In esenta, pe langa numele pompos, Dominator este un camion mai lung – un trailer pe care clientul isi poate monta tot ce-i trece prin cap, de la sisteme multiple MLRS, la lansatoare de rachete AA, totul aflat pe aceeasi platforma. Sistemul, daca sistem poate fi numit un amarat de trailer cu o “salata” de arme montata pe el, este creatia sarbilor de la YugoImport, companie care isi descrie miriapodul (Multi-Caliber Modular Trailer Mounted Multiple Launch Rocket System) astfel:
“Arsenal platform” weapon system concept applied to trailer-mounted multiple launch rocket systems, combining multi-mission capability and high combat versatility, extremely high combat load of ready-to-fire rockets with favorable operational and tactical mobility and advanced Weapon Management System coupled with Battlefield Management System enabling seamless integration into modern network centric battlefield.
Iar “omida” are doua versiuni de inarmare standard:
-prima versiune are in dotarea rachete tactice calibrul 122mm – 240 de bucati, grupate in patru lansatore triple, cu o raza de maximum 40 kilometri!
-versiunea mai “grea” are in dotare rachete tactice calibrul 262/300mm – 16 bucati, grupate in doua lansatoare duble. Raza in cazul acestor rachete merge pana la 65/95 de kilometri
Si totul este montat pe un trailer tras de un cap de tractor Volat, cu un motor Daimler Chrysler Diesel engine OM 444 LA, viteza maxima atinsa fiind undeva in jur de 80km/h pe sosea si zero km/h pe orice alt tip de teren.
Dominator, echipat cu lansatoare de 262/300mm, in pozitie de mars
OK, arata fain, arata razboinic, pare rau si distrugator, dar este mare cat o zi de post, imposibil de ascuns/camuflat, are nevoie de sosele, ca doar nu credeti ca asta poate veni in urma tancurilor, are nevoie de inca cel putin doua trailere dupa el pentru reincarcare. Logica unui astfel de mastodont imi scapa, singura lui eficienta fiind cea financiara, prin faptul ca este mai ieftin sa inghesui 12 masini de tip LAROM pe un singur vehicul, dar in conditii de razboi, este tinta visata de catre orice pilot de elicopter sau de avion, trebuind ca respectivul pilot sa fie cu adevarat rau intentionat sa rateze asa ceva.
In privinta utilitatii in lupta…ei bine poate trage o slava si cam cu asta basta, dar este extrem de usor de incapacitat iar idea de pune o putere de foc atat de mare la un loc si intr-un mediu atat de vulnerabil, cu alte cuvinte de a pune mai multe baterii de MLRS pe un singur camion, mi se pare catastrofala…
Practic noi ar trebui sa aliniem douasprezece masini Larom 122 ca sa egalam puterea de foc a Dominatorului, dar pe timp de razboi acest lucru este un foarte mare avantaj, mai ales in fata focului la contra-baterie, care ar ataca imediat o astfel de salva de rachete, distrugand sau avariind iremediabil vehiculul, pe cand in cazul celor douasprezece platforme Larom sansele sunt ca macar unele dintre ele sa scape si mai lanseze odata.
Daca mai adugam si faptul ca acest miriapod este blestemat sa functioneze numai in zonele cu sosele asfaltate, ma intreb ce a fost in capul sarbilor sa construiasca asa ceva. Pai urmatoarea miscare, urmand aceeasi logica, ar fi ca pe un trailer sa monteze 3-4 turele de tanc si astfel ar dipune de un mega-tanc 🙂 .
Iar sarbii nu sunt nici macar originali, cei din Emiratele Arabe Unite dezvoltand un sistem similar si prezentandu-l anul acesta cu ocazia unei expozitii de armament – IDEX 2013. Sistemul din Emirate se numeste – Jobaria Defense Systems Multiple Cradle Launcher. Aceeasi prostie cu alta…palarie!
Jobaria Defense Systems
Sursa: Armyrecognition
GeorgeGMT