Romania Military

Editorial – China a depasit Coreea de Sud si a devenit cel mai mare constructor de nave din lume

images

In 2012, pentru prima oara, industria chineza a constructilor navale a depasit industria omoloaga din Coreea de Sud. Datorita crizei economice si a celor cinci ani lungi de reducere destul de drastica a comenzilor, coroborata cu subventile acordate de catre guvernul de la Beijing proprilor constructori navali, China a depasit pentru prima data Coreea de Sud in domeniul constructie  de nave.

Un alt avantaj al industriei chineze este dat si de comenzile masive ale marinei militare chineze, marina care se afla intr-un amplu proces de largire si modernizare a flotei, proces care un impact imediat si, dupa cum se vede foarte benefic, asupra industriei autohtone constructoare de nave.

De fapt acest clasament se refera strict la exportul de nave in cifre absolute. Astfel exporturile coreene s-au prabusit anul trecut cu nu mai putin de 30%, la suma totala de 37,8 miliarde de dolari, in timp ce exporturile Chinei, ajutate serios de cei doi factori enuntati mai sus, au scazut cu doar 10,3% atingand insa o suma totala de 39,2 miliarde de dolari.

Coreea isi pastreaza inca suprematia in materie de comenzi noi, astfel contractele ferme pentru santierele sud-coreene au atins 35% din total comenzilor la nivel mondial, in timp ce China a primit “doar” 33.3%. Dar in constructia de nave, pe langa valoare comenzilor si numarul de nave cosntruite, mai exista un criteriu extrem de important, criteriu la China a depasit deja Coreea inca din anul 2009. Astfel chinezii au construit in acel an 54.96 milioane tone (CGT), comparativ cu 53.63 milioane tone ale Coreei.

In acest moment Coree de Sud isi pastreaza suprematia, cel putin deocamdata, doar prin faptul ca produce nave  mult mai complexe decat industria chineza. Intardevar desi China conduce detasat la numarul de nave construite si la valoarea nominala a contractelor pentru export, Coreea este inca lider din punctul de vedere al complexitati navelor. Criteriul CGT are in vedere atat tonajul navei, sau volumul disponibili pentru transport, cat si complexitatea navei construite.

Ca sa intelegeti mai bine acest aspect, o nava port-container este considerata ca avand un indice CGT (la acelasi tonaj) de patru ori mai mic dacat o nava specializata pe trasportul produselor chimice sau al gazelor naturale lichefiate, desi ambele nave pot avea acelesi deplasament sau volum intern. In cifre conversia ar fi cam asa: 1500 CGT=1775 tone.

Bineinteles ca acest principiu nu se aplica decat navelor civile, cele militare avand un alt criteriu numit “deplasament”, sau mai pe romaneste, cantitatea de apa dislocuita de corpul imers al navei. Astfel un metru cub de apa dislocuita este considerat o tona deplasament.

 

Sursa: strategypage

 

Incercarile Chinei de a se impune ca lider pe piata constructilor navale nu este doar o incercare pur comerciala. Astfel guvernul de la Beijing acorda diferite subventii si credite cu dobanzii preferentiale in incercare de a-si dinamiza aceasta industrie. Scopul este bineinteles unul dual: comercial si strategic in acelasi timp. Constructile de nave sunt o afacere extraordinara  si asta pentru ca ele asigura o integrare economica deosebita si o plus valoare mare fortei de munca locale, asigurand in acelasi timp o dezvlotare pe orizontala si verticala foarte buna. Industria siderurgica, industria constructoare de masinsi sau de mobila, si multe alte ramuri economice sunt trase in sus prin constructia de nave la nivel local. La umbra unei astfel de industrii infloresc mii de IMM-uri care asigura la randul lor zeci de mii de locuri de munca.

Deocamdata China are doua mari probleme: forta de munca care inca nu are calificarea si experienta necesara si unele limitari tehnologice, inerente pana la urma. Dar eforturilor oficialilor chinezi, pentru a ajunge numarul unu mondial in constructia de nave din toate punctele de vedere nu s-au oprit, ci am spune ca dimpotriva, s-au intetit. In acelasi timp ambitile de viitoare super-putere ale Chinei nu se pot materializa fara o serioasa componenta navala, componenta care sa includ nave de lupte moderne, nave complexe si foarte pretentios de construit. Astfel noile portavioane pe care China le va construi in viitor au nevoie de o forta de munca si ingineri mult mai bine pregatiti decat cei care construiesc in prezent mineraliere.

Dar in mod sigur in doar cativa ani China va detine atat tehnologia, cat si nivelul necesar de cunostinte pentru a trece la urmatoarea etapa de dezvoltare in constructia navala; lider suprem din toate punctele de vedere.

Ironia sortii, daca vreti, este ca Marele Popor Chinez se cam dezvolta si capata noi cunostinte pe banii altora, mult mai prosti ca ei. Pentru ca pana la urma zecile de miliarde de doari in exporturi de nave din 2012 sunt bani pe care alte natiuni ii baga in buzunarul Chinei, in timp ce la ei in tara santierele navale s-au inchis de mult sub falsul tavalug al eficientei economice si al globalizarii. In acest ritm in cateva decenii, sau chiar semnificativ mai putin, capacitatea tehnologica si forta de munca calificata pentru aceasta industrie va disparea de tot din Europa si partial  din SUA lasand problema construiri de nave chinezilor si coreenilor.

Dar oare sa construiesti nave si sa-ti dezvolti o industrie grea adiacenta, cu zecii si sute de mii de locuri de munca, chiar este o problema pentru chinezi?! Eu cred ca dimpotriva este o binecuvantare si uite-asa locurile de munca migreaza din Europa si SUA catre China si alte tari asiatice, iar noi ne tot intrebam ce facem cu somajul?!

As fi curios sa-mi arate cineva o economie puternica care s-a dezvoltat fara masuri protectioniste de-a lungul istoriei…Foarte curios as fi!

Intrebarea fireasca care se pune acum este de ce constructia de nave este o industrie pe cale de disparitie in Europa si SUA, cand stim cu totii ca o astfel de ramura economica este un diamant in orice economie, fiind aducatoare de slujbe foarte multe si bine platite, slujbe inalt si mediu calificate?!

Pai cauzele sunt si mult si complexe. Ca orice industrie grea, industria navala are nevoie de un grad foarte ridicat de integrare atat pe orizonatala ei cat si pe verticala, iar aceast lucru este punctul sau slab, dar in acelasi timp  si motivul bogatiei generate de aceasta ramura. Ai nevoie de siderurgie, de o industrie constructoare de subansamble si motoare, etc. si ai nevoie de ele cat mai grupate, intr-un spatiu geografic cat mai compact. Una peste alta aceste industrii necesita investitii enorme de zeci de miliarde de dolari, investii care in cazul industriei grele se amortizeaza foarte greu, intr-un numar mare de ani. Mai ai nevoie si de sprijinul statului prin diverse subventii si ajutoare, numai ca ultimii ani banii nu se mai fac pe caile batatorite deja de bunicii nostri, adica prin munca grea si serioasa, prin multa scoala, ci dimpotriva s-au gasit modalitati mult mai usoare si mult mai profitabile. Comertul, industria bancara, speculatile, imobiliarele, etc, sunt tot atatea posibilitati de a face bani destul de usor, oricum mult mai usor decat sa-ti construiesti o otelarie sau un santier naval.

Ganditi-va un pic: cu cateva mii de dolari iti poti deschide o firma de avocatura sau de brokeraj si castiga milioane in cateva luni. Nici macar nu-ti trebuie cine stie ce investitie: un birou, un PC si un telefon. Nici prea multa scoala nu-ti trebuie sa-ti construiesti un supermarket, dar in acelasi timp beneficile sunt rapide si foarte consistente, iar daca ai ghinion, ce poti sa pierzi?! Nu platesti chiria la birou si cam atat.

Pe cand industria grea necesita foarte multi ani de munca, riscuri sporite si mai ales capital imens de investiti. Ai nevoie de un numar foarte mare de angajati pe care nu-i gasesti pe strada, angajati care se formeaza in ani de zile. Exista o mare diferenta intre un avocat si un inginer care proiecteza nave. Una este sa gresesti o virgula intr- rechizitoriu si alta este sa gresesti un calcul de rezistenta la coca navei.

Numai ca actualul sistem economic Occidental, care promoveaza castigul rapid si facil, in defavoarea muncii grele si sustinute, are si foarte multe riscuri. Viitorul va apartine intodeauna celui care tine o bata mai mare in mana, ori eu as prefer sa am un santier naval mare la Constanta si o industrie orizontala si verticala in Romania, decat 1000 de firme de avocati si analisti financiari, macar pe criteriul ca fara avocati poti trai foarte bine, fara nave oceanice care sa-ti aduca petrol si grau, sau orice alte bunuri de larg consum, nu prea poti trai foarte mult timp.

Desi in lumea de astazi aveam senzatia ca valorile clasice au fost rasturnate si inlocuite de istorie, este, cel mai probabil, doar o iluzie, si asta deoarce daca ne intoarcem la principile de baza ale vietii, constatam ca nevoile noastre sunt exact aceleasi ca in urma cu 2000 de ani: hrana, adapost si posibilitatea de a aface rost de cele doua. S-ar putea ca noi sa fim prostii si chinezii baietii destepti, in acest joc gigantic al competitiei mondiale. Deocamada noi traim mult mai bine, dar peste 50 de ani? Dar peste 100 de ani? In acest ritm stai si te intrebi ce vom mai produce, altceva decat hartii, atata timp cat in fiecare an sute de mii de slujbe, poate chiar milioane, pleaca din Europa si SUA spre plaiurile Marelui Popor Chinez.

Vom mai sti sa batem cuie peste 100 de ani?! Sau poate intrebarea ar fi mai corecta, vom mai avea cuie si ciocan?!

 

 

GeorgeGMT

Exit mobile version