Câteva știri de sezon cu Poliția Română…dies caniculares…
_______________________
CAPTURĂ RECORD: PESTE 2,5 TONE DE COCAINĂ, DESCOPERITE DE AUTORITĂȚILE ROMÂNE
Peste 2,5 tone de cocaină, care erau transportate în mod disimulat în containere transoceanice, au fost capturate de Poliția Română și D.I.I.C.O.T..
În cauză, s-a beneficiat de sprijinul internațional al S.U.A. – D.E.A. și Spania-Guardia Civil.
Poliția Română, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, a efectuat o acțiune în cadrul căreia a depistat și ridicat aproape 2,5 tone de cocaină fabricată în Columbia ce a fost trecută prin Portul Constanţa în cala unui vapor încărcat cu banane, cu destinaţia Olanda. Cinci poliţişti sub acoperire din România au fost infiltraţi într-o reţea de traficanţi foarte periculoasă.
În urma activităților investigative derulate, pe o perioadă de 6 luni, pentru destructurarea unei grupări internaționale de trafic de cocaină, ce acționa pe ruta Columbia – Europa de Vest, a reieșit că, pentru transportul drogurilor, membrii rețelei le-ar fi disimulat în containere transoceanice, astfel încât să se poată evita orice detecție a lor prin metodele clasice de scanare și control.
Pentru extragerea drogurilor, rețeaua ar fi organizat un atelier special pentru această operațiune, unde lucrau specialiști în extragerea cocainei, coordonați de către un cetățean columbian.
Valoarea de piață a drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro.
În urma cooperării polițienești internaționale, au fost arestați preventiv liderul grupării și alți cinci membri ai grupului infracțional, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic internațional de droguri de mare risc.
La activități au participat peste 150 de polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcției Operațiuni Speciale.
În plan internațional, s-a beneficiat de suportul de specialitate al S.U.A. – D.E.A. și Spania – Guardia Civil.
De asemenea, în plan intern, s-a colaborat cu A.N.A.F., Direcția Generală a Vămilor, Poliția de Frontieră Română, D.G.I.A. și M.A.E..
_______________________
PERCHEZIŢII PENTRU DESTRUCTURAREA UNOR GRUPĂRI SPECIALIZATE ÎN EXPLOATAREA PERSOANELOR VULNERABILE
Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Piteşti şi Craiova, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.– S.T. Piteşti, efectuează 40 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Argeş, pentru destructurarea a nouă grupări infracţionale specializate în exploatarea persoanelor vulnerabile.
La data de 13 iulie a.c., 160 de poliţişti din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Craiova, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Piteşti, împreună cu reprezentanţi ai D.G.A.S.P.C. Argeş efectuează 40 de percheziţii domiciliare, pentru probarea activităţii infracţionale a 90 de persoane bănuite de comiterea de infracţiuni de exploatare a persoanelor vulnerabile.
Din cercetări a reieşit că, din anul 2012 şi până în prezent, cei în cauză ar fi desfăşurat activităţi de comerţ cu material lemnos procurat atât legal, cât şi susceptibil a proveni din tăieri ilegale.
Pentru comercializarea materialului lemnos, cei vizaţi ar fi recrutat mai mulţi bărbaţi, profitând de imposibilitatea de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori de starea lor de vădită vulnerabilitate, pe care i-ar fi transportat şi adăpostit la diferite gospodării, cu scopul de a-i supune la îndeplinirea de servicii în mod forţat.
Totodată, persoanele exploatate ar mai fi fost obligate la efectuarea de munci gospodăreşti sau la practicarea cerşetoriei.
Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum și al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.
La acţiune participă jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş şi al Grupării Mobile de Jandarmi „Fraţii Buzeşti” Craiova.
Rezultatele celor 40 de percheziţii efectuate în acestă dimineață, în județul Argeş: aproape jumătate de kg. de aur, 228.000 de lei , 9 drujbe și 3 autoutilitare, care ar fi fost folosite în activitatea infracțională. Cel mai important, salvarea din lanțuri a 5 persoane, 3 adulți și 2 minori, victime ale rețelei infracţionale, care ar fi fost exploatate de cei în cauză, fiind preluate de reprezentanții D.G.A.S.P.C. Argeş.
Reamintim că întreaga activitate a avut ca punct de plecare informările primite de către ofițerii de crimă organizată de la colegii din cadrul Postului de Poliție Berevoiești.
_______________________
Autorul jafului de la Bistriţa, a fost reţinut astăzi (12 iulie) de poliţişti după un schimb de focuri.
Autorul jafului din urmă cu o săptămână la o bancă din Bistriţa a fost reţinut în urma unui schimb de focuri, unul dintre poliţişti fiind rănit la braţ şi transportat la spital. Şi individul a fost dus la spital pentru examinare, cel în cauză este cunoscut cu antecedente penale, atât în România cât şi în Italia, iar recent a fost eliberat condiţionat din penitenciar.
_______________________
Revolte în închisori. Deținuți din 10 penitenciare protestează
Revolta deţinuţilor din Moldova se extinde. După exemplul condamnaţilor de la Iaşi, peste 1.000 de deţinuţi de la Botoşani au început şi ei sa protesteze aseară: şi-au incendiat hainele şi au cerut condiţii mai bune în celule. În această dimineaţă au luat-o de la capăt. În total, proteste au loc în 10 penitenciare din România.
ACTUALIZARE. Numărul penitenciarelor în care au loc proteste a crescut la 10. Printre acestea este și penitenciarul Rahova din Capitală.
Peste 20 de deţinuţi de aici refuză hrana, în semn de solidaritate cu ceilalţi deţinuţi care protestează la alte unităţi din ţară.
Deținuții protestează și la Tulcea.
ACTUALIZARE. La Iași au fost reluate protestele. Și aici, cinci deținuți s-au urcat pe acoperișul clădirii și cer condiții mai bune de detenție.
În Botoșani, șapte deținuți au reușit să urce pe acoperișul unuia dintre corpurile de clădire din penitenciar.
Nemulțumiți sunt și cei încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa. Aici, mai mulţi deţinuţi au refuzat hrana în ultimele două zile, nemulţumiţi de condiţiile din detenţie.
De asemenea, în cursul zilei de marţi, câteva zeci de persoane – rude şi prieteni ai celor aflaţi în detenţie – au protestat în faţa Penitenciarului Poarta Albă, aceştia plecând în momentul în care au sosit poliţiştii, potrivit News.ro.
Protestele din penitenciare au fost declanșate luni seara, la Penitenciarul de Maximă Siguranță din Iași.
De trei zile, deținuții care se plâng de condițiile din închisoare își fac auzite nemulțumirile. Unii au ieșit în curte, alții au rămas în clădire și lovesc cu recipiente din plastic în gratiile închisorii.
Ei au protestat și în cursul nopții, când împotriva lor s-a intervenit în forță, după ce conducerea penitenciarului a solicitat intervenția forțelor de ordine din Ministerul de Interne.
Potrivit unui comunicat al Administrației Penitenciarelor, în total sunt opt penitenciare în care deținuții și-au exprimat nemulțumirea într-un fel sau altul:
Penitenciarul Iași: nu există manifestări violente, 480 de deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Poarta Albă: nu există manifestări violente, 50 de deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Botoșani: deținuții își exprimă nemulțumirile prin lovirea gratiilor, 8 deținuți au escaladat pavilionul unei secții de deținere, 43 de deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.
Penitenciarul Oradea: nu există manifestări violente, 5 deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Miercurea Ciuc: nu sunt manifestări violente, 81 de deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Giurgiu: nu sunt manifestări violente, 1 deținut a refuzat hrana.
Penitenciarul Vaslui: deținuții protestează verbal, 43 deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat.
Penitenciarul Brăila: nu sunt manifestări violente, 9 deținuți au refuzat hrana.
„Având în vedere implicațiile medicale, accentuate și de perioada caniculară, Administrația Națională a Penitenciarelor își exprimă public îngrijorarea față de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană. Subliniem că la nivelul tuturor unităților, angajații au purtat discuții individuale și colective cu persoanele implicate în această formă de protest și au încercat identificarea unor soluții care să răspundă problemelor semnalate”, se arată într-un comunicat al ANP.