Un mini-interviu acordat de catre domnul Richard Smith, responsabilul de marketing al Gripen pentru Europa, blogului RoMilitary, prin intermediul Cook Comunication.
In urma cu mai multe zile Richard Smith, a aparut brusc in media romaneasca cu o declaratie publica care pe mine m-a uimit. Nu este nici un secret ca in ultima vreme eram chiar mahnit si un pic revoltat, datorita faptului ca, in opinia mea, Saab-ul a renuntat prea usor la un eventul contract in Romania.
Tot atat de adevarat ca si ai nostri au o idee fixa si paguboasa, cu avioanele F-16 sh olandezo-portugheze, asadar atitudinea Saab, mi se parea, pana la urma, normala: nu poti face afaceri cu forta, nu poti face cuiva un bine prin forta. Daca noi nu vrem avioane noi, nu avem mandrie nationala, nu ne duce capul sa ne relansam economia, prin afaceri decente si profittabile, asta e!
Numai ca declaratia lui Richard Smith m-a lasat, o spun inca o data, perplex! Nu atat cuvintele din declaratie, ci sensul ei.
In respectiva declaratie dl. Smith isi arat uimirea asupra faptului ca in Romania se discuta numai despre varinta sh a avioanelor F-16, renuntandu-se cu totul la ideea de avioane noi, decente, de investiti prin offset. Adica, pentru numele lui Dumnezeu, un roman a inventat zborul cu motor si tot un roman a inventat avionul cu reactie…chiar atat de jos am ajuns, sa nu ne permitem o flota de avioane militare noi?! Bineinteles ca ne permitem, dar sa revenim la declaratia responsabilului pentru Gripen pentru Europa.
Mai zicea domnul Smith ca Saab este gata oricand sa ofere un program financiar si de investiti, care sa sustina statul roman in achizitia de avioane noi, moderne, iar compania suedeza este gata oricand sa revina cu o oferta foarte serioasa si bineinteles negociabila si adaptata atat situatiei Romaniei, din punct de vedere economic, cat si situatiei sale militare. Adica o oferta care sa ne permita sa avem o aviatie militara sustenabila economic si eficienta militar.
Astfel, si aceste aprecieri imi apratin, Saab-ul, prin intermediul si cu ajutorul Guvernului Suedez, ar putea oferi diferite variante de achizitie si finantare, pentru un nou avion de lupta, inclusiv o varianta intermediara, avioane Gripen A/B sau C/D, inchiriate, pana cand aparatele noi vor fi gata de livrare.
Pachetul financiar oferit, in sustinerea achizitiei, are in continuare intregul suport al Guvernului Majestatii Sale Suedeze, sprijin care se poate materializa prin inchiriere de avioane mai vechi, si bineinteles, prin acordarea unei finantari flexibile si mai ales suportabile pentru economia romaneasca actuala.
Programul de offset este si el negociabil si poate fi adus la un numitor comun cu dorintele partii romane, astfel incat ambele parti sa aiba de castigat din achizitia de avioane Gripen.
Sincer m-a mirat declaratia, si tot sincer nu credeam ca Saab mai este interesata de Romania, numai ca se pare m-am inselat. Saab-ul doar asteapta un semn prin care sa aratam ca in sfarsit incepem sa mai si gandim.
In urma acestei declarati, am luat legatura cu Cook Comunication, pentru cateva lamuriri suplimentare, iar cei de acolo, intr-un mod foarte amabil, au trimis intrebarile mele, domnului Richard Smith, care la randul lui, a avut bunavointa sa-mi raspunda.
Iata mai jos raspunsurile domniei sale, la cele trei intrebari puse de RomaniaMilitary
1. In cazul unei achizitii, de catre Romania a unui numar de avioane Saab Gripen noi, sa zicem 24 sau chiar 48, indiferent de suma platita, care va rezulta in urma negocierilor, care este procentul de offset, din suma totala, pe care Saab ar considera ca il poate face in economia romaneasca?!
Richard Smith : Nu se poate face o comparatie intre contractele de offset intre diferite tari, deoarece acestea variaza in termeni de continut, de rata si tipuri de obligatii, cum ar fi investitiile din offsetul direct, precum si in termenii implementarii programelor de pre-offset. In tari diferite exista legislatiii diferite in privinta offsetului, si noi ne vom conforma legilor din Romania privind offsetul.
Saab are o experienta neegalata in privinta livrarii de offset/cooperare industriala. Offsetul aduce beneficii economice, deoarece aduce investitii industriale, comerciale si financiare substantiale, in acelasi timp creand noi locuri de munca si sustinandu-le pe cele existente. Calitatea si cantitatea legate de furnizarea offsetului Gripen au fost un motiv fundamental pentru care Ungaria si Republica Ceha au ales Gripen.
2. Exista posibilitatea sa aflam, tot procentual bineinteles, cam cat anume din rata anuala, ar fi acoperita de impozitele si taxele generate de investitiile Saab, in cazul unui contract?! Sau daca nu se poate pe cazul teoretic al Romaniei, putem afla ca cam cat, in procente, din sumele anuale platite de Cehia si Ungaria, catre Saab, se intorc la bugetul celor doua tarii, in urma offsetului executat de suedezi?!
Richard Smith: Este greu de estimat o suma, dar bazandu-ne pe experienta noastra, consideram ca investitiile pe care Saab si partenerii sai le-ar putea aduce in Romania, precum si cooperarea industriala, comenzile pentru industria Romaniei, ar crea mii de locuri de munca si ar genera o contributie substantiala la bugetul de stat. Achizitia si operarea avioanelor de lupta sunt costisitoare, si acesta este motivul pentru care noi nu oferim doar avioane de lupta, ci un pachet complet, care va ajuta Romania sa suporte aceste costuri cu un impact minim asupra finantelor sale. O achizitie de avioane Gripen cu Cooperare Industriala de la Saab si finantare pe termen lung din partea guvernului suedez ar minimiza costurile pentru contribuabilul roman, spre deosebire de orice alta alternativa. Este de important de notat, totodata, ca Gripen este de departe avionul de lupta cu cel mai scazut cost de operare, fapt care a fost confirmat in mod repetat de operatorii Gripen actuali si de evaluatori independenti.
3. Si intrebarea mea mai veche, de ce Saab nu face o reclama mai agresiva in Romania, centrata numai si numai pe beneficiile economice oferite, slujbe, taxe platite catre Stat, investitii de miliarde astazi, cand investitiile straine in Ro s-au cam prabusit?! Sunt absolut siguri ca pista avioanelor noi este inchisa pentru noi?!
Richard Smith declara: Saab si Suedia au fost intotdeauna deschise in privinta ofertelor pentru Romania si au sustinut mereu un proces de achizitie transparent si competitiv, care ar servi cel mai bine interesele strategice ale Fortelor Aeriene Romane, aducand totodata si beneficii semnificative pentru economia Romaniei.
Intrebarea care s-ar putea pune este: „cum este oare mai bine – ca Romania sa investeasca acum, in mod substantial, in avioane la mana a doua fara programe industriale( fara offset si finantare, n.r.), ca apoi sa investeasca din nou masiv, peste alti cativa ani, cand aceste avioane second hand vor fi scoase din depasite, – sau sa gaseasca modalitati inovatoare de a finanta achizitia unui sistem de avioane de lupta de tehnologie de varf, cum sunt avioanele Gripen, care sunt cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor de achizitie si operationale pe ora de zbor, si prin aceasta sa aduca beneficii industriale importante si pe termen lung pentru intreaga tara”?!
Daca raspunsurile vi se par prea…oficiale, ei bine atunci gresiti! Eu le consider chiar foarte directe, mult mai directe si mai la obiect dacat as fi sperat. Nu trebuie uitata pozitia oficiala, de reprezentant al Saab pentru Gripen, pe zona europeana, a lui Richard Smith, astfel ca domnia sa nu-si permite sa spuna ce pot eu sa spun.
Astfel EU pot traduce ceea ce Richard Smith spune, destul de clar de altfel, printre randuri:
1. Procentul investitilor prin offset va atinge, cel mai probabil 100%. Atat in Cehia, cat si in Ungaria, problema respectarii angajamentelor economice de offset, nu a fost discutata nici macar o singura data. De ce?! Pentru simplul motiv ca Saab si-a onorat IN AVANS obligatiile asumate. In avans inseamna bani mai multi la bugetul de stat!
2. Din informatiile pe care eu le-am obtinut, in cazul Ungariei, sumele castigate de bugetul de stat consolidat, au fost undeva in jur de 70-80% anual din suma pe care Ungaria o plateste pentru cele 14 avioane Gripen. Insa nu pot fi sigur asupra cuantumului. Dar chiar si 50%, ar fi o afacere extrem de buna, insa sumele sunt categoric mult mai mari.
3. Raspunsul la a treia intrebare este oarecum o intrebare la intrebare. Oficial, Saab-ul nu poate raspunde la asa ceva, insa intrebarea pusa de Richard Smith, este aceeasi pe care o punem si noi pe aici de cateva luni bune: De ce sa investim sute de milioane de euro, in niste avioane batrane deja, cu o rata de disponibilitate redusa si susceptibile la reparatii costistoare si dese, care oricum am lua-o, vor avea o viata scurta, de ce sa investim resurse pe care oricum nu le avem, in infrastructura, piloti si tehnicieni, pentru niste avioane deja vechi, cand in mod clar mai avem o alternativa?! Si mai ales, de unde banii pentru o astfel de idee? Ne ofera cumva Portugalia sau Olanda finatare pentru achizitia si modernizarea aparatelor?!
Daca pana acum eram in cumpana, in privinta interesului Saab fata de Romania, acum stim, dintr-o sursa oficiala, ca Suedia este gata, ca impreuna cu Saab, sa vina pe masa cu o oferta serioasa si angajanta, o oferta demna, pentru mandria noastra.
Suedia ofera cam tot ce am putea noi cere: ofera finantare si program negociabil de offset, ofera avioane noi, din cea mai noua generatie, Gripen E/F, ofera de asemenea si solutia intermediara, inchiriere de avioane de la aviatia Regala Suedeze, pe o perioada determinata, pana la sosirea avioanelor noi, sau chiar un mix de avioane mai vechi, insa incomparabil mai putin vechi decat F-16 A/B portugheze, cuplate cu avioane noi, de ultima generatie.
Si toate aceste acompaniate de solutii foarte flexibile de finantare care sa sustina achizitia.
Asadar Suedia ofera avioane, intr-o arhitectura deschisa, cu o finantare transparenta si foarte avantajoasa, Suedia ofera mii si mii de slujbe, romanilor lasati pe drumuri de criza economica, Saab-ul ofera industriei de aparare o sansa serioasa de supravietuire, intr-o perioada in care investitile straine in Romania au scazut dramatic!
Iar pe suedezii ii putem crede pe cuvant.
Daca ne aducem aminte, Saab-ul a mai avut doua oferte concrete pentru Romania:
1. Achizitia de avioane noi, 48 de bucati, cu finantare interguvernamentala, adica cea mai ieftina posibila, cu perioada de gratie de 2-3 ani, si apoi rate de rambursare flexibile legate de cresterea sau descresterea economiei romanesti.
2.Sau a doua varianta-24 de Gripen C/D NOI-NOUTE la un miliard de euro, cu aceeasi varianta de finantare.
In cazul in care RoAF ar achizitiona 48 de aparate Gripen E/F, am putea, eventual, sa negociem ca o parte din offset sa mearga catre industria noastra aeronautica, catre ce a mai ramas din ea, si astfel, poate, sa devenim parteneri, alaturi de Suedia si Elvetia, in programul Gripen E/F. Am putea sa realizam si noi anumite subansamble, sa zicem 10-15% dintr-un avion, si astfel sa profitam de orice vanzare ulterioara a avioanelor suedeze. Am avea slujbe foarte bine platite, intr-o industrie high-tech, slujbe sigure si sanatoase…am putea.
Ce vom alege in cele din urma?! Ce vor alege mai marii nostri, nu stiu, pot doar sa sper ca macar in ultima clipa vor alege sa fie atat demni, cat si destepti. Pentru ca alegerea unui avion nou sau second-hand, nu este doar o optiune militara, ci este, mai ales, o optiune de demnitate nationala, de coloana vertebrala, de mentalitate de om liber si mandru.
Poate ca achizitia de avioane ar putea fi un inceput, o recladire a unei industrii militare si civile noi, ar fi un prim semn ca si noi romanii putem ridica capul si merge drepti printre fratii nostri europeni!
Pentru ca respectul pe care ceilalti ti-l arata, este pana la urma doar o reflectie a respectului pe care tu insuti il ai si il arati, fata de tine si de ai tai. Poarta-te demn si vei fi tratat ca un egal…Daca te apuci insa sa scurmi prin gunoaie, nu te astepta sa te considera nimeni egal.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul deosebit al celor de la Cook Comunication si in special al Roxanei Dascalu si a lui Alexandru Alexe care, impreuna cu colegii lor, au muncit foarte mult timp, pentru ca acest interviu sa poata fi realizat.
Le multumesc, atat lor, cat si companiei Cook, pentru amabilitatea dovedita, si speram impreuna, ca la un moment dat, sa desfacem o sticla de sampania, atunci cand Romania va anunta clar si fara tagada ca are in vedere achizitia de avioane de lupta noi. Si numai noi!
GeorgeGMT
Interviul a fost preluat si de cotidianul ZiuaVeche-LINK