Romania Military

Draco – noutati in domeniul artileriei – 2014

Lucrurile se misca si in domeniul artileriei, chiar daca echipamentele armatei romane au ramas intepenite in timp, undeva la inceput de deceniu 1990 iar perspectivele sunt foarte subtirele, cam la 12 bucati piese autopropulsate, astfel ca aceasta arma nu are perspective prea roz la noi, alaturi de cea a tancurilor. Cel putin aceasta pare sa fie optica decidentilor nostri in ale inzestrarii armatei nationale.

Sistemul DRACO OTO Melara 76mm multifunctional expus

 

Alaturi de sistemul C-RAM Porcupine si de dezvoltarea rachetei sol-aer, italienii de la Oto-Melara dezvolta capabilitatile platformei Draco derivata din tunul naval automat super-rapid cal.76mm/62, aceasta primind si rol C-RAM (counter-rocket artillery mortar) alaturi de cele existente – contra tintelor terestre, navale si aeriene, devenind astfel o platforma de artilerie multifunctionala.

Schimbarile doctrinei militare a NATO dar si noile misiuni pentru fortele expeditionare necesita echipamente polivalente, capabile sa raspunda la un spectru larg de amenintari, provenite din medii diferite si de obicei lovituri low-cost (artilerie, mortiere, rachete nedirijate) si care pot fi usor desfasurate oriunde pe glob, totul la un cost redus al achizitiei si mentenantei. Rolul acestor sisteme este de a proteja puncte de importanta strategica sau convoaiele impotriva amenintarilor enumerate mai sus, putand insa acompania si infanteria cu bombardament de precizie sau tarmul impotriva vaselor mici si medii.

Draco echipat cu tun Super Rapid 76/62 si incarcare automata a munitiei

 

Cal.76mm a fost selectionat in urma analizei desfasurate pentru a obtine cel mai bun compromis intre dimensiuni, performanta necesara pentru rolurile enumerate mai sus la un cost rezonabil, ceea ce a exclus calibrele incepand cu 105mm.

Turela Draco – plan apropiat

Oto Melara Draco este capabil sa angajeze cu foc direct tinte la distante cuprinse intre 500m-3000m pentru tinte terestre, 5000m pentru tinte aeriene iar prin tir indirect tinte fixe terestre pana la 15km si navale pana la 20km. Pana in acest moment era nevoie de mai multe sisteme care sa indeplineasca toata gama de misuni, cu costurile aferente semnificativ crescute.

Datorita autoloaderului, tunul Super-Rapid 76/62mm este capabil sa traga 80-100 lovituri pe minut, in functie de levatie si tipul incarcaturii, sistemul fiind stabilizat cu 2 giroscoape (tun+turela), fiind ghidat de un sistem optoelectronic cu vedere panoramica pentru detectia, recunoasterea si angajarea tintelor in mod pasiv, precum si de un iluminator laser escamotabil pentru urmarirea si ghidarea prin fascicul a munitiilor DART (principiul beam-rider) provenite din aplicatii navale de aparare antiaeriana impotriva tintelor cu inalte capacitati manevriere. La acestea se adauga un radar care opereaza congugat cu sistemul de iluminare radar, fiind folosit la ghidarea in radio-frecventa a proiectilelor DART.

Gama de munitii a tunului cal. 76mm al DRACO.

Pentru atingerea capabilitatilor C-RAM va fi folosit un tip special de munitie in curs de dezvoltare.

Masa totala a sistemului Draco in turela ,in functie de protectia balistica (standard Nivel II STANAG) atinge 5,5t (6,5 tone maxim conform brosurii), ceea ce ii permite instalarea pe un sasiu de 15 tone de transportor blindat 8×8, senilat sau camion blindat, incadrandu-se astfel pe total in masa aerotransportabila cu avion cargo C-130 Hercules. Echipajul este format din comandant si tragator la posturi aflate in afara turelei, iar tunul este alimentat de un tambur-revolver cu 12 lovituri selectabile de tipuri diferite, alte 24 aflandu-se intr-o magazie in partea din spate a turelei, de unde pot fi incarcate automat in tamburul de tragere rapida.

Turela navala a tunului Super Rapid 76/62

Alaturi de armamentul principal, sistemul poate fi dotat cu mitraliere cal. 7,62mm sau 12,7 mm montate coaxial in turela.

 

Video – teste Draco:

https://www.youtube.com/watch?v=sIuHifVkt48

Versiunea Navala – trageri:

https://www.youtube.com/watch?v=Qr0OcXst59k

 

O alta stire interesanta din domeniu, revenind la artileria mai clasica, este ca India s-a hotarat in cele din urma, la 11 iulie a.c., sa achizitioneze din S.U.A. 145 de obuziere usoare M777 cal.155mm, de aceasta data pretul urcand la 885 mil.$ (ofertarea facuta in august 2013), fata de cei 647 mil.$ estimati initial si taraganati de guvernul indian cativa ani tocmai pe motiv ca pretul era prea piperat.

Tunurile vor echipa Corpul de munte XVII de reactie rapida pe frontiera cu China, pentru care s-a cerut expres un tun 155mm/39 calibre capabil sa bata la peste 25km si care sa fie mai usor transportabil.

 


Tragere cu M777A2 – FIRE BASE SAENZ, Helmand province, Afghanistan – (2nd Marine Division photo Sgt Earnest J. Barnes)

 

Sa nu uitam ca  M-777  este un obuzier ultrausor, dezvoltat de  BAE Systems Land Systems (RO Defence, fost Armaments Group of Vickers Shipbuilding and Engineering Ltd) la Barrow-in-Furness si intrat in serviciul U.S. Army sincepand cu anul 2000.

Ultima sa versiune, M777A2, poate folosi munitie cal. 155mm cu raza extinsa Raytheon / Bofors XM982 Excalibur GPS / Inertial Navigation folosind Modular Artillery Charge Systems (MACS), proiectilul Excalibur putand atinge distanta maxima de 40km and cu precizie de 10m.

Masa totala a tunului este de doar 3,745t, la jumatate fata de tunurile clasice de acelasi calibru, si poate fi transportat de elicoptere, transportoare blindate, camioane sau nave usoare, putand fi tractat si de vehicule tactice usoare 4×4 cu masa mai mare de 2,5 tone.Oricum indienii au in curs de asimilare in productie o varianta modificat a Haubits F77 al Bofors (programul DRDO), tot calibrul 155mm, acesta urmand sa doteze in numar mai mare unitatile de artilerie indiene pentru a inlocui cele 400 tunuri Bofors F77 achiztionate pana in 1990, asa ca M777 este doar cireasa de pe tort.

Si tot daca ne uitam la artielria ceva mai usoara, Columbia tocmai a primit prima livrare de 3 piese de artilerie Nexter LG1 105mm Mk-III, dintr-un lot de aproximativ 20 de bucati, cu calculator balistic automat inclus, pentru uzul fortelor de reactie rapida.

 

Nexter LG1 105mm Mk-III

Masa sistemului este de doar 1,52 tone, fiind cel mai usor din categoria sa, ceea ce il face usor transportabil mai ales pe cale aero, lucru déjà demonstrat prin folosirea sa in teatrul de operatiuni din Afganistan.

Nexter LG1 105mm Mk-III dispune de sistem de navigatie inertiala, folosit pentru pozitionare si tintire, sistem care reduce si timpul de pregatire a tunului pentru angajament la doar 30 de secunde.Tunul poate fi interconectat la un sistem de control al focului (C3i), fiind operat de un echipaj de 5 militari, dar care poate fi redus la doar 3. Bataia armei este de 18,5km utilizand munitie standard NATO, pe care o poate trage la o cadenta de 12 lovituri/minut.

Teava cu pricina – expusa

Cand te gandesti ca noi, candva, produceam tunuri la Uzinele Arsenal Resita, ca sa nu mai vorbim de alte echipamente… Acum suntem praf cam la toate capitolele !

 

 

Marius Zgureanu

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/c-ram-porcupine-si-concurenta

http://www.rumaniamilitary.ro/perspectivele-artileriei-autopropulsate-romanestifata-in-fata-cu-proiecte-similare-straine

http://www.rumaniamilitary.ro/oportunitati-si-atmos-ul-polonez

http://www.rumaniamilitary.ro/gama-de-obuziere-autopropulsate-sarbesti-la-partner-2013

 

 

Exit mobile version