Ce este o arma cu puls electromagnetic?! Un generator cu compresie de flux pompat exploziv, spune definitia. In engleza, explosively pumped flux compresion generator ( EPFCG). De fapt un dispozitiv folosit sa produca un impuls electromagnetic prin comprimarea unui flux magnetic (produs de trecerea printr-o bobina a unui curent de mare intensitate generat de aproape instantaneu de o baterie de condensatori) folosind o incarcatura exploziva cu mare viteza de detonare.
Prin ce este valoros acest impuls electromagnetic ca aplicatie militara? In timpul experimentarii primelor arme nucleare s-a observat un fapt: puternicul impuls electromagnetic generat a indus tensiuni in retelele electrice ale zonelor invecinate, mai mult, generandu-se avarii in reteaua de comunicatii de atunci, sau distrugandu-se aparate de radio.
Asta in conditiile in care curentii folositi atunci in electronica erau enorm de mari fata de valorile utilizate astazi. Cu atat mai mult astazi distrugerile vor fi mai mari, cu cat microprocesoarele sunt omniprezente in absolut tot.
Iar daca tehnica militara este relativ protejata, retelele civile de comunicatii sau pur si simplu intregul mod de viata actual vor fi aneantizate. Cum ia nastere acest impuls? Wikipedia da o foarte buna reprezentare principiala a acestui fenomen. Pornim de la situatia ipotetica in care un flux magnetic traverseaza o spira inchisa realizata dintr-un material conductor ideal.
Cand diametrul inelului se reduce, fluxul magnetic care traverseaza inelul,
reprezentat prin cele 5 linii de camp, este redus in acelasi raport cu cel al reducerii suprafetei spirei. Variatia fluxului magnetic induce un curent in spira, care la randul lui creeaza un nou camp magnetic, astfel ca fluxul total in interiorul spirei este mentinut ( cele 4 linii circulare verzi adaugate celor 5 linii albastre dau cele 9 linii de camp initiale).
Insumand campul magnetic extern si campul magnetic indus, configuratia finala dupa compresie poate fi obtinuta: campul magnetic total prin spira a fost conservat (chiar daca distributia fluxului magnetic a fost modificata), si un curent a fost creat ( indus ) in spira.
Wikipedia descrie 3 tipuri de asemenea dispozitive. Ne vom limita doar la 2, care seamana mai mult cu cel realizat de specialistii romani. Curiosii pot vedea intreg articolul la adresa web notata la bibliografie.
De notat ca la data realizarii lor au fost gandite ca surse de curent de mare intensitate in vederea realizarii fuziunii nucleare controlate, in fosta Uniune Sovietica, la VNIIEF Sarov. Generatorul cu cavitate tubulara a fost realizat si testat intre 1951-1952.
Functioneaza dupa urmatorul principiu:
Un camp magnetic longitudinal este produs in interiorul tubului metalic prin descarcarea unei baterii de condensatori in solenoidul ( bobina ) care inconjoara cilindrul. Pentru a asigura penetrarea rapida a campului in cilindru, exista o fanta practicata in cilindru, care se inchide rapid pe masura imploziei cilindrului.
Incarcatura exploziva plasata in jurul cilindrului este detonata astfel incat compresia cilindrului sa inceapa in momentul in care intensitatea curentului prin solenoid este maxima. Unda de soc cilindrica convergenta produsa de explozie produce o contractie rapida ( mai mare de 1 km/s a cilindrului), comprimand campul magnetic si creand un curent indu .
Generatorul elicoidal
A fost realizat si testat intre 1952-1956, fiind conceput in principal ca un generator de curent pentru un alt dispozitiv, situau la o distanta de siguranta. In general se foloseste ca prim etaj intr-un generator multietajat, unde curentul generat este folosit pentru a produce un camp magnetic de mare intensitate in al doilea generator.
Functioneaza dupa urmatorul principiu :
Un camp magnetic longitudinal este produs intre un conductor metalic tubular si un solenoid exterior prin descarcarea unei baterii de condensatori. Dupa initiere, unda de detonatie se propaga de-a lungul incarcaturii explozive plasate in interiorul tubului central (in figura, de la stanga la dreapta). Sub efectul undei de soc ( de detonatie ) tubul se deformeaza si devine un con care vine in contact cu spirele solenoidului elicoidal, scurtcircuitand progresiv spirele, pe masura inaintarii frontului de detonatie cu cca. 7 km/s, comprimand fluxul magnetic si creand un curent indus. In momentul atingerii nivelului maxim de compresie a fluxului, intrerupatorul de suntare a sarcinii se deschide, furnizand curentul maxim acesteia.
Dar care sunt realizarile la nivel national ?
Prima arma romaneasca cu impuls electromagnetic, a fost experimentata la data de 18 august 2008, orele 13.15, in poligonul unei fabrici de munitii.
A fost un model experimental care folosea o baterie de condensatori de capacitate redusa, utilizat pentru a verifica sincronizarea intre momentul transferului de energie in solenoid si momentul detonarii. Impulsul rezultat a avut o valoare extrem de redusa, fiind necesare 2 antene pentru a-l capta si transfera catre cele 2 osciloscoape.
Bomba
Sursa, www.fabricade bani.ro afirma ca generatorul ar fi fost de tip elicoidal, fotografia confirmand aceasta, tubul conductor interior neprezentand fanta caracteristica generatorului cu cavitate tubulara. La momentul luarii imaginii incarcatura exploziva nu era montata,locul montarii acesteia oferind un indiciu net asupra tipului.
Experimentul a fost incununat de succes. De la prima incercare. Altora le-au trebuit ani si ani de experimente. Au ramas cateva detalii de finisat, dar experimentul a dovedit ca se stapaneste tehnologia. La realizarea modelului experimental au participat cercetatori de la Academia Navala Mircea cel Batran, Academia Tehnica Militara, ICPE-SA, ICPE-CA si Universitatea Politehnica Bucuresti. S-au investit …10 000 de euro, si multa munca si inteligenta, concretizate in doua teze de doctorat.
Si nu numai. Dar sa-i dam cezarului ce-i al cezarului: declaratiile cercetatorilor se pot citi pe www.fabricadebani.ro, cu tag-urile mentionate la bibliografie. Dupa datele gasite pe Internet, o arma de acest tip valoreaza 700 000 – 800 000 de euro. De aici inainte, e alta poveste.
Imi amintesc ca in Statele Unite timp de vreo 10 ani dupa certitudinea posibilitatii de realizare, nu s-a mai auzit nimic despre motorul SCRAMJET, pentru ca apoi sa apara bang-uri sonice ciudate si dare de condensare la fel de ciudate, de tip sfoara cu nodur. Semn ca motorul prinsese viata, propulsand misteriosul avion AURORA.
La noi, nemaiauzindu-se nimic despre bomba E, s-ar putea sa fie diferit: sa fie trecuta in uitare. A mai fost vazuta o data la Expomil 2011, la standul ANMB. O sa o cumparam si pe aceasta de te miri unde pe bani grei, asa doar 2-3 bucati pentru prezentari si parazi, ca nu sunt bani?
Sau doar o sa zicem ca o sa o cumparam, cum se face cu multirolul de vreo 10 ani?
Punct de control zbor, mobil
Bibliografie
– http://en.wikipedia.org/wiki/Explosively_pumped_flux_compression_generator
– www.fabricadebani.ro tags : explozie electromagnetica , ICPE , ANMB ,ATM , CDI
– http://www.rft.forter.ro/15_galerie/20110922_expomil/originale/02_interioare/012_expomil_2011.jpg
– http://www.rft.forter.ro/15_galerie/20110922_expomil/originale/02_interioare/013_expomil_2011.jpg
Nicusor