Romania Military

Drona submarina oceanica… si UAS lansabil de pe submarin

In cazul dronei submarine este vorba de un concept al Naval Grup:

In 2021, Naval Group au prezentat un demonstrator de drona submarina oceanica [DSMO] dezvoltat pe fonduri proprii, cu ajutorul lui Thales pentru senzori si Delfox, specializat in inteligenta artificiala.

Cu un deplasament de aproximativ zece tone si o lungime de zece metri, submarinul poate cobora la o adancime de pana la 150 de metri si atinge o viteza de 15 noduri, propulsia fiind asigurata de o celula de combustie pe baza de hidrogen.

Potrivit conceptorilor sai, misiunea principala a dronei este cea de cercetare pentru un grup naval, fiind echipata cu radar, camera de luat vederi si sonar.

 

Seful statului major al Marinei Franceze a negat ca ar exista la respectivul moment vreun interes pentru un astfel de concept din partea respectivelor autoritati. Insa mai recent a fost confirmat un anumit interes de dotare a Marinei Franceze cu un astfel de sistem, lucru publicat in ultima versiune a  Documentului de referinta pentru inovarea in domeniul apararii(DrOID), apartinand Agentiei de Inovatie a Apararii Franceze.

Preocuparea majora este capacitatea de a dezvolta capacitatile de lupta multidomeniu si colaborativa pentru fregatele de prim rang și submarinele din clasa Suffren, alaturi de sonar, razboi electronic, precum si un sistem antitorpila.

Tot in DrOID sunt mentionate tehnologiile de contracarare a celor mai moderne amenintari antinava, cum e cazul vectorilor hipersonici, optimizarea capacitatii de lupta antisubmarin a navelor de suprafata si aeronavelor (inclusiv controlul mediului submarin pana la 6000 metri adancime folosind sisteme robotizate), cresterea sensibilitatii sonarului, cresterea protectiei la incendii, rezistenta la impact si reducerea semnaturilor multispectru ale navelor. Ca mentiune importanta, in document se semnaleaza cresterea maturitatii tehnologiei dronelor submarine cu orizont 2025-2026, vizand un demonstrator de drona subacvatica oceanica cu autonomie de lunga durata si posibilitatea de lanare si recuperare a acestuia de o nava de suprafata.

In 7 iulie 2022, la baza din Toulon a avut loc expozitia „i-Naval” organizata de Directia Generala de Armamente si Universitatea din Toulon cu tema luptei interconectate, unde principalele elemente prezentate au fost: DSMO a Naval Group, un releu acustic subacvatic dezvoltat de Thales si Sercel Defense, un sistem de detectare a amenintarilor prin generarea unui camp electric dezvoltat de Elwave , catargul hibrid multisenzor al Photospace 360 ​​[MTT1] si tehnologia de ghidare acustica a Arkeocean, care face posibila coordonarea unui roi de drone submarine.

Naval Group mai lanseaza si o investitie de 140 de milioane de euro pentru crearea unui „centru de excelenta pentru drone, sisteme autonome si arme subacvatice” la santierul Bormettes, din Var. .

 

Si tot Naval Group au mai prezentat si un concept de UAS lansabil de pe submarin…

(1) Naval Group & Diodon: Intégration de drone aérien à un sous-marin – YouTube

Mai in gluma, mai in serios, de ce sa nu integreze UAS-ul si pe drona submarin?

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

La Marine nationale veut un drone sous-marin océanique mis en oeuvre depuis un navire de surface – Zone Militaire (opex360.com)

Naval Group présente un prototype de grand drone océanique sous-marin (lefigaro.fr)

Exit mobile version