Sunt sigur ca ati observat agitatia produsa pe tema Pilonului II de pensii.
Tot felul de gugustiuci au invadat retelele de socializare cu explicatii semidocte, copiate de pe undeva pentru ca ei nu inteleg nimic, despre cat de nerentabil este sistemul de cotizare la Pilonul II de pensii, cum pensia pe care o vom primi de acolo va insemna 150-200 de lei amarati si asta din cauza capitalistilor verosi de la fondurile private de pensii care sug sangele poporului. Cum statul este un administrator mai bun al banilor nostri de pensie si ca ar trebui ca toate contributiile pentru pensii sa fie platite catre stat.
De fapt, situatia este mult mai simpla:
Adunatura de incapabili care guverneaza Romania a facut bugetul muci, nu e in stare sa stimuleze economia sa produca mai multi bani, nu reuseste sa colecteze suficienti bani la buget, iar banii colectati nu-i foloseste pentru investitii ci ii arunca in consum pe principiul: “Mancam bine, infundam wc-ul apoi mai vedem.”
A crescut inflatia, a crescut deficitul bugetar, au crescut dobanzile, a crescut deficitul balatei de plati externe, creste datoria publica in ritm ametitor. Incapabilii se imprumuta tot mai mult si tot mai scump, fara sa se intrebe cum vom restitui acele imprumuturi.
Tot gandindu-se cum sa faca rost de bani, le-au picat ochii pe contributiile la Pilonul II pe care se gandesc sa puna mana, pe modelul prietenului Viktor Orban.
Sunt acolo vreo 8-9 miliarde Euro care le-ar permite sa prelungeasca iluzia ca o ducem bine, cel putin pana la alegerile prezidentiale de la anul, eventual pana la generalele din 2020 cand spera ei sa acapareze complet puterea. Apoi va urma potopul.
Problema nu este ca PSD vrea sa faca inca o tampenie majora pentru ca ei au facut tampenii majore de fiecare data cand au fost la guvernare. Problema este ca pentru ei perspectiva se incheie in varful nasului si nu sunt capabili sa vada doi pasi mai departe.
Pentru foarte multi decretei, incepand chiar cu generatia mea, amaratii aia de 150-200 lei s-ar putea sa fie singura pensie pe care o vor primi pentru ca, in acel moment, sistemul public de pensii va fi in colaps.
Sa ne uitam pe un grafic cu piramida varstelor. Graficul prezinta situatia din 2012, intre timp am mai imbatranit si noi.
Piramida varstelor – situatia la 01.01.2012
Seria cea mai mare, a celor nascuti in 1967, a ajuns la 51 de ani, numara acum cca 450.000 de oameni si va iesi la pensie, la limita de varsta, in 2032. Sau 2034 daca va creste varsta de pensionare la 67 ani. Ea va fi inlocuita pe piata muncii de cei care acum au cca 6-7 ani si care sunt cam 200.000 pe serie anuala. De doua ori mai putini.
Pe scurt, incepand cu 2032 (sau 2034) deficitul de forta de munca va creste cu cel putin 150.000-170.000 persoane pe an, fara a lua in calcul si alti factori precum emigratia. Si asta vreme de multi ani, asa cum se vede din profilul piramidei varstelor.
Nefiind suficienti oameni pe piata muncii, vor scadea si contributiile la fondurile de pensii.
Teoretic, golul ar putea fi acoperit de la buget doar ca:
– forta de munca redusa numeric inseamna companii straine care se vor muta de aici, rezultand scaderi ale incasarilor din TVA si din impozitul pe profit (cel putin);
– populatie in scadere inseamna consum in scadere adica, din nou, incasari mai mici din TVA.
Una peste alta, bugetul de stat nu va avea de unde sa acopere deficitul fondului public de pensii iar acesta se va prabusi. Probabil, in 2034-2036 adica peste doar 16-18 ani.
Singura “industrie” care va merge va fi cea a azilelor de batrani, subfinantate si acestea, iar cei 150-200 lei pensie privata s-ar putea sa fie singura pensie primita.
Nu-mi povestiti despre completarea pietei muncii cu imigranti africani si din Orientul Mijlociu pentru ca o asemenea masura nu va face decat sa accelereze declinul. In imensa majoritate, vin doar ca sa beneficieze de ajutoare sociale. A se vedea ce se intampla in Franta, UK sau Germania.
Cam asta se va intampla cand seriile de decretei vor incepe sa iasa la pensie si de asta Pilonul II trebuie sa ramana la locul lui, iar contributiile sa fie readuse la nivelul la care fusesera proiectate initial si nu bataia de joc de acum.
Evident, nu are rost sa le explicati aceste lucruri gugustiucilor semidocti care bat campii pe FB despre binefacerile sistemului public de pensii.
Se vor uita la voi cu privirea sticlos-indignata a prostului agresiv care nu pricepe nimic, apoi va vor spune alte tampenii. Pierdere de timp.
Cristian Ganciu