Sincer nu cred că avem motive, mai ales dacă ne uităm pe structură creșterii de PIB, acolo unde Bunul Dumnezeu și satana au crescut PIB-ul României.
Mai clar Dumnezeu ne-a dat un an agricol cu adevărat de excepție în 2013, guvernul neavând nici o treabă aici, că doar nu el a facaut să plouă mult și bine, iar irigații n-avem.
Iar contribuția satanei vine din cheltuielile guvernamentale crescut cu 6% față de 2012, adică bani furați de la populație și firme, aruncați în salarii pentru aparatul bugetar, pensii și ajutoare sociale, cheltuieli de capital (achiziții de bunuri și servicii), adică o creștere de PIB fictivă și chiar otrăvită, iar cum urmează că pe bază acestei creșteri, guvernul să-și facă o nouă proiecție bugetară ficțională, urmată apoi de noi împrumuturi care să o acoperea¦si tot așa.
Produsul Intern Brut se calculeza în principiu astfel: consum total populație, firme și stat + investiții + export aimport, iar în 2013 exportul de produse agricole a fost de 4 miliarde de euro, datorită unui an agricol care n-are nici în clin nici în mâneca cu politică guvernului: pur și simplu a dat Dumnezeu ploaie.
Ceilalți indicatori sunt mai mult decât îngrijorători: consumul a crescut doar cu 0.3% (practic am avut stagnare), iar slujbele nou create doar 10000 și ne referim aici la sumă dintre slujbele nou create și slujbele pierdute. În același timp datoria publică a României este de 56 miliarde de euro, dublându-se practic din 2009 încoace, deși PIB-ul abia se apropie de cel din 2008. Din păcate banii împrumutați prostește de România s-au dus fix în pensii și salarii, mai nimic în investiții, restructurări și creare de noi locuri de muncă! Și vorbim aici doar de datoria suverană a statului nu și de datoria privată a României. Dacă am însuma cele două, am ajunge probabil la o valoare apropiată de PIB-ul din 2013.
Sumarizand, anul 2013 a fost unul bun, măcar statistic, datorită exporturilor industriale și anului agricol excepțional – și exporturilor generate de acesta – însă indicatori extrem de importanți precum construcțiile sau cererea internă sunt din nou marile dezamăgiri ale anului trecut, dar mai există o amica” problemă.
Astfel creșterea de PIB nu se va traduce neaaparat și printr-o creștere a veniturilor bugetare deoarece creșterea marcantă a agriculturii în 2013 maschează de fapt un an ceva mai slab pentru industrie, iar agricultura, după cum știm, este destul de slab fiscalizata, nemiavorbind că în domeniul agricol evaziunea fiscală a agulerelor albe” este majoră, și ne referim aici la exportul/importul de cereale și de legume-fructe, astfel că deși pe hârtie avem o creștere de 3%, în buzunarul statului acest lucru s-ar putea să nu se prea vadă, iar în al nostru nici pomeneală.
Și cum economia națională este dependența de finanțările externe: FMI, Bancă Mondială, fonduri europene, investiții directe sau de capital, anul 2014 nu arată foarte favorabil mai ales dacă ținem seamă de faptul că în această primăvară se poate deja remarcă o secetă agresivă în marile bazine cerealiere și legumicole ale țării. În 2014 agricultura nu va mai fi motor de creștere al PIB-ului ci poate dimpotrivaa¦
Dacă legăm toate acestea de calitatea slujbelor create în 2013 ajungem să vedem spre ce anume se îndreaptă economia națională. Majoritatea slujbelor nou create au fost în domeniul serviciilor: pază, agenți de vânzări, muncitori slab calificați, majoritatea salariilor fiind undeva sub 1000 lei pe luna. Lipsește în continuare cererea pentru muncitori mediu calificați în industrie sau agricultura, iar acest lucru arată că economia, partea ei industrială și de procesare, trăiește doar din exporturi și este astfel extrem de vulnerabilă la orice șoc extern sau la o apreciere a leului în raport cu euro.
Mai exact exporturile nu mai pot crește foarte mult și nu pot oferi o viață mai bună dacă agricultura nu devine constanța din punctul de vedere al producției, iar cererea internă nu revine.
În aceste condiții orice relaxare fiscală trebuie scoasă din calcul, orice ce apreciere sustenabilă a leului trebuie și ea eliminată, în lipsă investițiilor și a restructurării cheltuielilor bugetare.
Așadar nu văd ce mare realizare am avut prin această creștere: bugetul nu-o va simți, cetățeanul nici atât, iar scumpirile și creșterile de taxe vor continuă și anul acesta în aceeași ordine afireasca” de până acum: prețuri administrate, accize, creșteri de taxe/taxe noi, creșterea influenței monopolurilor pe piață internă a vezi hipermarketurile.
În anul 2013 România a atins pragul de 50 miliarde de euro exporturi, primele companii exportatoare românești fiind Dacia, RomPetrol Rafinare, Ford, Petrom, Honeywell Technologies, Alfred C Toepfer Internațional a specializată în comerțul en-gross cu cereale, Flextronics Manufacturing Europe a industria auto, Continental Automotive Products, Continental Automotive Systems a componente auto, ArcelorMittal Galați.
În primele 11 luni din 2013, cel mai bine vândute produse la export au fost mașinile, componentele auto și aparatele electrice, vânzările totalizând peste 13 miliarde de euro.Un succes mare îl au și cazanele, mașinile, aparatele și dispozitive mecanice, categorie care a înregistrat vânzări în afară țării de peste 4,7 miliarde de euro.
Pentru anul viitor se așteaptă măcar o temperare a creșterii exporturilor datorită faptului că anul agricol 2014 nu mai poate fi la fel de bun și faptului că Ford Craiova nu are în vedere o creștere a numărului de autovehicule produse pentru 2014.
Așadar să ne bucurăm?! Experiență anilor de boom economic, 2000-2008, ne arată că motive nu prea am avea. Chiar dacă creșterea pe hârtie a PIB-ului s-ar putea resimți și în economie, măsurile cu totul tembele de creștere de taxe, inventarea altora noi, corupția și incompetența birocrației românești, creșterea dependenței sectorului economic a privat și de stat a de factorul politic, vor anula orice îmbunătățire a nivelului de trăi și situației economice în termeni reali.
Bine îi va fi doar guvernului pentru că, așa cum scriam mai sus, un PIB mai mare pe hârtie, înseamnă un buget mai mare – tot pe hârtie, dar care în final, datorită încasărilor penibile a procentual vorbind, vor duce la o și mai mare îndatorare a Țării, că doar 2014 este și an electoral.
Astfel nu ne putem aștepta nici în 2014 la o revigorare a puterii de cumpărare a românilor și vom avea și în acest an măcar o stagnare, dacă nu chiar o ușoară scădere a pieței interne. Și peste toate se adună an de an un nor din ce în ce mai negru asupra economiei naționale și a României în general, pentru că acest perpetuum mobile al minciuni, corupției și incompetenței nu va putea dură la nesfârșit. În anii ce vor veni notă de plată va fi din ce în ce mai vizibilă, doar că atunci când începi s-o vezi, la fel că în cazul unui meteorit gigant, este prea târziu să mai faci ceva: devii istoria și alții vor învață din prostia ta!
Surse: Ziare.com & Ziarul Financiar
GeorgeGMT