie obtinut sprijin ONU pentru ca turcii nu vor dori sa lase controlul taberelor in mainile UE.

Ca si in cazul Libiei, in primul rand imigrantii economici vor trebui sa afle ca nu merita sa cheltuie bani pe calauze si sa-si riste viata pentru ca vor fi trimisi acasa.

Solutiile propuse de mine, chiar daca reci si pragmatice, ar rezolva de o maniera acceptabila, problema salvarii persoanelor aflate in situatii extreme, de razboi, in principal batrani, femei si copii, nevoia de securitate a populatiei europene, necesitatea blocarii / limitarii accesului structurilor teroriste pe teritoriul european si descurajarea migratiei economice.

                                                      Rutele de migratie spre Europa

Ce-i drept, nu-mi fac mari sperante ca UE va avea curaj si chef sa adopte astfel de masuri.

Interesati de propria imagine si de voturi, politicienii europeni vor alege cele mai tampite solutii care, peste niste ani, ni se vor sparge in cap tuturor.

 

Eroul Bula

Exit mobile version