De ani buni, dupa intrarea in criza, tot se vorbeste de relansarea consumului, de cresterea nivelul de trai al romanului sau de urgenta relansarii demografice. Dar deocamdata acest discurs nu este sustinut de politici si strategii aferente si coerente, nici la nivelul BNR si nici al guvernului. Acesta din urma totusi a propus reducerea TVA la alimente de baza incepand cu painea, a mai propus o posibila reducere de CAS de la jumatatea lui 2014 si de cateva zile dezbate o re-esalonare prin intelegere stat-banci a datornicilor la banci cu venituri mici si risc mare de ne-plata.
Cu totii suntem de acord ca reducerea CAS-ului ar putea ajuta putin angajatii si angajatorii, dar exista 3 factori mai importanti datorita carora s-a ajuns la situatia de astazi:
- Raportul leu-euro: in iulie 2007 era 3,13 lei = 1 euro, iar acum s-a ajuns la 4,5, deci o pierdere de 44% a valorii in euro a puterii de cumparare a romanilor. Si aici ne referim la mediul privat, cineva lucrand la o corporatie si avand acelasi nivel de competitivitate-eficienta cu colegii occidentali. Abia dupa cativa ani, cu mariri rezultate din performanta personala, care nu s-au aplicat tuturor angajatilor, acesti angajati depasesc nivelul salariului in euro relativ la 2007, si asta ca sa nu vorbim de inflatia in euro a preturilor produselor de uz curent, mare parte importate in Romania. Deci ce legatura are asta cu competitivitatea specialistului corporatist platit la un sfert fata de colegii din vestul Europei la aceeasi calitate si volum al muncii, dar fiind nevoit sa suporte preturi mai mari in euro ale unor bunuri similare insa deseori calitative inferior, diferenta fiind data de transport, marja de risc de tara si de taxele excesive din Romania ?! Valoarea cosului de consum sapatamanal in lei al unei familieii obisnuite, din 2008 si pana acum practic s-a dublat, la produse similare. Sa adaugam combustibil, taxe, accize, curent, gaz si RATE IN EURO sau FRANCI ELVETIENI… In prim-planul grijilor este productivitatea romanilor si grija BNR de a nu impacta exportatorii ca, vezi Doamne, scade euro de la 4,5 la 4,3 Ron ! O fi si asta, dar in 2007 exportatorii nu erau multumiti ? Pentru a proteja exportatorii, majoritatea romanilor sunt tinuti cu venituri penibile si nu-si permit sa cumpere marfa scumpa, majoritara, de import. Si atunci e firesc san e intrebam, ce relansare demografica, ce asanare a coruptiei, ce nivel de trai?! A nu se intelege ca facem BNR exclusiv raspunzator de deprecierea leului, deoarece impactul major a constat in retrageri masive de capital de pe piata romaneasca. Insa BNR ar trebui macar acum sa invete ceva din asta si sa-si creeze o strategie. Dar poate nu stim noi inca de ea…
- Cresterea TVA, a taxelor si accizelor din partea statului roman din 2007 pana acum, despre asta in schimb nu se vorbeste. La cei -44% doar din cursul de schimb se adauga inca 5% din TVA (19 la 24%). Daca corelam si cu lipsa creditarii pentru activitate economica, tabloul e minunat si pentru producatori (cei cu desfacere in intern), carora le-au crescut taxele, accizele, au crescut salariul minim in lei, le-au crescut preturile cu materia prima, combustibilul si le scad vanzarile pe piata interna deoarece produsele s-au scumpit pe raft cu 5% din TVA.
- Bomboana de pe coliva, pe langa devalorizarea leului (si prin inflatie) si cresterea taxelor expuse mai sus, este cresterea accelerata a preturilor energiei si combustibilului, din cauza calendarului de liberalizare, iar asta se reflecta in tot ce se vinde.
In plus, ca si factori colaterali, accesarea fondurilor europene nu s-a imbunatatit vizibil, birocratia a ramas cam tot aceeasi, poate chiar mai ineficienta fata de acum 5-6 ani (schemele institutiilor fiind incarcate cu rude si incompetenti) iar transporturile bat si ele aproape pasul pe loc, calea ferata fiind mai rea decat acum 100 de ani. De aceea mediul economic intern e ca si mort, majoritatea firmelor de succes bazandu-se aproape exclusive pe export ! Si tocmai aici ar fi o nisa de crestere economica fabuloasa – consumul intern!
In cativa ani, inversarea piramidei varstelor va incepe sa muste si ea, facand si mai complicata intreaga ecuatie. Practic am irosit 25 de ani in care puteam sa crestem cum a crescut China, la o scara balcanica, bineinteles!
Deci din ce anume sa avem BUNASTARE ? Din ce CRESTERE DEMOGRAFICA? Din ce SERVICII MEDICALE, TURISTICE, de INVATAMANT sau de alta natura pentru POPULATIE ? Din ce VIITOR pentru COPIII NOSTRI ?
De ce nu face BNR impreuna cu guvernul un plan de apreciere a leului pe urmatorii 5 ani, relationat cu competitivitatea, intrarile de capital, nivelul de trai si perspectivele economice ?! Asa, sa tintim din nou, spre exemplu, un 3 lei pentru euro si practic o “recapitalizare” de 30% a valorii in euro a Romaniei si a PIB-ului sau! Si macar o strategie de investitii, axata pe zone defavorizate ? Nimic ?
N-ar mai fi nevoie de blestemata aia de INDEXARE e a pensiilor si salariilor doar pentru bugetari ! Si poate si un pic de deflatie nu ar fi chiar nesanatoasa !
Noi, cei de la privat, cat sa mai rabdam nesimtirea asta ? Se mira lumea ca majoritatea plecam din tara cu prima ocazie ??!! Politicienii nu se gandesc decat cum sa mai dea o mita electorala, sa se mai tina de posturile alea cu dintii inca 3-4 ani !
Sa luam exemplul Georgiei (sau al unor state din UE) si sa-l dezbatem public odata, cum au ajuns aia la doar cateva taxe in 2-3 ani ! Aia e REFORMA !
Cand colo ce se intampla de fapt, de ani buni?
BNR-ul tine partea exportatorilor, sub pretextul pastrarii locurilor de munca, dar daca ne uitam cine sunt acesti exportatori, vom vedea ca ei sunt in majoritate companii straine, care se folosesc de forta de munca din Romania.Un leu puternic ar sustine industria locala si importurile de tehnologie moderna, ar ajuta la modernizarea intregii economii, ar creste puterea de cumparare si ar atrage in Romania noi facilitati de productie pentru piata interna. Un leu puternic, corelat cu alte masuri economice ar duce la scaderea competitivitatii fortei de munca romanesti slab calificate prin costul sau, companiile fiind obligate atunci sa compenseze investind in pregatirea de personal, tehnologii ultra-moderne, adica sa-si creasca competitivitatea pe baze sanatoase pentru economia noastra, nu pe baza saracirii populatiei.
Nu putem ramane saraci la nesfarsit, iar companiile care se bazeaza doar pe costul mainii de lucru vor sfarsi oricum prin a delocaliza din Romania, cazul Nokia-Jucu, fiind foarte elocvent.
Un leu slab inseamna de fapt drenarea banilor din Romania catre alte tari si mentinerea starii de saracie generalizata. Nimeni nu are interesul sa investeasca in tehnologii noi, in produse integrate cu valoare adaugata ridicata, pentru ca Romania subventioneaza exporturile printr-o forta de munca ieftina, iar forta de munca este tinuta ieftina datorita cursului de schimb…
Practic noi subventionam companiile straine din Romania prin sacrificarea populatiei. Si problema in sine este destul de veche, devalorizari similare ale leului avand loc si in perioada interbelica, in speta in raportul de schimb cu marca germana (imperiala) din acea vreme.
Problema dezvoltarii economice a Romaniei este una care pare doar complexa, in realitate fiind foarte simpla! In acest moment tara noastra isi joaca perfect rolul de colonie, fiind in principal, si cu rare exceptii, o exportatoare neta de forta de munca ieftina si produse cu un grad scazut de manufacturare, sau altfel spus exportam produse cu un adaos scazut de tehnologie si contributie intelectuala.
Romania nu-si foloseste resursele naturale, dealtfel inca bogate, pentru realizarea in tara a unor produse de top, ci dimpotriva este tinuta de 25 de ani intr-o stare de pauperizare continua si accentuata.
Practic importam scump, platind astfel salarile mari din vest si transportul produselor si exportam ieftin pe salarii de mizerie, iar Banca Centrala sustine aceasta politica coloaiala pe banii nostri. Mai mult decat atat, dobanda de referinta a ajuns astazi la 3,25%, dar aceasta dobanda avantajeaza bancile straine din Romania care desi beneficiaza de bani foarte ieftini mentin dobanda la imprumuturi in jurul valorii de 9-10%, cu mormaielile complice ale BNR-ului.
Pentru cine arunca BNR-ul lei cu nemiluita in piata?! Pentru romani in niciun caz, atunci pentru banci si Ministerul de Finante?! Dar ce fac bancile cu acesti lei?! Pai bancile fac doua lucruri nocive pentru economie:
– pe de o parte imprumuta statul cu dobanzi de 5%, drenand astfel financiar economia reala. Astfel BNR subventioneaza cu banii ieftini bugetul de stat, perpetuand incompetenta si lipsa de reforma, pentru ca bancile au nevoie de titluri de stat pentru a accesa bani de la Banca Centrala, alimentand bugetul energofag cu bani ieftini
– iar pe de alta parte cumpara euro, ducand astfel intr-un mod cu totul artificial leul in jos si odata cu el si puterea noastra de cumparare, pentru ca cine isi inchipuie ca in Romania leul este moneda nationala se inseala amarnic; traim intr-o economie cu baza pe euro, astfel leul a ajuns sa fie folosit ca o arma speculativa impotriva populatiei determinand prin cursul sau saracirea acesteia, in timp ce bancile si marile corporatii joaca doar in euro, iar daca nu au euro, nu-i nici o problema; le vinde BNR-ul, iar daca nu au bani sa cumpere valuta, iar nu-i bai – le da BNR-ul cu 3,25%… Ce fac bancile cu euro?! Din 2008 incoace miliarde si miliarde de euro au fost “exportate” din Romania, tara noastra fiind astfel decapitalizata in mod barbar, iar BNR-ul care are ca sarcina sa ne apere tocmai in fata unor astfel de pericole, le favorizeaza chiar prin doua metode: prima a fost deja expusa –inflatie de lei si o moneda slaba, a doua metoda folosita fiind scaderea rezervelor minime obligatorii in valuta ale bancilor din Romania. Practic le-a facut cadou nu doar miliardele de euro cu care au venit aici ci si un profit extrem de sanatos, masurabil intr-un procent format din doua cifre, secatuind economia si saracindu-ne pe toti!
In acelasi timp politica BNR-ului de mentinerea a unui leu slab fata de euro si dolar sprijina exact acest tip de export de forta de munca, sprijina exact acest tip de colonialism, in care Romania nu-si poate dezvolta piata si cererea interna pentru ca forta de cumparare a salariatilor din Romania este erodata tot timpul de cresterea euro. Aceasta actiune are ca singur scop mentinerea exporturilor romanesti cat mai ieftine, neincurajand deloc modelul german, acolo unde o forta de munca bine platita si inalt calificata – benefiicind de o tehnologie avansata – realizeaza exporturi scumpe si unde euro, la fel ca marca germana, nu sufera deprecieri in fata dolarului sau a altor monede ci dimpotriva creste, fortand astfel economia germana sa devina si mai performata tehnologic vorbind, obligand forta de munca germana sa devina si mai bine calificata si astfel mai bine platita.
La noi scaderea perpetua a leului din 2007 incoace, asta in conditile in care exporturile cresc, duce la mentinerea unei economii papuase, care se preteaza la slujbe slab calificate, prost platite si foarte volatile, exemplul cel mai bun aici fiind fabrica Nokia de la Jucu, acolo unde sa facea doar asamblarea finala si impachetarea unor telefoane foarte ieftine si unde salariul mediu era de doar 600 de lei.
Asadar atat timp cat nu vom avea un curs leu-euro absolut liber, care sa fie oglinda economiei nationale, atat timp cat leul nu va fi lasat si ajutat sa se intareasca, nu vom avea o economie demna de acest nume. Orice crestere de venituri in lei este imediat erodata de inflatie, prin preturile administrate de stat si prin deprecierea leului, astfel ca desi au trecut 23 de ani de la instauraraea “capitalismului” noi suntem tot mai saraci…
Printr-o intarire graduala a leului, totul cuplat cu masuri de stimulare a investitilor, piata interna ar cunoaste o dezvoltare lenta, dar sigura, ar cuprinde incet, incet o adancime mai mare, ar putea sa absoarba socurile externe mult mai bine, ar aduce o capitalizare puternica a economiei nationale, iar o politica –acerb sustinuta de RomaniaMilitary.ro – de folosire a offsetului si a imprumuturilor statului pentru dezvoltarea infrastructurii si a unei serii de investitii in facilitati de productie high-tech, cu forta de munca bine calificata si bine platita, ar crea in cativa ani premizele unei explozii a IMM-urilor si o crestere serioasa si de durata a veniturilor salariale si nu numai din economia romaneasca.
Deocamdata insa politica BNR franeaza orice dezvoltare a unei economii moderne si solide in tara noastra, singura grija a Bancii Centrale fiind protejarea banciilor straine si a companiilor care exporta forta de munca plus finantarea bugetului de stat.
Care ar fi un curs real euro-dolar?! Pai in 2007 ajunsese 3,1 lei pentru un euro… Un curs leu/euro normal si chiar sprijinit de BNR ar putea insemna pe termen mediu si lung o crestere fortata de productivitate in economie pe modelul german al marcii si ar mai insemna ca incet, incet forta de munca din Romania ar fi fortata sa se califice, sa devina mult mai competitiva, iar argumentului BNR-ului ca prin acest curs sprijina exportatorii ii raspundem ca acronimul BNR inseamna Banca Nationala a Romaniei nu banca natioanala a exportatorilor, iar pentru sprijinul si finantarea exporturilor exista EximBank ca in orice alta tara normala…
De ce toate astea?! Cum e posibil ca atunci cand ai record in cifre absolute la exporturi, iar importul scade dramatic, tu ca tara sa ai totusi depreciere de curs?! Pai daca Banca Centala arunca cu lei in piata la dobanzi simbolice asta se intampla, pentru ca o moneda este doar o marfa iar pretul sau raportat la pretul altor produse similare este data de cerere si oferta si cum leii baltesc pe piata noastra financiara prin grija Bancii, acesta este rezultatul.
Si ne mai si laudam ce Romania nu a fost nevoita sa sprijine cu bani de la buget bancile din sistem.. Halal lauda, cand noi am oferit pe tava miliarde si miliarde de euro, bani care s-au dus direct catre bancile-mama, dar este adevarat ca acest ajutor mascat nu a fost realizat cu bani de la buget, ci din buzunarul nostru al romanilor…
De ce are BNRul aceasta politica monetara? Raspunsul la aceasta intrebare este greu de dat si valoreaza foarte multe miliarde de euro, bani care au fost “exportai” din Romania incepand cu 2008.
Marius Zgureanu
GeorgeGMT