Romania Military

„Dumnezeu sa ne ajute, iar noi sa ne spalam pe maini”

Intram si noi in randul lumii

Nu la nivelul kilometrilor de autostrada ci la nivelul starii de urgenta. Avem si noi stare de urgenta. (desi, tehnic vorbind, mineriada din 1999…)

Deocamdata, Romania sta ceva mai bine fata de Italia, Spania sau Franta, dar la nivel de infrastructura medicala stam ceva mai…prost, dar asta nu-i motiv de panica, nici pomeneala.

Deocamdata avem destul de putine imbolnaviri, dar acest numar va creste, trebuie sa fim constienti de asta. Speranta mea, poate desarta, poate nu, este sa nu atingem doua mii de cazuri si astfel sa nu fie declansat Scenariul 4 care presupune masuri mult mai drastice.

S-au facut greseli, in spitale lipsesc anumite lucruri, evident, nu avem suficienti medici si asistente, dar inainte de a ne supara prea mult pe noi insine, uitati-va la ce autogol si-au marcat italienii, urmati indeaproape de spanioli si francezi, ba in cazul ultimilor “vestele galbene” au iesit din nou in strada, de unde inteleg eu ca jandarmii francezi nu-i bat suficient de bine.

Alerte générale!

De Coreea de Sud nici nu mai discutam.

Cinstit ar fi sa spunem ca nimeni in lumea asta nu a fost pregatit pentru asa ceva, nu are dotarea necesara si suficienta, fiecare improvizeaza, invata din mers si spera sa treaca. Cine spune ca stie ce face, ca are un plan bine pus la punct, resurse cu nemiluita, minte de ingheata apele.

Va fi greu, va fi foarte greu, nu atat din punctul de vedere al pierderilor de vieti omenesti (care deocamdata sunt, cinic vorbind, acceptabile) ci mai ales din punct de vedere economic.

In economia europeana va fi mare deranj, in cea romaneasca va fi la fel, mai ales pe zona serviciilor.

Pe mine personal nu ma sperie atat virusul in sine, impreuna cu toate complicatiile sale medicale, ci problemele economice pe care, vedem deja, le creeaza. Tarile care sunt deja supra-indatorate si cu economii bazate prea mult pe servicii (Italia, Spania, Cipru, Grecia etc), mai ales pe turism, vor fi grav lovite si ramane la latitudinea guvernelor daca vor fi demarate in sfarsit reformele strict necesare.

Va fi somaj, va fi recesiune…

Din mai multe puncte de vedere, criza economica din 2008 se poate sa fi fost mai putin profunda fata de ce ne asteapta in 2020, mai ales daca pandemia va dura mai mult de 3-4 luni si daca se va extinde si pe perioada verii.

Nici nu-mi pot inchipui tarile enumerate mai sus fara turisti, nu vad cum ar rezista economic vorbind daca ar pierde un intreg sezon turistic.

Dispropaganda

In Romania ei bine aici lucrurile sunt mai diferite, chiar n-am idee ce va fi, dar economia noastra nu se bazeaza pe turism extern, dar este o economie care are la baza exportul si orice franare a cererii va aduce la incetinire si la noi.

Deocamdata stam si asteptam, vedem ce va fi, dar nu pot sa nu remarc cum generatia mea (in jur de 18 ani in “90) le-a vazut si le-a trait pe toate, am fost, si suntem, martorii unor vremuri foarte interesante: nascuti in comunism, am prins revolutia, neo-comunismul, caderea URSS, revenirea URSS, razboaiele din Golf, criza economica, acum pandemia…

In privinta situatiei cu care ne confruntam acum, frica este buna, este mecanismul prin care ne pica fisa ca suntem in pericol, doar ca, pentru mine cel putin, nu coronavirusul reprezinta principala amenintare ci criza economica in care suntem deja. Asadar, frica este buna, doar daca reusim sa si indentificam corect pericolul real.

La sfarsit nu pot sa nu vorbesc despre avalansa de tampenii aparute de Facebook, WhatsApp, internet dar si in presa “mare”. Ramai umit de cat de mult s-a democratizat prostia, cati de multi idioti simt nevoia sa vorbeasca, ce enormitati sunt debitate in presa si cati de multi, alti imbecili, le transmit mai departe, le “sheruiesc” etc, de zici ca idiotenia este starea naturala predominanta in cadrul speciei umane, te si miri cum dracului am depasit Evul Mediu. Halal specie superioara, noaptea mintii. Si, nota bene, inca sunt destui idioti care se pronunta impotriva vaccinarii, altii mai cred ca Pamantul este plat. Pacat ca acest coronavirus nu este mai inteligent si nu-si alege mai bine victimele…Doamne-iarta-ma!

Asadar, Dumnezeu sa ne ajute, spalati-va pe maini si puneti-va mintea la contributie pentru ca frica face cateodata ca oamenii sa se transforme in multime, iar inteligenta unei multimi de oameni destepti este intotdeauna egala cu cea a unei multimi de politicieni (adica de oameni natural nascuti prosti), pentru ca problemele noastre nu tin neaparat de pandemie ci de ceea ce va veni dupa ea, adica…criza economica.

Nu cutremurul este problema principala (asa cum au aflat indonezienii in 2004 sau japonezii in 2011) ci tsunami-ul de vine dupa el…

Si la sfarsit cateva considerente economice simple.

Statul sa ajute economia cu bani, scutiri si amanari de taxe, dar in acelasi timp bugetul sa faca platile la zi catre economie. Totul pare ok, in realitate lucrurile nu stau chiar asa. Daca bugetul nu face incasari, de unde sa aiba bani de cheltuit? Daca bancile amana plata ratelor, de unde sa acorde noi credite sau linii de credit?

Bugetul de stat nu are banii pusi deoparte inca de la inceputul anului, bugetul, la fel ca si oamenii de rand, traieste de pe o luna pe alta: incaseaza si apoi face plati, daca nu incaseaza de unde bani pentru plati? Bineinteles ca la Trezorerie exista o rezerva de numerar pentru cazuri de urgenta, dar daca incasarile scad dramatic, rezerva respectiva nu ajunge nici pe-o masea, mai ales daca masuri de ajutorare a economiei sunt aprobate la nivel national.

Mai exista posibilitatea ca guvernul sa se imprumute. Ok, dar de la cine? Bancile nu mai au bani daca 2-3 luni nu-si incaseaza ratele (nici ele nu-si vor putea plati ratele la imprumuturile pe care le au fata de bancile-mama), despre imprumuturi externe s-ar putea sa nu mai poata fi vorba, mai ales daca in intreaga Uniune se vor lua masuri similare de sprijinire a economiilor nationale si atunci de unde?

FMI? N-are Fondul bani sa imprumute pe toata lumea, de alte tari europene? Fiecare va fi in exact aceeasi situatie dramatica si atunci raman doar imprumuturile interne de la propria populatie, asta daca guvernul reuseste sa-i convinga pe oameni sa-i dea banii. Rezerva Bancii Nationale chiar nu este o idee buna, banii aia au rolul de a sprijini moneda la vremuri grele si sunt o garantie pentru solvabilitatea intregii tari in fata creditorilor internationali. Intram in rezerva s-a dus leul la vale si puterea noastra de cumparare odata cu el.

Tiparnita Bancii Nationale nu este o solutie pentru ca aruncarea cu bani in piata genereaza inflatie si mai apoi chiar hiper-inflatie, o problema crunta care se va adauga crizei economice. Am avea criza economica, scaderea cererii, somaj mare si inflatie galopanta. Adica, chiar nu merge.

Si atunci? Singura solutie este ca guvernul sa sprijine doar punctual economia, cu sume (masuri) rezonabile si s-o sprijine doar acolo unde ajutorul de stat este cel mai usor de multiplicat pe orizontala si pe verticala. N-ai cum sa sprijini companii din comert sau turism. Cererea trebuie sprijinita nicidecum oferta pentru ca intr-o criza economica cererea scade si ai supra-oferta.

Una peste alta trebuie sa intelegem ca revenirea de dupa pandemie va fi dureroasa, nu toata lumea va supravietui (economic vorbind), va curge “sange” si multi oameni isi vor pierde slujbele, micile companii etc. Daca altcineva va spune contrariul, va minte  pur si simplu, iar in vremuri grele este bine sa vedem adevarul in fata, asa cum este el.

Si peste toate si peste toti avem si razboiul prostilor. Rusia si Arabia Saudita s-au luat de par, si-au pus fustele in cap, dai omor si paruiala, asta in conditiile in care scaderea cererii mondiale de titei a doborat oricum pretul barilului si fara aceasta paruiala intre hoti.

Rusii n-au fost de acord sa scada productia (e foarte dificil dpdv tehnic in cazul lor, au pretul de extractie mare) si atunci sauditii s-au hotarat sa compenseze pierderea de pret prin cresterea de volum si vand titei sub pretul bursei, torpilandu-i si mai rau pe sovietici. Pentru cine nu stie, arabii au mai multe avantaje in fata ivanilor: pretul de extractie mult mai mic (iar irakienii il au si mai mic), o capacitate de productie excedentara dar imediat mobilizabila (pot, la modul propriu, sa creasca productia peste noapte), iar petrolul usor arab este mai ieftin de procesat decat titeiul de Ural, asadar numai avantaje, plus unele politice. Sauditii sunt sprijiniti de americani (sau macar nu sunt INCA in razboi petrolier cu americanii asa cum sunt cu rusii), au o flota proprie de petroliere moderna si eficienta, nu se bazeaza pe conducte pentru export.

Iar faptul ca sauditii fac export cu petrolierul si nu cu conducta le ofera o flexibilitate foarte mare in fata rusilor, pentru ca este mult mai usor sa trimiti zece nave catre un nou client decat sa tragi o conducta catre el.

Avem asadar, numai vesti bune…

GeorgeGMT

http://www.dsu.mai.gov.ro/

Criza economica ne priveste drept in ochi

 

 

Exit mobile version