Romania Military

Din nou, blindaje…

Cerectatorii de la universitatea North Carolina State au anuntat obtinerea unui tip de spuma usoara compusa din sfere metalice (aliaj de aluminiu si otel) goale pe dinauntru care ar putea suporta impactul unui glont .50 cal (12,7 x99mm NATO), dupa alte surse rezistand la proiectile perforante cal 7,62 x 63, explozii de munitii incendiare, izoland contra focului, razelor X, gamma si neutronice. Rezultatele testelor au fost publicate in revista „Composite Structures”, cercetarea durand 15 ani.

Testarea s-a facut integrand spuma intr-un sandwich alcatuit dintr-o placa ceramica in fata si una de aluminiu in spate. Conform video publicate, un glont .50cal la o viteza de 514m/s ricoseaza din respectivul blindajul, nelasand urme pe placa din spate, in timp ce la viteza de 801m/s impactul duce la o usoara deformare a placii de aluminiu, blindajul rezistand pana la viteze de 819 m/s la impact al respectivului calibru. Spuma absoarbe 72-75% din energia gloantelor cu invelis dur si pana la 78% din energia celor perforante.

Cercetatorii lucreaza in continuare in vederea optimizarii adeziunii straturilor si a grosimii acestora, care ar putea creste si mai mult eficacitatea protectiei dar probabil si scadea masa totala.

Tocmai datorita structurii „aerate”, masa blindajului este redusa la jumatate fata de a unui blindaj cu rezistenta similara realizat din otel laminat de inalta duritate.

Bineinteles ca aplicatia la care s-au gandit imediat ar fi vehiculele blindate usoare.

„Sticla metalica”

Iar pentru ca am pomenit otelul laminat, SAM2X5-630 este un nou aliaj (format din pulbere presata la 100 MPascali /1000 atmosfere in matrita de grafit prin care este trecut curent de 10.000A la temperatura de 630°C) obtinut prin sinterizare cu plasma („spark plasma sintering„), aliaj care bate recordurile de rezistenta la deformare, rezistand la presiuni de 12,5 GPascali (125k atmosfere). Aliajul respectiv este unul din otel amorf, cunoscut si ca o forma de sticla metalica deoarece structura cristalina este diferita de cea a metalelor obisnuite, prin pozitia specifica atipica a atomilor de fier.

Sinterizarea cu plasma permite si producerea cu mai putina energie dar si mai rapida a materialelor, procesul durand intre 5 si 20 de minute.
Noul material a fost testat la impactul cu placi de cupru lansate cu ajutorul unui tun cu gaz comprimat, cu viteze intre 500-1300m/s, rezultand doar deformari temporare ale materialului. Limita superioara permisa socului fara a crea deformare permanenta a unei placi de SAM2X5-630cu grosimea de 1.8mm a fost masurata la  11.76 ± 1.26 giga-Pascali (diamantul rezista la max. 60 GPAscali, otelul inoxidabil la 0,2 iar carbura de tungsten la 4,5).

De studiile legate de acest nou material se ocupa cei de la Jacobs School of Engineering in cadrul UC San Diego.

.

Cu multumiri lui MirceaS pentru semnalare!

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://www.ar.admin.ch/content/ar-internet/fr/home.detail.nsb.html/75390.html

https://www.futura-sciences.com/sciences/actualites/metamateriaux-cette-mousse-ultra-legere-aussi-efficace-acier-stopper-balles-76372/

 

 

Exit mobile version