Romania Military

Editorial – Contra-atacul Rusiei in Balcani vizeaza Romania

download

Mica si nevolnica, macinata de coruptie si incompetenta, fara industrie, fara armata, Romania pare singura tara in zona care nu a fost inca sedusa de cantecul de sirena al Moscovei. Si sper nici sa nu fie!

In fata razboiului economic si al declaratiilor, dintre Rusia si UE/NATO, in fata problemelor economice grave cu care se confrunta, Kremlinul – ca orice adversar serios – a trecut la aplicarea unor contralovituri, unde in alta parte decat in zona noastra.

Astfel activitatea politica – si nu numai – a Moscovei s-a intensificat in vecinatatea Romaniei. De la intarirea militara a Crimeii la atacuri ale mediei din Serbia la adresa Romaniei sau vizita lui Vladimir Putin in Ungaria pe 17 februarie si pana la victoria stangii in Grecia – acolo unde Syriza s-a pozitionat deja impotriva sanctiunilor impuse Rusiei, in timp ce ministrul al apararii de la Atena a declarat ca achizitia de armament rusesc este din nou o optiune deschisa – razboiul “prin alte mijloace” s-a intensificat.

Asadar nu trebui sa fii mare analist politic sa intelegi ca Moscova a sunat adunarea ciracilor sai din Balcani, ciraci in randul carora putem sa-i consideram si pe bulgari, poate si pe turcii, atat timp cat presa turca a inceput sa scrie ca guvernul de la Ankara suspecteaza Statele Unite de intentia impunerii unui embargo asupra transferului de tehnologie militara (foarte interesanta va fi alegerea Turciei in privinta sistemului AA cu raza lunga: China, Rusia sau NATO?!).

Pe de alta parte Moscova arata batul Romaniei dar ofera si morcovul, adica Basarabia, Rusia reiterand (este doar opinia mea) oferta cu privire la unirea cu Romania. Asa cum scriam si in urma cu mai bine de un an, Moscova face curte Romaniei in privinta unirii cu Basarabiei, desi nu cunoastem inca pretul.

Iar ofertele vin pe filiere oficiale ( vezi Rogozin) sau pe cale neoficiala, prin diversi oameni din diverse medii (casa imperial a Rusiei). Doar zilele trecute tovarsul Aleksandr Dugin (un om foarte apropiat de  Vladimir Putin) ne-a invitat sa facem parte din Uniunea Eurasiatica, alaturi de Ungaria, Bulgaria, etc. Dar iata ce spunea Dughin: „Veti vedea ca a treia veriga a lantului regional al apropierii de noua alianta (eurasiatica – n.red.) va fi Romania. Mai mult, intrand in aceasta uniune, Romania s-ar putea uni cu Moldova in care s-a fi reintegrat Transnistria. Toata lumea ar avea de castigat!”

Asadar rusii au oferte concrete pentru noi! Ei vin direct si ofera ceea ce tot ei ne-au furat dea lungul timpului…

Aleksandr Dugin, filozoful de casa al Kremlinului cu moaca de Rasputin

Acum, tragand un pic de aer in piept si uitandu-ne si la noi in ograda nu putem sa nu observam ceva miscari de trupe. De la inopinanta si de nimeni asteptata demisie a directorului SRI si pana la scandalul cu judecatorul Toni Grebla – acuzat de afaceri tenebroase pe filiera ruseasca – putem remarca ca si la noi exista o anumita agitatie, relationata sau nu cu situatia geopolitica din vecinatatea noastra.

Prins in clestele deteriorarii situatie economice interne Vladimir Putin face un pas, normal de altfel, spre exterior si cum cea mai buna cale pentru a respinge un atac este contraofensiva, Moscova a facut cateva miscari foarte  interesante macar din acest punct de vedere.

Ungaria nu mai are nevoie de prezentare, conducerea lui Victor Orban a apropiat tara de Rusia, discutiile economice si posibilitatea incheierii unor contracte pe zona industriei nucleare fiind estimate la nu mai putin de 12 miliarde de euro, iar la jumatatea lunii februarie Putin va vizita Budapesta in vedere aprofundarii cooperarii economice si politice. Si cum relatiile economice privilegiate cu Moscova nu sunt si nu pot fi niciodata doar economice, ne putem astepta ca Ungaria sa devina chiar mai apropiata de politica rusesca in Ucraina.

Doi buni prieteni

Daca tot vorbim de Ungaria nu trebuie uitata nici Austria, o tara care desi nu face parte din cercul oficial de prieteni ai Rusiei in Europa are relatii – nu intotdeauna la lumina zilei – economice si financiare solide cu companii rusesti, care companii rusesti sunt ce vreti voi numai simple companii nu… Iar OMV tocmai ce a incheiat un contract mai deosbit cu Gazpromul.

Serbia – care niciodata nu ne-a fost prietena – s-a radicalizat si ea, adevarat nu oficial, dar in presa din tara vecina au inceput sa apara articole care sustin ca Bucurestiul – bineinteles in cardasie cu SUA, UE, FMI, etc, etc – a pus ochii pe Banatul Sarbesc si desfasoara activitati similare cu cele ale albanzilor premergatoare secesiuni regiunii Kosovo.

Iar Belgradul chiar este o “remorca” a Moscovei in Balcani, Rusia detinand aici o baza cvasi-militara, in timp ce relatiile economice si militare dintre cele doua tari slave sunt foarte puternice.

Bulgaria saraca nu aduce nimic nou, nu ataca pe nimeni dar in acelasi timp ar trebui sa fim naivi sa ne bazam pe sprijinul Sofiei in fata Rusiei, cunoscandu-se faptul ca in urma cu doi ani Moscova a avut nevoie de doar cateva mii de bulgari scosi in strada ca sa dea jos guvernul.

Syriza un nou cal troian al Rusiei in UE…

Surpriza vine din Grecia (atat cat poate fi numita surpriza castigarea alegerilor de catre stanga intr-o tara care intotdeauna a fost stangista si apropiata de Rusia) acolo unde nici nu a apucat Syriza sa-si faca guvernul si au si venit cu declaratii impotriva embargoului impus Rusiei, cu amenintari voalate cum ca Atena ar putea cumpara arme din Rusia, ca tot Rusia ar putea s-o ajute financiar…

Cu ce  bani sa cumpere arme din Rusia si cum s-o ajute Rusia pe Grecia in conditiile in care insasi Moscova gafaie dupa dolari si euro, nu ne-a lamurit Syriza. Bineinteles ca Grecia nu-si permite sa supere UE, ca ramane “bronto” fara bani de salarii si pensii – dar faptul ca noul guvern, in chiar prima sa zi de la anuntul public al componentei, a simtit nevoia sa sara in apararea Rusiei ar trebui sa ne faca sa admiram eficienta sistemului rus de infomatii.

Putem astfel conchide ca Rusia strange latul in jurul avanpostului american la Marea Neagra numit Romania?! Eu cred ca da, asta in conditiile in care Bucurestiul nu este chiar un avanpost, daca ne uitam la slabiciunile interne marcante pe care le vedem in fiecare zi la televizor, dar pentru ca suntem singura optiune viabila pentru NATO la MN suntem cei mai buni.

Si cand vorbim de Marea Neagra vorbim de “burta crocodilului”pentru ca daca Moscova poate fi lovita dur undeva ei bine acel “undeva” se afla zona sa sudica, in Caucazul de Sud, pe malul estic al Marii Negre acolo unde rusii au atat mari probleme potentiale cat si foarte mari interese.

Fata de intarirea militara a Crimeii – si a Marii Negre in general – eu personal nu cred ca Rusia are in vedere “ocuparea” acestei zone geografice, adica nu are in vedere actiuni ofensive, ci dimpotriva cresterea fortei militare are ca scop blocarea cresterii influentei americane si pro-americane in zona, rusii sperand sa fie pregatiti daca aici candva americanii vor misca. Marea Neagra este o zona defensiva foarte importanta nu atat prin ea insasi ci mai ales datorita coridoarelor de transport si vecinatatii cu Caucazul de Sud acolo unde Rusia nu-si permite sa piarda, de fapt nu-si permite nici macar sa dea impresia ca ar putea pierde.

In tot acest joc geopolitic Bucurestiul pare – ca de obicei – apatic, de ai senzatia ca am facut schimb de locuri cu Olanda si suntem departe, departe de prima linie a confruntarilor. Mult-trambitatul Pact pentru Aparare, dovedindu-se o alta gogorita, atat timp cat alocarile pentru aparare vor ramane si anul acesta in jurul valorii de 1,3% din PIB.

Cu toate acestea la sfarsitul lunii ianuarie Romania – prin Bogdan Aurescu – nu numai ca a sustinut noi sanctiuni impotriva Federatiei Ruse dar a cerut inaspriprea acestora, in acelasi timp la Bucuresti Elena Undrea a atacat direct SRI, acuzandu-l pe directorul interimar al institutiei – generalul Florian Codlea, seful militar al organizatiei – si aruncand vagii aluzii si catre sefa DNA, in conditiile in care campania anti-coruptie este sustinuta astazi de cele doua institutii, si doar cu cateva zile in urma Tony Grebla a fost “saltat” de DNA si pe baza unor acuzatii de comert ilegal cu Rusia.

Asta ca sa vedem ca FSB/GRU are destui politicieni la degetul mic…

Roata se invarte si ambele tabere arunca in lupta tot ce au. Poate ca Udrea spune adevarul, poate nu, eu cred insa ca fosta cocota a lui Basescu minte. Intrebarea este de ce? Si in folosul cui ataca Udrea DNA si SRI, cele doua institutii care au luat coruptia la picioare in Romania?

Mai ales ca imediat dupa Udrea si fosta sefa a DIICOT – Alina Bica – a atacat si ea SRIul si pe acelasi general Codlea, dar noi care nu suntem toti chiar asa tampiti, cum ne cred poate cocota corupta si corupta-procuror, si ne aducem aminte ca Alina Bica a fost saltata de DNA dup  ce in presa au aparut poze facute la Paris – nu stim de cine J – in care cele doua “doamne” se etalau prin diverse magazine.

Cel mai plauzibil SRIul le-a tras-o iar individele incearca acum sa se razbune sau poate FSB/GRU nu-l place pe generalul Florin Codlea, caruia noi ii uram multa sanatate…

GeorgeGMT

 

 

 

 

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/politic/16289-romania-cere-insprirea-regimului-de-sanciuni-impotriva-rusiei-ca-urmare-a-agresiunii-din-ucraina.html

 

http://glasul.info/2015/01/28/sarbii-suspecteaza-ca-romania-are-pretentii-teritoriale/

http://www.mediafax.ro/externe/vladimir-putin-va-face-o-vizita-de-lucru-in-ungaria-la-17-februarie-13777391

 

http://www.hurriyetdailynews.com/a-new-us-arms-embargo-on-turkey.aspx?pageID=238&nID=76819&NewsCatID=483

http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-19230391-omv-gazprom-semneaza-acord-privind-amendament-contractul-furnizare-gazelor-austria.htm

 

 

Exit mobile version