General maiorul Catalin Adrian Moraru, adjunctul sefului Departamentului pentru Armamente, ne ofera destule indicii despre viitorul Armatei Romane, din punctul de vedere al dotarii si mai ales despre viitorul industriei de aparare romanesti, intr-un interviu acordat Observatorului Militar.
Dar haideti sa luam pe rand.
Fortele Aeriene
Faimosul deja F-16A/B la mana a treia din Portugalia, ne este prezentat ca pe o mare victorie si un imens salt inainte fata de situatia actuala (cunoastem cu totii ce a insemnat “Marele Salt Inainte” al idiotului de Mao Ze Dung in China!). Domnul general are si dreptate, pai fata de o duzina de Lancere care isi zboara cu grija ultimele posibile ore, F-16A din Portugalia, cu cele 4000 de ore disponibile, este un mare pas inainte.
Insa fata de nevoile reale de aparare ale Romaniei acest program este doar o gluma proasta, atat prin numarul de avioane cat mai ales prin procedura de achizitie folosita.
Se mai aminteste aici si de refacerea resursei la unele elicoptere Puma Socat, poate chiar modernizarea unor Puma la standardul Socat, dar nu se spune nimic despre o posibila inlocuire a acutalei motorizari cu sisteme energetice Makila, un lucru care ar creste cu adevarat capacitatea de lupta a IAR-urilor Puma.
Fortele Terestre
Nimic nou, nimic foarte util ci doar promisiunea ca ceva tancuri, TAB-uri si alte vehicule isi vor primii in sfarsit mentenanta. Aici trebuie sa facem o partanteza, mentenanta nu se face cand ai o criza la hotare ci tot timpul anului, sa anunti ca o parte din tehnica antica avuta va fi reparata este jenant. Lumea, adica oamenii care traiesc in tari normale, se inarmeza in cazuri din acestea nu se apuca sa cumpere acum bateri si uleiuri de motor. Asa cum RoMilitary a mai scris despre situatia parcului pe roti sau senile din Armata Romana situatia care este pur si simplu dezastruoasa!
“De asemenea, este prevazuta o suma considerabila si pentru achizita de consumabile, acumulatoare, anvelope, uleiuri speciale, filtre, care sa contribuie la refacerea resursei de lupta a echipamentelor necesare.”
Practic nu exista tehnica de lupta viabila in parcul rece, iar o parte importanta din vehiculele aflate in stare operativa nu functioneza, asa cum este cazul unui numar semnificativ din tancurile TR-85M1, trase pe dreapta din lipsa de piese de schimb, tancuri care alaturi de TR-85, nu au beneficiat NICIODATA de un program de mentenanta la fabrica producatoare.
Mai aflam ca urgenta-urgentelor este o integrare de tip C4ISR – Comanda, Control, Comunicatii,. Computere, Informatii, Supraveghere si Recunoastere… Suna impresionant?! Suna, dar credeti-ma oricat de impresionant ar suna, aceasta integrare, foarte binevenita de altfel, n-are ce sa integreze, pentru ca nu ai ce face cu C4ISR daca n-ai trasportoare, avioane, nave de lupta, obuziere, rachete AA, adica n-ai ce integra, decat poate sa ai niste ecrane frumos colorate si sa faci poze invadatorului…
Intrebat in ce faza este programul TBT 8×8, domnul general ne explica ca totul este bine, desi nu s-a primit nici macar un singur leu pentru dezvoltarea acestuia. Mai aflam si ca ACTTM-ul este in cautarea unui furnizor pentru motor, trasmisie, tren de rulare, care sa fie integrate pe carcasa deja existenta?!, DAR… Domnul general mai spune si ca: “ Intr-o etapa ulterioara , vom dezvolta colaborarea cu o firma care va avea capacitatea industrial sa-l si realizeze!” Pai Moreniul ce e domnule general, fabrica de bastoane?!
Adica si cu alte cuvinte, vom importa un trasportor la cheie, la care noi ii vom putea atasa cel mult carcasa, daca o vom realiza si pe aia.
Industria de Aparare Romaneasca
Zice domnul general :“ Fireste, nu se pune problema transformarii companiilor din ROMARM care fac blindate, tunuri, munitie în firme IT. Acestea vor prelua mentenanta echipamentelor deja existente, pâna la expirarea duratei de viata si alte companii care exista sau vor aparea, dar care lucreaza cu o tehnologie noua, vor asigura necesarul armatei. In în cadrul ROMARM vom pastra elemente de infrastructura criticas si ma refer aici, de exemplu, la productia de pulberi si explozibili sau blindate, dar numai a celor care sunt importante si eventual, în timp, pot fi transformate dupa concepte moderne.”
Adica “Hai nooc si ne vedem la parastas! Pana atunci va uram…multa sanatate!”
Fortele Navale
Citam direct sa nu mai pierdem vremea, ce modernizare, ce inarmare?! “La Fortele Navale, urmeaza sa andocam unele nave pentru reparatii si încercam sa reluam un subiect vechi, modernizarea, cu minimum necesar, a fregatelor Regina Maria si Regele Ferdinand. În limita resurselor, vom încerca achizitia unor sisteme de comanda-control si pentru protectia antiaeriana a fregatelor. Însa rezultatele nu vor fi vizibile înainte de trecerea a doi ani de la momentul în care vom începe o procedura de achizitie”.
Nema racheta anti-nava, antiaeriene, sonare, etc, etc.
Si cu asta basta, bineinteles daca cele 700 de milioane de lei chiar vor fi alocate, lucru de care incep sa ma indoiesc din ce in ce mai sincer. Nimic nou, nici un program multianual de inzestarre, nimic pentru industria noastra in afara unor revizii, dar lucrul cel mai crunt este viitorul, acolo unde se pare ca vom importa cantitati foarte mici de tehnica militara si vom ajunge incet-incet sa avem doua Jandarmerii si peste toate o Politie de Frontiera mult mai modern dotata decat cele doua structurii de forta in uniforma.
Vreau sa fiu cat mai explicit posibil, nu-l condamn pe generalul Moraru, dansul ne explica cam ce poate face Armata cu praful de bani primiti in plus. Nu-i treaba lui sa lanseze programe de dotare multianuale, nu are posibilitatea sa critice hotararile imbecilului de guvern si una peste alta nu-i aduc omului nici un fel de acuza pentrru ca nu-l cunosc, ba din contra ii multumesc ca ne-a lamurit ce si cum. De altfel parca se simte in tonul domniei sale o usoara amareala si putin dispret, dar asta e…
Asta nu inseamna ca am un respect prea marcant pentru actuala conducere a Armatei. Nu stiu cati din generalii nostri, cu mult prea multe stele pe umeri fara de dimensiunile si dotarea Armatei, chiar isi merita functiile si gradele, atat timp cat sunt exemple de generali care si-au luat chiar si doua stele in mai putin de patru ani, si cum Romania nu a fost in razboi in ultimii patru ani, aceste avansari la exceptional sunt macar discutabile, atat timp cat avem 1700 de colonei.
In WW2 o divizie sovietica tipica era comandata de un colonel, iar un Battle Group al US Navy este comandat de un contra-amiral (general de brigada in FT – 1 stea), iar noi avem generali care comanda astazi 7-8 MIG 21 Lancer cu resursa expirata, fata de 90 de aparate de lupta, un portavion, 4-5 distrugatoare si crucisatoare, 1-2 submarine de atac si un intreg arsenal nuclear – in cazul unui amiral american de o stea.
Dar daca vrei sa faci praf moralul unai forte armate, distruge sistemul de inaintari reulamentare in grad, baga de-a valma idioti si pupincuristi, da-le stele si grade celor care nu le merita si atunci tot esafodajul de incredere in lantul de comanda se duce dracului, cu rezultate de-a dreptul catastrofale pentru forta de lupta a intregii structuri si pentru eficienta ei. In caz de razboi oare ofiterii nostri de front chiar vor asculta ordinele unui general-politruc numit in functie pe criterii de slugarnicie fata de clasa politica?! Chiar credeti acest lucru?! Voi in locul lor le-ati asculta?! Ati avea incredere in judecata unui ofiter superior pe care il cunosteti ca idiot si numit pe ochi frumosi?!
Increderea in lantul de comanda este piatra de bolta a moralului unei unitati luptaoare…
GeorgeGMT