Romania Military

E bine sa fii lider?!?

program nuclear UE

Cateodata da, cateodata este doar foarte costisitor. Dupa ce, spre probabila bucurie a francezilor si a germanilor, britanicii si-au facut curaj si au plecat din UE, Parisul s-a vazut in ipostaza singurei tari membre care detine arme atomice si de aici incolo vor incepe presiunile.

Presedintele Frantei nici n-a asteptat ca Londra sa depuna cererea de readerare la Uniune ( ? ) si a inceput discutia in spatiul public despre arsenalul nuclear francez, arsenal care o fi el de mare mandrie nationala dar si costa-n draci, cam 12,5% din bugetul anual al apararii francez numai pentru intretinerea si modernizarea sa (37 de miliarde de euro pe sapte ani, intre 2019 si 2025) si asta in conditiile in care Parisul si-a redus numarul de focoase la sub 300.

Adica bani multi si, se intreaba Macron, oare n-ar fi cazul ca Uniunea Europeana sa puie banul jos si sa-si dezvolte propria sa forta de descurajare nucleara?

Franta trage mai ales spre o apropiere de Germania dar si alte state membre sunt foarte bine venite sa participe cu fonduri pentru un astfel de program, desi multe lucruri sunt cu totul neclare, printre care:

-Ok, punem banii jos prin intermediul bugetului Comisiei Europene, dar ce inseamna mai exact acesti bani?

-Isi va dezvolta UE un arsenal comparabil cu cel al Rusiei sau al Statelor Unite? Submarine proprii? Rachete balistice intercontinentale?

-Cine le va controla? Cine va da ordinul de lansare?

 

Sau poate Franta se gandeste la un sistem european bazat pe arsenalul sau strategic, iar restul Uniunii sa sustina financiar acest arsenal, in timp ce Parisul va considera un atac nuclear asupra oricarei membre a UE ca un atac impotriva propriului sau teritoriu? Ar fi restul Uniunii de acord cu acest lucru? Poate ca da, poate ca nu, Franta are deja experienta si dotarile necesare sa faca acest lucru, ar avea nevoie doar de niste maruntis.

Cum va fi privita insa o colaborare cu Germania si in ce va consta ea? Germania sa vina cu banii? Germanii sa foloseasca arme nucleare franceze in locul celor americane, dar controlul acestora sa ramana la francezi? Sa isi dezvolte Berlinul, sub paravanul UE, propriul arsenal nuclear? Prin propriul arsenal nuclear intelegem ca germanii sa aiba propriul “buton” la dispozitie. Este Franta, Polonia, SUA sau Rusia etc de acord cu o astfel de posibilitate?

Nu stim, de aceea este foarte interesant de urmarit evolutia acestei idei, de vazut exact cum inteleg francezii punerea in aplicare a unei bombe europene, cat de puteernic ar trebui sa fie acest sistem de descurajare nuclear si mai ales care va fi mecanismul final de luare a deciziei?

Toate acestea in contextul in care tratatul dintre Rusia si Statele Unite cu privire la interzicerea rachetelor nucleare balistice cu raza medie (INF) a fost anulat, iar Washingtonul ameninta sa nu reinnoiasca nici tratatul New START, document care tine sub control numarul de arme nucleare intre cele doua super-puteri. Daca lucrurile o i-au razna, americanii si rusii se pot lansa intr-o noua cursa a inarmarii nucleare, iar UE este cu totul descoperita, Franta singura neputand tine pasul cu Moscova.

Emmanuel Macron a declarat in decembrie 2019:

“France, Germany, and other european countries are now threatened by new Russian missiles.”

In continuarea aceleiasi idei, importanta politica Parisului a crescut vertiginos, Franta fiind astazi singura putere nucleara membra a UE ca si singura membra permanenta a Consiliului de Securitate al ONU, singura tara UE cu drept de veto, singura tara UE care poate bloca, prin drept de veto, hotarari ale Consiliului de Securitate impotriva unei tari membre UE. Daca UE ar pierde dreptul de veto in Consiliul de Securitate atunci si influenta ei politica in lume ar scadea simtitor.

Ori in acest context importanta Frantei este una care propulseaza Parisul, in mod natural, catre fruntea UE cu voia sau fara voia multor membri. Ramane de vazut cum va evolua acum parteneriatul franco-german si cum va reusi Franta sa aduca langa ea cat mai multi membri UE.

Iar aici lucrurile trebuiesc foarte bine intelese: fara o putere militara credibila nici influenta politica a UE nu va fi ceea ce ar trebui sa fie. Asa ca vrem, nu vrem, in jurul arsenalului nuclear francez si al dreptului de veto al Parisului ar trebui gandita viitoarea politica de aparare a Uniunii Europene.

GeorgeGMT

Exit mobile version