Varsovia s-a angajat cu catel si purcel intru sustinerea Ucrainei in lupta sa dreapta contra Rusiei lui Putin. Nu exista neintelegeri despre cine este aici baiatul bun si cine agresorul. In cam orice conflict, Rusia este agresorul si mincinosul de serviciu, iar in acest caz particular, Ucraina este victima.
Astfel ca Polonia, ajutata si de geografie, este principala ruta de tranzit atat pentru refugiatii ucraineni cat si pentru ajutoarele militare ale NATO catre Ucraina. Pana aici totul normal, totul in bun simtamant crestin, doar ca exista si unele confuzii, sau macar miscari ale polonezilor ce ar necesita unele explicatii mai amanuntite.
In primul rand, Polonia a fost – pana cand americanii au inchis discutia cu o usa trantita fix in nasul Varsoviei – in prim-planul discutiilor despre ce avioane ar putea tarile NATO sa doneze Ucrainei. Se discuta despre numai putin de 70 de aparate (un numar dement de mare si cu totul nerealist), desi noi am scris pe RoMilitary ca de fapt nu sunt disponibile decat o mana de avioane si acelea reprezentand mai mult un ajutor simbolic decat ceva ce ar putea sa faca diferenta.
Am explicat pe site ca de fapt MiG-urile 29 poloneze nu prea sunt compatibile – de pe o zi pe alta – cu ceea ce stiu pilotii ucraineni, mai au si motoarele down-gradate, nu prea pot duce lupta aer-sol, iar in fata Suhoi Su 30SMT par a avea putine sanse.
Bulgarii saracii au respins de la inceput ideea (in mod foarte onest) pe motiv ca nu au avioane suficiente pentru ei daramite sa doneze altcuiva ceva acolo, Slovacia la fel si intr-un final Polonia a fortat mana americanilor, anuntand ca este gata sa trimita toate cele 28 de MiG 29 catre baza aeriana Ramstein din Germania, sa faca americanii ce-i duce capul cu ele.
Germanii, luati cu totul prin surprindere, au spus ca nu sunt de acord cu asa ceva, americanii au declarat ca oferta poloneza este cu totul surpinzatoare si au refuzat-o destul de ferm.
Cert este ca “oferta” n-avea sorti de izbanda si atunci de ce a incercat Varsovia sa forteze mana Washingtonului? Pai din doua motive: primul – mai oneros sa spunem – vrea sa scape de batranele MiG-uri si sa prinda poate o oferta avantajoasa pentru F 16 C/D (la mana a doua) de la americani, avioane care in mod evident sunt cu mult peste “29le sovietic si pentru care au deja baza de intretinere, poate si ceva piloti. Si uite-asa, s-ar fi aranjat un schimb “echitabil” de MiG 29 contra F 16 C/D.
In plus – al doilea motiv – imaginea Poloniei de tara ajutatoare a Ucrainei s-ar fi consolidat puternic, vedea lumea ce “sacrificiu” sunt dispusi polonezii sa faca intru sprijinirea vecinului greu incercat de la est. Americanii insa n-au muscat momeala, iar polonezii au ramas doar cu imaginea publica, batand din buze dupa F 16 C/D, chiar si la mana a doua.
Dar cel mai probabil ca a fost doar o manevra de imagine pentru ca pe 1 martie, presedintele polonez, Andrzej Duda, a fost foarte clar, de ce nu se poate, citam: “We are not sending any jets to Ukraine because that would open a military interference in the Ukrainian conflict. We are not joining that conflict. NATO is not a party to that conflict.”
Pe 8 martie polonezii fac anuntul-surpriza desi stiau bine ca nu se poate…
O singura curiozitate mi-a mai ramas, relativ la acest subiect, care ar fi pretul pe care polonezii se gandeau sa-l plateasca pentru F 16. Probabil ca se asteptau sa fie recompensati cu un pret redus, pe masura curajului aratat si devotamentului in fata agresiunii rusesti…
Dar Varsovia merge mai departe si premierul polonez, cel al Cehiei si cel al Sloveniei, fac o tura cu trenul in Ucraina unde se intalnesc cu presedintele Zelensky. Ce-au discutat pe nimeni nu intereseaza a fost doar o intalnire cat o poza de mare si strict atat. Cele trei natiuni nu au vreo mare influenta in NATO sau UE (aici cel putin polonezii sunt la un pas sa ramana fara fondurile europene la brat cu Ungaria), iar Cehia (cea pro-rusa inainte de razboi) nu cred ca este luata in serios de cineva. Slovenia este probabil confundata mai mereu cu Slovacia si de pe indepartata coasta a Marii Adriatice nu face mare impresie nici la Moscova, nici la Washington.
De la stanga la dreapta: Janez Jansa – Slovenia, Mateusz Morawiecki si adjunctul sau Jaroslaw Kaczynski – Polonia si Petr Fiala – Cehia, studiind o harta, probabil cautau drumul spre Kiev
Ce-au cautat “cei trei” in Ucraina?! Sa arate solidaritatea UE/NATO in fata agresiunii rusesti? Poate ca da, dar ca un astfel de gest sa conteze cu adevarat componenta delegatiei ar fi trebuit sa fie un pic alta si sa contina premieri ai unor state care chiar conteaza. Nu cred ca “cei trei” au fost acolo in numele Uniuneii Europene cu atat mai putin al NATO si atunci, in afara unei actiuni de imagine (Public Relation) care ar fi scopul?
Poza pentru care au batut atat drum…
Polonia insa a mai bifat o casuta, premierul de la Varsovia fiind cel mai important demnitar occidental intrat in Ucraina dupa inceputul razboiului. S-a obtinut ceva? Nu, doar cateva poze…
Dar lucrurile merg mai departe si chiar escaladeaza, vice-premierul guvernului de la Varsovia, domnul Jaroslaw Kaczynski, solicita nici mai mult nici mai putin ca trupe ale NATO sa intre in Ucraina sub forma unor trupe de mentinere a pacii, dar care trupe sa fie foarte bine echipate si sa se poata apara in fata unor posibile atacuri rusesti.
”Cred că este nevoie de o misiune de pace a NATO sau de o misiune mai amplă stabilită printr-un tratat internaţional, care să se poată apăra şi care să opereze în Ucraina”, a spus politicianul polonez dupa intrunirea celor patru de la Kiev (cei trei premieri plus presedintele Ucrainei).
Ramai cu degetele in aer deasupra tastaturii nestiind daca aceasta declaratie este una serioasa sau ceva haios. Adica guvernul polonez indeamna NATO sa trimita trupe in Ucraina?
Eu personal nu cred ca cineva din NATO se gandeste la o astfel de propunere si tocmai de aici rezida ipocriza vicepremierului polonez: stie ca asa ceva nu este realizabil, ca daca s-ar face Polonia ar deveni linia frontului intre NATO si Rusia, stie ca de fapt Varsovia nu ar accepta niciodata, dar cu toate acestea face propunerea, asteptand ca NATO, evident, s-o respinga.
Polonia va iesi din nou castigatoare la nivel de imagine: “uite domne noi am fi gata dar ceilalti nu sunt destul de barbati!”, cand in realitate, Varsovia striga cat poate de tare, mult mai tare decat Bucurestiul sau decat cele trei tari baltice:”Sa vina americanii!”
Pai la ce sa vie americanii daca tu vrei razboi deschis intre NATO si Rusia?
Ce doreste sa spune domnul Kaczynski prin “…sau de o misiune mai amplă stabilită printr-un tratat internaţional, care să se poată apăra şi care să opereze în Ucraina”? Adica despre ce misiune internationala vorbeste dansul, care tratat si dupa tratat cine sa puna la dispozitie trupele? Kenya, Brazilia, Pakistanul sau tot batranul NATO? Ca sa trimiti trupe de mentinere a pacii iti trebuie o rezolutie si steag ONU, ori aici asa ceva nu se poate, asadar despre ce vorbim?
Cine opreste Polonia sa-si trimita trupele direct in Ucraina? O astfel de masura nu ar implica absolut deloc NATO.
Dar Varsovia pluseaza cu o alta propunere aiuritoare, de aceasta data a premierului Mateusz Morawiecki. Acest cere nici mai mult, nici mai putin decat un embargo total asupra comertului cu Rusia pe mare si pe uscat: „Poland is proposing to add a trade blockade to this package of sanctions as soon as possible, both for seaports – a ban on entering Russian-flagged ships with Russian goods – but also a ban on land trade.” Discutam aici si despre gaze sau petrol? Premierul polonez nu a dat amanunte dar o astfel de propunere este facuta cunoscandu-se deja rezultatul: va fi respinsa, dar Polonia si-a facut datoria, a aratat ca Ea ar dori, ceilalti nu sunt de acord…
Totul pare a fi despre imagine, dar despre una care se intentioneaza a fi castigata nu intr-un mod foarte onorabil si oricum mai mult la nivel declarativ.
Asadar, nu trece saptamana si Varsovia are o initiativa, deocamdata de nimeni luata in seama, dar la imagine, Polonia este mereu pe LED-urile televizoarelor si in gura analistilor militari.
Pai e frumos?!
PS Iar exemplul Poloniei face pui, Slovacia – prin ministrul apararii, Jaroslav Nad – ar fi gata sa ofere Ucrainei sistemul sau S 300, impreuna cu toate rachetele pe care le are, dar, pentru ca exista un “dar” mai mereu in astfel de cazuri, oferta este supusa unor termene si conditii. Spune domnul Jaroslav Nad : “We are ready to do this immediately, when we have a suitable replacement system.”
Saritori de felul lor, olandezii si germanii au anuntat ca sunt gata sa trimita sisteme Patriot in Slovacia, dar oferta le-a fost respinsa, Slovacia nu doreste o solutie temporara ci una permanenta, adica ar fi optim ca americanii sa ofere o baterie de Patriot Slovaciei.
In fata unei astfel de “oferte”, americanii au dat-o la intors si au spus ca problema nu este numai una americana ci una NATO. Il citam pe Secretarul American al Apararii Lloyd Austin: “I have no announcement to make to you this afternoon. These are things we will continue to work on with all of our allies. And it’s certainly not just an American problem, it’s a NATO problem.”
Cu alte cuvinte sa le dea europenii o baterie de Patriot sau SAMP/T daca au placerea. Ei, americanii adica, nu au de dat nici F 16 C/D si nici baterii Patriot la schimb cu vechituri sovietice, asta ca sa fie treaba oabla…
Cu alte cuvinte, mai lasati bai fratilor vrajeala ca F 16C/D si Patriot ca sunt chestii scumpe. Nu putem insa sa nu admiram imaginatia polonezilor si a slovacilor: niste rapandule de MiG 29 contra F 16C/D si niscai S 300 vintage pentru Patriot…
PPS Oare Bucurestiul ce sa ceara pentru MiG 21 Lancer si bateriile de S 75 Volhov?! Niste F 16 A/B si NASAMS, pentru ca noi avem deja platite sapte baterii de Patriot si vom avea 49 de F 16 MLU… Sau poate, cu mult tupeu, F-35?
Dar pe cele doua fregate Type 22, poate corvetele?! Poate Delfinul sa le trebuiasca ucrainenilor via The U.S., dar ce sa cerem pe Delfinul? Io zic ca macar un LCS…
GeorgeGMT