Romania Military

Dilema indienilor

Si este o dilema crunta care are legatura atat cu siguranta nationala  a tarii, din punct de vedere strict militar, cat si cu viitorul economic al celei mai mari democratii din lume.

Deocamdata India a evitat sa se alature Occidentului in razboiul din Ucraina si nu a aplicat sanctiuni Rusiei, ba dimpotriva beneficiaza de importuri de carbune si titei la preturi preferentiale, dar aceasta bonanza nu poate dura mult pentru ca fiecare beligerant va dori ca India sa fie de partea lui.

Rusia nu poate cere prea multe Indiei in mod oficial dar neoficial tine India ostatica datorita faptului ca fortele armate indiene (cele terestre, navale si aeriene) sunt deocamdata dotate majoritar cu tehnica de lupta ruseasca. In India se fabrica sub licenta Suhoi Su 30 MKi, nave de lupta, tancuri, munitie etc si renuntarea la toate acestea nu este deloc posibila nici macar pe termen mediu.

Dar in acelasi timp Rusia si China sunt foarte bune prietene, iar China este principalul inamic al Indiei atat militar cat si economic. Cu ceva timp inainte de izbucnirea conflictului din Ucraina India avea o serie de contacte cu americanii, japonezii, Coreea de Sud, Australia sau Franta tocmai pentru a crea o serie de legaturi impotriva Chinei.

Iar tarile respective erau chiar favorabile dezvoltarii relatiilor economice, politice si industriale cu India. Deocamdata Occidentul, sustinut si de aliatii sai din Pacific (mai ales Australia si Japonia), nu a pus prea multa presiune pe India dar timpul trece iar o noua ordine in lume se prefigureaza si aceasta noua ordine va fi una mai mult de mana forte decat de catifea, atat timp cat NATO & Prietenii vor continua sa tina Rusia sub o presiune formidabila.

Odata ce conflictul din Ucraina se va termina (cel mai probabil in coada de peste sub forma unui conflict inghetat) ambele parti vor incerca sa-si consolideze pozitia, sa-si caute noi aliati, sa slabeasca tabara adversa si mai ales sa puna presiune pe cei indecisi.

Presiunile politice si economice vor fi extrem de mari si este de asteptat ca niciuna dintre parti sa nu accepte prea multe compromisuri. Deocamdata Rusia nu cere Indiei mai mult, are nevoie de bani, dar in timp lucrurile ar putea degenera, iar pe cealalta parte nici Occidentul nu va sta cu mainile in san si vor cere Indiei sa-si aleaga o tabara.

Ori ce tabara sa aleaga India? Cea cu Rusia, aliata la catarama cu China, amica foarte buna cu Pakistanul?! Pare absurd ca Rusia, China si India sa formeze o trilaterala si atunci ce variante au indienii?

Sa renunte la Rusia si sa faca fata singura Chinei si Pakistanului este cu totul imposibil, India are nevoie de tehnica de lupta si daca robinetul rusesc s-a inchis trebuie deschis cel al NATO.

In acelasi timp, tehnica de lupta ruseasca si-a aratat limitarile foarte severe in Ucraina, in timp ce tehnologia Vestica a aratat ce stie, ce poate si chiar este de incredere, iar o schimbare in India era de asteptat inca de cativa ani, atunci cand au inceput sa se semneze contracte cu israelienii pentru Barak, cu francezii pentru Rafale si Scorpene, cu britanicii pentru Aspide sau cu americanii pentru elicoptere de atac si transport.

Este foarte clar pentru indieni ca viitorul armatei lor nu ar trebui sa mai aiba legatura cu tehnologia ruseasca si lucrurile chiar se indreapta spre o mult mai larga cooperare cu companii Vestice. Marina Indiana va renunta la MiG 29K in favoarea Super Hornet sau Rafale, nu mai vor submarine Kilo imbunatatite sau Akula scoase de la naftalina, nu cred ca mai vor Su 30 MKI sau tancuri T 90 si daca nu mai vor astfel de lucruri au nevoie de Occident.

Orice ar face, India are in fata o dilema uriasa: sa merga cu Rusia si indirect cu China si Pakistanul la brat sau sa schimbe tabara si se alieze cu Vestul, intr-o alianta naturala atat timp cat nu cu Franta sau Australia s-au incaierat indienii de trei ori pana acum ci cu Pakistanul, sustinut de China.

Teoretic alegerea ar fi usoara dar ca orice alegere vine cu niste costuri.

In acelasi timp insa nici alianta vestica nu va mai tolera mult timp jocul indienilor si la un moment dat New Delhi va trebui sa ia o hotarare, buna rea dar va trebui s-o ia si odata luata sa suporte absolut toate consecintele pentru ca vremea neutralitatii “vinovate” (in care o tara se declara neutra dar beneficiaza de cate ceva de la ambele parti, exemplul Elvetiei in WW2 este elocvent) a cam trecut si lucrurile vor fi clare, liniile trasate pe harta si armele gata de lupta, iar India este mult prea mare, mult prea importanta pentru a fi trecuta cu vederea.

Cel de-al doilea Razboi Rece a inceput deja si fiecare trebuie sa-si aleaga cu grija partea, nu ca India saraca ar avea prea multe la care sa se gandeasca, poate face si spera la multe dar este cu totul imposibil sa stea de aceeasi parte a mesei cu China si Pakistanul, cu atat mai mult cu cat India este o tara democratica, in timp ce ceilalti trei parteneri n-au nicio treaba cu democratia si nici macar nu-i sunt parteneri (cu exceptia Moscovei) ci chiar inamici declarati.

GeorgeGMT

Exit mobile version