Romania Military

Editorial – Capitalismul de secol XIX o prostie costisitoare

thumbs-vladimir-manyuhina-6

Am citit din ce in ce mai des in ultima vreme tot felul de opinii precum ca sistemul economic occidental ar trebui reformat, mai ales pe partea drepturilor angajatilor si al sistemului de drepturi sociale. Ne referim aici la asigurarile de sanatate, dreptul la pensie, programul de opt ore, concediul medical si de odihna platit, etc… Bineinteles ca si noi credem ca este nevoie de reforme structurale, dar nu credem ca trebuie in mod necesar sa fim si talambi, in cadrul acestui proces!

Foarte multi “economisti” de pe forumuri ca si destui patroni ai unor afaceri, mai ales din domeniul servicilor sustin ca astfel de “beneficii” ar trebui imediat eliminate, uitandu-se cu jind la situatia angajatilor din China si preferand sistemul de acolo.

Ei bine acestor vasnici „economisti” le scriu aceste randuri, spre educatia lor economica si cresterea nivelului general de cunostinte! Asadar dragi…capitalisti, notiunea de asigurari sociale, cu tot ce include ea, nu are nici o treaba cu socialismul sau comunismul, asa cum totalmente gresit cred unii dintre voi, ci are legatura cu capitalismul cel mai pur si productivitatea muncii, concomitent cu dezvoltarea tehnologica, care nu mai necesita atat de multa forta de munca necalificata. Asadar vorbim de progres economic!

Asigurarile sociale, in forma lor moderna, dateza de pe vremea lui Bismark si nu au avut in nici un moment legatura cu notiunea de socialism, ci dimpotriva au avut si au si astazi legatura doar cu crestere eficentei economice, cu alte cuvinte sistemul de asigurari sociale a fost creat pentru cresterea profiturilor companiilor private.

Sa incercam sa fim un pic destepti si sa analizam aceste aspecte. Sclavagismul si capitalismul salbatic de secol XIX nu au disparut in urma evolutiei clasei politice sau a aparitiei curentelor politice  umaniste sau de stanga, ci datorita faptului ca nu erau rentabile economic. Un muncitor care lucreaza 12-14 ore pe zi, este mult mai putin productiv decat unul care lucreaza opt ore, dar care beneficiaza de o tehnologie avansata, de o pregatire superioara si un management inteligent. NU este rentabil, decat pe termen foarte scurt, ca angajatii tai sa lucreze 12 ore zi de zi, fara concediu, fara zile libere, iar acest lucru este foarte simplu de inteles.

NU este eficient ca asigurarile de sanatate sa fie eliminate, ci dimpotrica orice companie are nevoie de angajati sanatosi si cu mintea clara, iar asta inseamna ca si familile lor sa fie sanatoase. Nu poti concedia sau arunca pe strada un muncitor care se imbolnaveste, pentru simplul motiv ca nu gasesti pe toate drumurile oameni calificati care sa-i ia locul, iar interesul oricarei companii cu patroni inteligenti este sa aiba un cat mai mic flux si reflux in cadrul propriului personal. Nemaivorbind aici ca absolut orice afacere are nevoie ca de aer de stabilitate si liniste sociala. Nu poti prospera in cadrul unei societati infometate si bolnave in care 70% din populatie este gata oricand sa iasa in strada.

NU este eficient sa ai copii din familile sarace care sa nu aiba acces la medicina si invatamant, pentru ca asta ar insemna sa pierzi cel mai important factor de productie; omul, iar orice afacere are nevoie de tineri bine educati si sanatosi pentru a avea un viitor. Ai nevoie ca angajatul tau sa munceasca cat poate el de bine pentru propriai viata si astfel sa faci si tu profit. Notiunea de concediu de odihna platit nu a fost inventata de comunisti, ci de cei mai ai dracului capitalisti, care fiind oameni destepti, au inteles ca in 11 luni de munca asidua, facuta cu buna credinta si respect pentru companie, un muncitor este mult mai eficient decat un sclav chinez care munceste 14 ore pe zi, fara nici un drept.

Cand ajungi la serviciu trebuie sa fi linistit, sa ai siguranta zilei de maine, nu sa-ti lasi familia bolnava si infometata in nus ce ghetou rau famat. Exista de asemenea si problema salarizarii. Cine face apologia sistemului sclavagist chinezesc, da dovada doar de prostie crasa si analfabetism economic, nu poti ridica o societate competitiva economic, pe baza muncii sclavilor, pe salarii de nimic, doar si pentru un singur motiv: baza economica intr-o tara puternica este consumul intern, nu exportul. El te fereste de socurile externe, el te imbogateste, el iti creaza o baza solida de dezvoltare economica si tot el iti permite tie ca sistem economic sa prosperi, atat timp cat veniturile mai mari ale angajatilor se reintorc sub forma de consum catre economia nationala. Orice tara serioasa, si SUA este doar un exemplu, este foarte ingrijoarata nu de scaderea exporturilor, ci de scaderea consumului intern. Atat SUA cat si Germania sau Franta au luat ca principale masuri anti-criza cresterea consumului intern, patronatele germane, la cererea cancelarului german, crescand salariile cu un procent de neimaginat pentru economia germana: 5%.

Astfel sistemul economic bazat pe sclavagism si  pe capitalismul de secol XIX, acolo unde angajati nu aveau nici un drept, au disparut la fel ca dinozauri pentru ca nu s-au putut adapta si a aparut un sistem mult mai eficient economic, bazat pe angajati bine educati, sanatosi, cu venituri mari, care lucreza opt ore pe zi, dublat sau chiar indus de dezvoltarea tehnologiei industriale, cu ajutorul careia productivitatea muncii a explodat pur si simplu si care nu mai cerea ca oamenii sa lucreze 12-14 ore pe zi, ci dimpotriva avea nevoie de oameni cu educatie peste medie, scrupulosi si eficienti. Sclavii nu au aceste carateristici, nu poti pune scalvi semianalfabeti sa lucreze intr-o uzina auto moderna…

Orice om care a angajat vreodata o echipa de zugravi stie foarte bine ca timpul pe care angajatul il petrece efectiv la locul de munca n-are nici o treba cu eficienta acelui angajat. In mod clar un muncitor care lucreza 12-14 ore pe zi, zi de zi, fara concediu de odihna, fara asigurari de sananate, este infinit mai putin profitabil decat un angajat care munceste opt ore pe zi, are traiul asigurat pentru el si familia lui, este sanatos si munceste cu drag. Pe vremea comunistilor se muncea, practic se statea la serviciu, non-stop, iar zilele libere erau de multe ori „sarbatorite prin munca”, iar acest lucru se intampla tocmai datorita ineficientei sistemului economic si prostiei conducatorilor.

Cei care cred ca drepturile angajatilor ar trebui desfintate sunt doar bieti imbecili, pentru ca intr-o societate cu astfel de ideei productivitatea muncii s-ar prabusi dramatic, consumul intern ar avea scaderi masive, iar servicile de sanatate si in general cele sociale, s-ar dezagrega.

Nu poti sa sustii ca o femeie care a nascut nu trebuie ajutata de stat sa-si cresca copilul, atat timp cat cea mai mare bogatie a unei natiuni este tanara generatie, iar un copil sanatos si bine educat valoreaza, pentru tara respectiva, mult mai mult decat greutatea lui in aur. Cine crede ca o mama nu trebuie sprijinita sa faca copii si sa-i cresca, sa arunce un ochi asupra problemei in Japonia si Coreea, acolo unde tanara generatie este efectiv cel mai important lucru in intreaga societate. Cu astfel de tampenii care sustin ca fiecare sa se descurce cum poate, orice economie s-ar prabusi in cativa ani, lovita fiind din interior si avand distrusi chiar stalpii sai de sustinere.

Multi confunda ajutoarele sociale acordate pe criterii politice si sistemul economico-politic corupt si birocratic, cu sistemul general al securitatii sociale si democratia, sistem care are la baza criterii strict si pur capitaliste, criterii care au creat bogatia din tarile occidentale de astazi si fantasticul boom economic si tehnologic de pe urma caruia civilizatia Vestica de astazi este numarul unu mondial.

Problema unor astfel de idei tampite are exact efectul invers, in sensul ca blocheaza orice reforma seriosa, sperie oamenii si in general creaza impresia ca sectorul privat ar avea de gand sa distruga poporul, sa le ia pensile si dreptul la invatamant gratuit, etc, etc.  Din acest motiv astfel de promotori ai unor astfel de curente de opinie, se dovedesc nu numai analfabeti, habarnavand despre ce vorbesc, dar fac un imens rau oamenilor care doresc cu adevarat o reforma solida si viabila economic a sistemului de asigurari sociale, sistem fara de care o tara moderna nu poate exista.

La sfarsit imi exprim si eu o mica nedumerire: daca nu le place sistemul economic si social European, de ce dracului nu se cara cu tot cu afacerile lor in Africa sau China si sa ne explice mai apoi cum sta treaba! Pentru ca acesti idiotii beneficiaza din plin, in cadrul afacerilor lor, si in cadrul famililor lor, de toate binefacerile acestui sistem social, cu toate tarele lui, fac bani pe seama lui, in schimb vin cu tot felul de idei halucinante, fara nici o sustinere economica sau sociala, si una peste alta fac doar multa galagie, fara a propune de fapt nimic altceva decat anarhie sociala si distrugere economica, uitand ca in cazul prabusirii ordinii interne, conform cu ideile promovate de ei, domniile lor sunt primii care raman fara obiectul muncii.

Ipocrizie, prostie si multa minciuna demna pana la urma de blosevicii pe care-i tot infiara cu manie… capitalista, dar a caror metode si slogane imbecile le-au preluat. Sa luam, sa dam, sa distrugem, fara absolut nici o argumentatie logica, propovaduind in acelasi timp sfarsitul lumii cel putin o data pe saptamana… Ba ca Grecia cade, ba ca Franta este moarta, ba ca FMI-ul nici nu se mai uita la Romania, ba nu vom mai plati pensii si salarii 🙂 . Sfarasit care evident se incapataneza sa nu prea vina, in ciuda eforturilor  lor de oameni frustrati si nostradamusi (alt idiot si asta) ratati, uitand sa ne spuna adevarul-adevarat…faptul ca vor si ei sa fie bagati in seama, sa aiba si ei ciracii lor, sa ie si ei cineva!

Ca vorba aia dezastrul si apocalipsa s-au vandut intotdeuna mai bine decat normalul si viata sanatoasa, ca doar cand se intalnesc doua babe proaste vorbesc despre boli si moarte, nu despre viata si sanatate. Nu am auzit ca o discutie intre doua astfel de babaciuni sa inceapa cu: Soro ma simt excelent, sunt santoasa… 🙂 😉

 

GeorgeGMT

Exit mobile version