Romania Military

Drone… dronute… dronisoare

…Sau cum mizeriile zburatoare ieftine sunt esentiale intr-un razboi de uzura!

 

In videoclipul de mai jos sunt cei de la Terra vanand soldati rusi cu ajutorul unor FPV-uri de care au agatat munitii de AG-7 sau alte tipuri similare, de mici dimensiuni:

Alte FPV-uri adaptate de ucraineni pentru mini-munitii:

si aici in expozitie:

Sa amintim si renumitele drone de carton australiene SYPAQ asamblate cu ajutorul unor benzi elastice, costand in jurul a 5000 de dolari bucata, exceptand costul anumitor senzori sau munitii, utilizate pentru a ataca cu cateva kilograme de explozibil aeronave la sol si alte tinte aflate la distante de pana la 120 kilometri de locul de lansare:

Polonezii evolueaza si ei cu proiecte de drone de mici dimensiuni – a se vedea aici: MSPO 2023: Blisko 1700 bezzałogowców FlyEye dla Wojska Polskiego – MILMAG (milmag-pl.translate.goog)

 

Iar rusii, cu familiile de drone Orlan 10 si Orlan 30 reusesc sa obtina drone militare in aceeasi clasa cu ScanEagle respectiv RQ21 Black Jack insa la un pret de doar 150.000$ sistemul ( cuprinzand lansator, statie de comanda, 2 drone si piese de schimb), fabricate in serie mare cu materiale simple si componente ieftine cumparate online. Pentru comparatie, un singur UAV ScanEagle costa putin sub 100.000$, iar un sistem de acest tip (continand 4 aeronave, statia de control, catapulta, prastie de recuperare si terminal video distant) era evaluat in 2006 la 3,2 mil.$, Malaiezia cumparand in 2019 un numar de 34 aeronave (si sistemele aferente, posibil 8-9?) in cadrul unui contract de 48 mil. $ cu intretinere si formare incluse.

Avand doar 15 kilograme si o sarcina utila de pana la 6 kg, drona Orlan poate atinge un plafon de zbor de pana la 5000 de metri, ceea ce il scoate din zona de bataie eficace a sistemelor AA artileristice, de razboi electronic sau MANPAD. Cumulat cu dimensiunile reduse si materialele care o fac greu detectabila, drona este greu de lovit, fiind nevoie macar de sisteme SHORAD, pretul/racheta fiind superior unei astfel de drone. Pentru lansare, Orlan nu necesita piste, fiind lansabila cu mana sau cu catapulta, recuperarea facandu-se cu parasuta.

Sistemele ambarcate nu sunt exceptionale prin calitate sau robustete (pentru a fi la paritate cu sisteme echivalente occidentale), insa sunt suficiente pentru misiunea principala a dronei.

Disponibila in numere mari, deci cu posibilitatea de a fi usor produsa si inlocuita, de multe ori sunt 2-3 Orlan simultan in misiune in aceeasi zona, uneori cu pachete de misiune complementare. Dincolo de coordonarea loviturilor de artilerie si recunoasterea in adancime, dronele pot efectua si supraveghere sau coordonare a atacurilor cu drone sinucigase (ex. Lancet).

 

Cu toata reclama si excitatia pentru Bayraktar TB2 din primele zile ale razboiului din Ucraina, acesta a fost retras ulterior intr-un rol mult mai discret iar greul luptei de zi cu zi este dus in tacere de aceste categorii drone de dimensiuni mult mai modeste.

Asa ca dincolo de Watchkeeper-X, Bayraktar si alte drone „male” din categorii superioare si scumpe, MApN (si ACTTM) ar trebui sa se gandeasca cu prioritate la sisteme mai simple, ieftine, si aproape la fel de eficace.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Lessons from Use of Drones in the Ukraine War — DroneShield

 

Exit mobile version