Romania Military

Distrugatoarele Majestatii Sale

„HMS Dragon” si „HMS Duncan”, in portul Portsmouth – 7 februarie 2022

Distrugatoarele Type 45 ale Royal Navy sunt toate in port, la reparat, nici macar o singura nava nu este operationala pe mare. In conditiile in care americanii si francezii isi tin portavioanele gata de lupta prin Mediterana de Est, spaniolii au si ei nave in larg etc, nici macar un singur distrugator Type 45 nu este “pe apa”.

Astfel, pe 7 februarie, HMS Dragon a intrat in portul Portsmouth si deocamdata nici n-a mai iesit. Cu HMS Dragon se fac sase distrugatoare Type 45 aflate in reparatii sau asupra carora se executa alte lucrari tehnice si uite-asa, Royal Navy nu are nici un singur super-distrugator la dispozitie desi criza ucraineana este la apogeu.

In baza navala de la Portsmouth se afla acum patru distrugatoare: HMS Dragon, HMS Diamond, HMS Defender si HMS Duncan. Doua dintre nave se afla la regenerarea capacitatii de lupta dupa lungul voiaj executat cu portavionul HMS Queen Elizabeth prin marile sudului. Este un lucru normal dupa o misiune atat de lunga.

Restul de doua nave HMS Daring si HMS Dauntless sunt in docurile Birkenhead, acolo unde navele, in cadrul programului PIP (Power Improvement Project) primesc noi generatoare electrice. Practic in locul a trei generatoare mai vechi sunt montate doua mult mai puternice.

Necazurile cu Type 45 britanice par desprinse din desenele animate cu Tom si Jerry, astfel ca dupa ce navele au fost lansate si declarate operationale (fara a avea la bord rachete anti-nava), abia atunci s-a constat ca energia electrica produsa la bordul navelor este insuficienta pentru functionarea distrugatoarelor la putere maxima si daca consumul crestea se stingea lumina, nava ramanand moarta in apa. Lucru care s-a intamplat de cateva ori…

Este cu totul de neinteles cum atat inginerii care au proiectat nava, cat mai ales ofiterii Royal Navy care au comandat-o – dar care s-or fi uitat si ei pe schite – nu si-au dat seama ca toate cele adunate consuma impreuna mai mult decat produc generatoarele navei. Si de aici necazul, bancurile etc.

Ca sa completam imaginea, se spune ca HMS Defender si HMS Diamond ar putea sa iasa in larg la ordin, dar deocamdata presa britanica le-a gasit relaxate, legate la cheu.

Legat de disponibilitatea operationala a navelor din clasa Type 45, Defence Select Committee avertiza in decembrie 2021: “Low availability of the UK’s Type 45 destroyers and recognised issues in their propulsion systems are a major cause for concern.”

Iar britanicii ajung si la concluzia ca asta-i viata bine ca au aliati puternici, citam:”On the one hand, that we have allies we can plan with and then call on to prove surface-to-air coverage is good. On the other hand, that our fleet is now stretched so thin that a major set-piece deployment such as CSG21 (plimbarea prin Pacific a grupului de lupta din jurul portavionului HMS Queen Elizabeth)  reduces subsequent availability to zero, is clearly bad.”

L-am citata pe fostul comandat de nava Tom Sharpe, care, la fel ca francezii in cazul munitiei, spera la aliati, sa aiba aia mai multe nave gata de lupta, sa sprijine – cand e cazul – si Royal Navy.

In 2021, Vice-Amiralul Sir Chris Gardner a declarat in fata Defence Select Committee ca prin 2028 toate problemele distrugatoarelor Type 45 vor fi remediate. A mai spus amiralul britanic si ca HMS Diamond a suferit (in mai 2021), cu ocazia misiunii alaturi de portavionul Queen Elizabeth, o avarie la una dintre turbine, astfel ca aceasta trebuie inlocuita.

Si incheiem cu o concluzie trasa tot de un britanic: “The inability for any of our six Type 45 Destroyers to put to sea is a reflection of just how small our surface fleet has become,” a conchis Tobias Ellwood, presedintele Defence Select Committee…

Asadar si britanicii cu flota, si francezii cu munitia, nadejdea in cin” sa fie?! In Varu” nostru Sam de peste Atlantic, ca are dansul si nave de lupta, si avioane multe (F 35B in cazul englezilor), munitie ce sa mai vorbim. Astia prin Europa inca n-au priceput ca militaria costa si daca vrei sa te dai Imperiu fost colonial, sau macar un furnizor, acolo, de securitate pe la Gurile Dunarii, tre sa marci banul, sa cumperi si tu cele necesare nu sa stai pe post de santinela si doar sa strigi cand vine ala din stepa, pus pe furat.

Rusine sa ne fie la toti, fiecare dupa rangul lui si dupa pretentiile pe care le are in lume!

PS Acum ce-au facut cu Type 45 au facut, navele lansate fara rachete anti-nava, probleme cu sistemul energetic al navelor si ce-o mai fi, ramane de vazut cum vor arata navele din clasa Type 26 si Type 31.

PPS Sau daca ai nave doar pentru o plimbare (Pacificul de Sud de exemplu) – pentru ca Camera Comunelor este zgarcita – atunci asta e, dupa ce te dai din nou mare putere navala, te intorci acasa si spui adevarul: fratilor, de atatia bani, atatea misiuni putem duce la bun sfarsit. Mai vreti nave pe ocean, mai puneti ceva marafeti la buget, daca nu, plutim cateva luni, stam in port restul anului.

PPPS La operationalizarea distrugatoarelor Type 45, acestea nu aveau la bord rachete anti-nava, abia mai apoi englezii au facut rost de niste rachete Harpoon batraioare, le-au montat pe unde au putut si s-au felicitat unii pe altii. Ok, se mai intampla. Dar in 2026 este programat sa devina operationala prima fregata din clasa Type 26 – HMS Glasgow, ori si in cazul acesteia sansa este sa fie gata de lupta dar fara rachete anti-nava. Abia din 2028/2030 s-ar putea sa detina noua racheta anti-nava franco-britanica (programul FC/ASW despre care a scris si Nicolae), racheta care in prezent este in stadiul de dezvoltare si pregatire a productiei. Ori, printre marile marine militare ale lumii, cred ca britanicii sunt singurii care si-au dat de doua ori autogol, folosind acelasi jucator – racheta anti-nava.

PPPPS Acest articol a fost scris inainte ca Rusia sa invadeze de facto Ucraina si sunt curios daca in aceste conditii Royal Navy si-a scos distrugatoarele la apa. Oricum, cred eu ca articolul este relevant si poate ca razboiul din Ucraina va deschide ochii responsabililor europeni pentru aparare. Speram…

GeorgeGMT

Exit mobile version