Care drone stim ca vor fi de la Elbit Systems in mod direct, sau mai putin direct via Marea Britanie cu Watchkeeper WK 450, un produs al unui joint-venture Thales UK/ Elbit UK.
Chestia este ca, asa cum scriam si noi pe RoMilitary inca de prin 2 noiembrie, Ebitul n-a prea avut concurenta, drona celor de la IAI – Tactical Heron nefiind acceptata de MApN pe motivul probabil ca nu exista inca, practic nu indeplinea destul de multe cerinte.
Astfel incat in marea finala (numita oficial etapa a 2-a) ajuns Elbit cu Hermes 450, singura oferta valabila, cu atat mai mult cu cat britanicii cu Watchkeeper X n-au depus oferta desi au fost in Romania, au prezentat zburatoarea…
Mai multe amanunte despre cerinte si oferte gasiti in articolul din 2 noiembrie, pe care va recomand cu mare caldura sa-l recititi.
Revenind la zilele noastre, Hermes 450 pare scapata in castigatoare, doar ca lucrurile s-ar putea schimba, nu in sens rau, prin faptul ca de fapt Hermes 450 si Watchkeeper WK 450 au atat de mult ADN comun incat ar putea fi confundate pe strada, drona britanica fiind de fapt o Hermes 450 modificata pe ici pe colo, dar cum Elbit se afla de ambele parti ale fileului (fabrica Hermes 450 si face parte din joint-venture care fabrica Watchkeeper X) s-ar putea ca oferta finala sa fie mai mult spre W X decat spre H 450.
Acum intelegeti si de ce britanicii au prezentat Watchkeeper WK 450 dar nu au mai depus oferta pentru ca discutam practic despre acceasi drona, iar Elbit si-ar fi batut cuie in talpa fara nici un motiv evident.
Astfel incat, se stia deja ca IAI cu Tactical Heron nu are cum sa se califice, iar Elbitul ramane singurul castigator, indiferent cum se va numi drone achizitionata de Armata Romana. Speram acum doar ca contractul sa fie semnat cat mai repede.
Ca idee generala, Romania doreste achizitionare a sapte sisteme de drone (din clasa a II-a, adica de o masa maxima de 600kg), fiecare avand in compunere trei aparate. Din informatiile gasite prin presa, va exista un contract-cadru, iar prima comanda va fi pentru doua astfel de sisteme, cu sase drone in total.
De remarcat ar fi ca fiecare sistem este independent, are propriul centru de dirijare si poate fi folosit pentru a controla mai multe modele de drone. Diferenta principala intre Hermes 450 si Watchkeeper WK 450 tine mai mult de senzori si de aceea de gandim noi ca oferta finala s-ar putea sa fie o drona mai apropiata de Hermes dar cu senzori mai apropiati de W X.
Intreaga cumparatura ar fi sa ne coste in jurul a 1,5 miliarde de lei, fara TVA.
Ca cerinte principale avem:
- Legatura de date drone-centru de comanda, minim 200km, fara satelit;
- Dronele trebuie sa fie in varianta terestra si navala;
- Dronele trebuie sa poata folosi armament.
GeorgeGMT