Asa cum scria si Moise Guran, in articolul preluat de noi ieri, vina apartine si celor care s-au “infipt” in credite pe franci elvetieni fara sa stie mai nimic despre acest “gadget” financiar, fara sa se gandeasca prea mult, multumiti fiind de faptul ca pot accesa – nu stiau cu ce costuri si riscuri ascunse – suma dorita.
Eu insa nu i-as blama in primul rand pe cei care au luat astfel de credite ci pe altcineva, mult mai bine informat si platit pana la urma din bani publici sa fereasca societatea romaneasca tocmai de astfel de greseli.
Victorie! I-am ciuruit pe „prosti”!
Pentru ca „Ionestii” nu sunt economisti sunt oameni pur si simplu, iar omul este nu in general foarte bine informat, pentru a se putea feri de astfel de capcane. Pentru asta avem – si platim – institutiile statului.
Nebunia imobiliara nu s-ar fi intamplat, macar nu la anvergura asta, daca BNRul isi facea treaba si bloca creditele in valuta – asa cum a facut acum – , nebunia nu s-ar fi materializat daca in SUA Banca Centrala nu ar fi aruncat „nada” pe piata (adica bani foarte ieftini), nu s-ar fi intamplat daca piata financiara nu ar fi fost amplu dereglementata si bancile lasate sa faca ce vor ele, nu s-ar fi intamplat daca dobanzile pe lei nu ar fi fost astronomice si leul depreciat masiv din interior.
Ori ce audit financiar pe portofoliul de credite al unei banci ar fi remarcat discrepanta dintre venituri si preturi, intre valuta aleasa pentru creditare si moneda in care clientul isi primeste salariul…
Criza a fost o manarie, iar romanii ar avea ceva de reprosat si BNRului a carei singura grija este sa tina leul jos intru profitul exportatorilor. Mai clar Banca Centrala se ingrijeste de profitul acestora – marea majoritate fiind companii straine care-si repatriaza profitul – in defavoare puterii de cumparare a pietei romanesti.
Un leu slab inseamna exporturi de forta de munca ieftina, iar din „90 incoace singura politica monetara coerenta a Bancii s-a numit „devalorizarea” monedei nationale (adica devalorizare fortei de munca interne!) intru sustinerea exporturilor cu valoare adaugata mica – specifice unei forte de munca ieftina.
Un leu mai puternic ar fi favorizat aparitia unei forte de munca ceva mai calificate si mai bine platite.
In Romania vina pentru criza creditelor apartine BNRului, care BNR are in fisa postului si protectia economiei de astfel de escrocherii.
Bineinteles ca si oamenii au fost macar naivi si lacomi, dar oamenii asa sunt in general… Daca dimpotriva domnul Isarescu ar fi avut o politica constanta de sustinere a leului si de intarire progresiva a monedei nationale, atunci poate ca astazi am fi avut ceva mai multa forta de munca mediu si superior calificata cu salarii decente si ramuri industriale cu valoare adaugata mare si bineinteles mult mai putine credite neperformante.
Si poate ca daca BNR si-ar fi facut mai putine griji pentru bunastarea exportatorilor si ar sustine mai mult calitatea economiei si a produselor realizate in tara pentru piata interna, ar fi remarcat ca un leu slab (de multe ori artificial slabit) este reteta perfecta pentru dezindustrializarea Romaniei si pentru proliferarea unor ramuri economice primitive, cu foarte mica valoare adugata – in fapt export de forta de munca ieftina.
M-a deranjat foarte mult atitudinea aroganta a Bancii Centrale in fata situatiei disperate a zeci de mii de romani! Este foarte simplu sa-i faci prosti, calici si sa te speli pe maini de raspundere, dar ganditi-va ca atunci cand te duci la medic sau la service cu masina, faci ce-ti spune respectivul specialist nu te apuci tu sa inveti medicina sau mecanica auto, dimpotriva te bazezi ca individul din fata ta este de buna credinta, bun profesionist si face meseria pentru care tu ii platesti serviciul respectiv.
Ori pe zona financiar-bancara Banca Nationala a Romaniei este “specialistul” si “politistul” de serviciu, ea este cea care are grija de moneda nationala, de starea financiara a economiei si intr-o masura importanta de eficienta/productivitatea muncii in economia nationala, adica de puterea noastra de cumparare, ea hotareste daca ne vindem forta de munca mai scump sau mai ieftin, iar BNRul s-a hotarat ca noi sa fim iobagi…
Dupa 1990 singura politica monetara a BNR a fost sa creasca si sa protejeze profiturile bancilor, sa se opuna oricarei legi pro-client, sa deprecieze in permananta leul, pentru ieftinirea exporturilor si deci si a mainii de lucru. Daca astazi avem salarii mizerabile, acest lucru se datoreaza in buna masura si politicii monetare a BNR care pur si simplu a bagat leul la apa si ne-a saracit pe toti.
Cu cat ne-a saracit?! Pai grosso modo cam cu 25-30%, daca tinem cont de devalorizarea leului fata de euro, doar din 2008 pana in prezent avem o pierdere a puterii de cumparare de 22%, la care se adauga inflatia.
Iar cel mai bun exemplu ca politica Bancii Centrale este pro-banci si anti-noi romanii sta in scandalul din urma cu 2 ani (parca) atunci cand guvernul a incercat sa promulge o lege care proteja clientii de comisioanele ilegale puse de banci. Atunci Isarescu a chemat si FMIul sa ia partea bancilor si astfel zeci de mii de romani platesc si astazi sume mari de bani pentru ca BNRul a apreciat ca profitul bancilor este mai important decat banii oamenilor, permitand – si chiar militand din toate puterile – pentru dreptul bancilor de ai jefui nestingherite pe romani.
Ba mai mult decat atat BNR a interferat si cu justitia romana convingand guvernul sa nu dea o alta lege – una de un maximum bun simt – si anume daca un client al unei banci castiga in instanta stergerea unui comision ilegal, banca sa fie obligata sa stearga acel comission din toate contractele de credit aflate in derulare fara alta complicatii.
Dar BNR a fost impotriva acestei legi mizand pe faptul ca majoritatea clientilor bancilor nu stiu cu ce se mananca un proces civil si nu vor da banca in judecata, platind in continuare comisioanele ilegale. Practic BNR a aparat pe fata si la lumina zilei dreptul bancilor de a FURA banii clientilor lor, mizand pe posibilitatea redusa ca TOTI clienti sa deschida procese.
Asadar cinei-i de vina pentru situatia cu francul elvetian?! Cetateanul – onest pana la urma – care a avut incredere in sistemul bancar sau BNRul – platita din bani publici (intr-un fel) ca sa evite tocmai astfel de situatii – si care in cardasie evidenta cu bancile se bate cu justitia si cu bunul simt pentru dreptul de a ne fura bani si care – tot BNR – face ce face, tine leul pe burta si ne transforma in iobagi moderni, platiti doar cu atat cat sa nu moara de foame.
Cum economia prinde un pic de putere cum leul scade si astfel se erodeaza orice urma a cresterii puterii de cumparare, asa ca orice crestere economica se duce direct in buzunarul exportatorilor si al bancilor, romanul de rand uitandu-de lung dupa o viata mai buna. Orice am face noi, oricat ore am munci pe zi, oricate slujbe ne-am lua si oricat de productivi am deveni, plus valoare generata de munca noastra este distrusa imediat de cursul de schimb valutar – atent depreciat de BNR (si umple buzunarele exportatorilor), de inflatia de zi cu zi si de dobanzile enorme la creditele in lei. Iar inflatia este generata in buna masura tot de BNR, care arunca cu bani ieftini – 2,5% dobanda – catre banci, indunand piata cu bani, in timp ce tu ca cetatean primesti un credit de la banca – in lei – cu peste 13% pe an, sau 8% pentru creditele cu garantii imobiliare si garantia statului prin programul “Prima Casa”…
Desi Banca Centrala stie foarte bine ca forta unei economii de marimea si structura celei romanesti este data de “adancime” pietei interne, adica Romania este cu atat mai puternica economic cu cat piata interna este mai solida si mai mare, adica cu cat puterea de cumparare a romanilor creste, cu atat mai repede si mai sanatos se dezvolta IMMurile, coloana vertebrala a unei economii nationale sanatoase. Doar ca IMM-urile nu fac foarte mult export, nu direct oricum, asa ca nu sunt interesante pentru BNR ca doar nu sunt romanesti…
Pai nea Isarascule de unde bre diferenta asta de la 2,5% pentru banci la 8-13% pentru noi, mai ales ca pentru creditele acordate prin programul “Prima Casa”, banca nu risca aproape nimic?!
Pe de o parte BNR-ul ne tot spune sa luam credite in lei – o idee corecta in principiu – dar in acelasi timp permite bancilor sa faca rost de bani (de la BNR) la dobanzi penibil de mici (2,5% astazi) si sa ne dea noua banii cu 13-14% pe an.
Asa ca oamenii se duc saracii spre credite in dolari sau euro acolo unde dobanda este mai umana, dar si acolo BNRul te prinde – si prin devalorizarea constanta a leului – te pocneste pe la spate si iti ia si pielea de pe tine..
Astfel ca ori iei un credit in lei cu o dobanda camatareasca si oferi bancilor un profit fabulous, ori te duci pe valuta si acolo de loveste BNRul, astfel ca tu si familia ta – din banii vostri – veti subventiona exportul – si deci profitul – unor mari exportatori pentru un salariu de mizerie.
Asa ca ce facem pe unde scoatem capul?!
Da domnu’ Isarescu si domnu’ Vasilescu – ne explica noua cum ca criza (sic!) a inceput odata cu atentatele de din 11 septembrie 2001!!! Poate a venit vremea pensiei binemeritate domnule Vasilescu si lasati aburelile astea pentru nepoti sau stranepoti – au dreptate cand ne fac prosti si ne arata biciul sa platim creditele si a facem ciocu’ mic fata de devalorizarea leului!
Chiar suntem prosti ca-i lasam sa ne fure privindu-ne in ochi…
PS Nu am avut niciodata credite in valuta, sa nu creada cineva ca as fi afectat direct de criza francului.
PSS Din 2008 deprecierea leului fata de principalele trei valute – in care s-au acordat credite – este:
- Fata de euro, leul a pierdut 22% (2008 – 3,68 leu/euro)
- Fata de dolar a pierdut 54% (2008 – 2,52 leu/$)
- Iar in fata fatidicului franc elvetian leul s-a depreciat cu 93%, aproximativ 16% in ultimele trei zile ( 2008 – 2,32 leu/CHF)
Aceste procente de depreciere se adauga dobanzii convenite la accesarea creditului. Astfel pentru cei care au venituri in lei – cvasi-majoritatea – pe langa dobanda normala se mai adauga astazi si deprecierea – fiecare cu moneda lui – si cum din 2008 incoace salariile in lei au scazut, macar prin inflatie, avem tabloul complet al dezastrului din spatele sistemului bancar romanesc, sistem pastorit de BNR…
Acum nu suntem cu totii niste guru ai economiei mondiale, dar putem si noi intelege ca din 2008 pana in prezent economia romaneasca nu s-a prabusit cu 22% fata de euro sau 54% fata de dolar, asadar ?! Ba ne spunea domnu’ Ponta cum ca in 2014 PIBul national a atins si chiar depasit PIBul din 2008…
PSSS Poate ar trebui sa cerem schimbarea numelui BNR din Banca Nationala a Romaniei in AIBER – Agentul de Influenta al Bancilor si Exportatorilor in Romania, sa nu mai creem confuzie in randul „iobagilor” platitori de biruri, dobanzi camataresti si “beneficiari” ai devalorizarii leului in fiecare an!
Si incheind apoteotic, la toata aceasta manarie bancara se adauga si hotia guvernului, care tot creste preturile administrate (energie electrica, gaze, etc), cresterea de TVA, cresterea altor taxe si impozite basca inventarea unor noi taxe si impozite…
Asadar cu cat ne-a scazut nou puterea de cumparare datorita acestor doi talhari la drumul mare? Si se mai mira domnii bancheri ca “prostii” de romani nu mai pot saracii sa-si plateasca ratele la banca.
De citit si “BNR si politica leu versus euro reflectata in economie si nivelul de trai”
GeorgeGMT