Moscova nu se încrede în declaraţiile de la Washington, conform cărora scutul anti-rachetă american din Europa, nu reprezintă o ameninţare pentru sistemul balistic rusesc, este de părere Dmitry Rogozin, vice-premierul rus.
Rusia se aşteaptă ca după realegerea sa, preşedintele american, Barack Obama, să arate mai multă flexibilitate şi să ia în calcul şi opiniile Rusiei sau a celorlalte state, privind amplasarea scutului defensiv.
În martie, Obama a fost surprins spunând-i preşedintelui rus de atunci, Dmitri Medvedev, „că va da dovadă de mai multă flexibilitate” după alegerile din noiembrie.
Cele două super puteri mondiale se află pe poziţii divergente vis-a-vis de fortificaţiile NATO din Europa de sud-est. Rusia se teme că sistemul anti-rachetă reprezintă o ameninţare la propria securitate naţională, în vreme ce SUA dă asigurări că nu va fi vorba de aşa ceva, dar nici nu oferă vreo garanţie în acest sens.
„Nu credem nici un cuvânt din declaraţiile americane referitoare la scutul anti-rachetă. Mikhail Gorbachov (fostul preşedinte URSS) a crezut în cuvinte, dar noi suntem băieţii răi, nu credem în vorbe”, a spus răspicat Rogozin, cel care este însărcinat, printre altele, şi cu industria de apărare rusă.
Statele Unite îşi menţin poziţia şi susţin că nu pot oferi nicio garanţie legală din cauza unui atac imprevizibil, care ar putea veni din partea Iranului.
„Nu are nimic de-a face cu Rusia. Nu putem constrânge forţele noastre militare în faţa unei ameninţări, deoarece aceasta este o variabilă şi nu o constantă. Trebuie să protejăm cetăţenii noştri şi nu vom precupeţi niciun efort în această privinţă”, a declarat pentru Interfax, amasadorul american de la Moscova, Michael McFaul.
Conform diplomatului american garanţiile legale sunt cu totul altceva decât „transparenţa, cooperarea şi încrederea”. Acestea din urmă pot exista fără semnarea unor tratate.
McFaul s-a declarat optimist şi speră că problema scutului anti-rachetă nu va mai reprezenta o barieră în calea relaţiilor bilaterale dintre Rusia şi SUA.
Bineinteles ca rusii sunt baieti destepti si nu cred in cuvinte frumoase, cum ar fi pace, egalitate, domnia legii, ei cred doar in domnia fortei, singura care s-a dovedit de-a lungul timpului cu adevarat valabila. Forta cu care esti in stare sa te aperi singur, este singura garantie, daca exista cu adevarat garantii in viata, ca vei putea dormi linistit.
Iar in acesta perioada, in timp ce Rusia si-a schimbat destul de clar politica externa, precum si cea de aparare, in timp ce atat Rusia cat si Ucraina au inceput sa se reinarmeze, Romania, condusa de idioti, continua accelerat programul sau unilateral de dezarmare. La fel ca la inceputul secolului XX, cand toata Europa se pregatea de razboi, iar pe noi ne-a prins conflictul cu trei tarani neinstruiti la o pusa, la fel ca in 1939, cand iarasi era foarte clar ca fi razboi, iar noi ne faceam ca nu vedem si nu auzim, avand in dotare tancuri Renault FT-17 din Primul Razboi, bazandu-ne in ambele ocazii pe niste aliante care s-au facut praf inainta ca cele doua conflagratii mondiale sa inceapa. Atunci erau Antanta, mai tarziu, Mica Antanta, iar acum NATO.
Problema este ca Romania tot la granita Imperiului Rus se afla, iar politicienii nostri nu sunt capabili sa invete nimic din istorie, desi ma indoiesc sincer ca au invatat candva istorie…Pentru ca daca ar avea ceva scoala facuta pe bune, nu plagiaturi si diplome de la BioTerra, ar fi stiut ca o tara mica si care nu se poate apara singura va fi, mai devreme sau mai tarziu, moneda de schimb intre mai marii lumii. Asa cum a fost pamantul romanesc si in 1877 si in 1919 sau 1940.
Iar Rogozin are dreptate: doar prostii cred in vorbe si aliante, asa ca nici noi nu ar trebui sa credem in vorbele politicienilor nostri, care ne linistesc ca suntem in NATO si ne asigura ca o mana de avioane la mana a treia si cateva tancuri din anii „50, sunt suficiente.
RoMilitary