Romania Military

Editorial – Doar prostie?!

Cel mai probabil nu. In urma cu ceva timp Moise Guran a fost la Moreni sa vada cu ochii lui atat uzina cat si produsul acesteia, trasportorul blindat SAUR 2. Acum nu discutam despre calitatile sau defectele acestui vehicul ci despre atitudinea factorilor de decizie din politica romaneasca.

SAUR 2, primele teste

Asadar dupa cateva discutii intre noi, Moreni si Moise, acesta din urma si-a facut timp si a vizitat uzina damboviteana, unde a fost primit extrem de bine atat de muncitori cat si de conducere, ideea din spatele vizitei fiind o mai veche dorinta a RoMilitary de a promova SAUR 2 pe toate caile posibile si spre norocul nostru am gasit in Moise Guran o persoana deosebita, care gandeste la fel ca si noi, care crede cu tarie ca locurile de munca din economia nationala sunt cel mai important lucru, care stie ca fara o industrie de aparare performanta nu vom avea niciodata o armata bine dotata.

Numai ca dupa vizita la uzina, Moise a fost instiintat ca pentru a filma SAUR 2 are nevoie de… certificare ORNISS (asta in timp ce in CSAT au participat la un moment dat ministri fara astfel de certificate)! La ce i-o trebui un astfel de certificat cuiva care doreste sa filmeze un transportor blindat, destul de obisnuit de altfel, greu de spus, certificatul ORNISS fiind necesar pentru accederea sau lucrul cu informatii care au un un anumit grad de confidentialitate si asa cum puteti banui si voi nu avem nimic secret in cazul constructiei unui trasportor blindat banal, din punctul de vedere al tehnologiei folosite.

Astfel ca Moise Guran s-a intalnit cu ministrul economiei, domnul Nita si a discutat despre acest proiect, conditii in care a aflat si el – si noi – ca onor ministrul economiei habar nu avea ca Moreniul se afla sub tutela ministerului sau, in cadrul Romarm, desi domn’ Nita vizitase candva uzina de la Moreni…

Trecand acum peste aceasta… scapare sansa ca Moise Guran sa primeasca ORNISS-ul si deci OK-ul pentru a filma SAUR 2-ul sunt teoretice, cererea sa fiind cvasi-respinsa. Din pacate respingerea acestei intiative, la care noi lucram de aproape un an, ne-a lasat un gust greu de descris in cuvinte decente, in conditiile in care si eu am vizitat uzina – si altii ca mine – si nu pot afirma ca exista ceva acolo care sa necesite ORNISS-ul…

http://www.biziday.ro/2014/09/04/biziday-joi-4-septembrie-2014/

Incepand cu minutul 9 :45

 

Dar se pare ca orice incercare, alta decat pupatul mainii tomberonezilor-politicieni, este cu grija respinsa, orice incercare de a promova un produs romanesc al industriei de aparare este cu grija distrusa, desi in Moreni au intrat de-a lungul timpului multe firme care se ocupau cu fierul vechi, firme ai caror angajati ma indoiesc foarte sincer ca aveau certificare ORNISS…

Asadar noi ne recunoastem – barbateste – o noua infrangere pe frontul incercarii sprijinirii industriei de aparare, se pare ca suntem deja prea cunoscuti si tratati ca niste paria, pe singurul motiv ca nu inghitim rahatul declamat de oficiali si nu publicam prea des articole intru slava si onoarea conducatorilor nostri.

Noi am pierdut, industria de aparare a pierdut, noi toti romanii am pierdut si inca mai este loc.

Ii multumim cu foarte multa caldura lui Moise Guran pentru aceasta incercare si pentru alte lucruri, din pacate se pare ca si el si noi (pastrand o proportie de bun simt intre ce face el si ce facem noi) am cam ajuns la fundul sacului si din pacate in Romania de astazi cei care tin cu adevarat partea propiei Tari si propiei economii sunt tratati ca dusmani ai statului, in timp ce slugile fara coloana vertebrala sunt ceva mai bine vazuti, pentru ca scopul oficialilor nostri este distrugerii oricarei productii interne, si a locurilor de munca asociate, in favoare importurilor la « tipla » cu comisioanele si spagile aferente. Ca doar Moreniul saraca de unde sa dea spaga ?! Sa faca cheta angajatii si sa duca banii pe la minstere ?!

Dar ca sa nu ramaneti cu vreo idee gresita, intentia noastra a fost “fabricarea” unui video de prezentare modern si dinamic pentru SAUR2, asa cum gasim prin media pentru absolut toate vehiculele militare straine.

Atat si nimic mai mult, doar ca promovarea pe care RoMilitary a facut-o in ultimii doi pentru SAUR 2 a deranjat pe multi si astfel “baietii” au grija acum sa ne blocheze accesul. Sau macar incearca sa faca acest lucru.

Doar ca intre timp SAUR 2 merge mai departe si cu ajutorului lui Dumnezeu dorinta noastra, a celor de pe RoMilitary, de a-l vedea in productia de serie, la export si in dotarea Armatei Romane se va indeplini in cele din urma, pentru ca nu-i asa, a fost la parada de 1 Decembrie, desi nimeni din cei de sus nu-l vroiau, iar televiziunile care au transmis evenimentul s-au ferit ca dracul de tamaie sa-l filmeze prea mult.

L-am bagat in Parada, il vom baga si-n productie spre necazul si pizma celor care vor sa importam totul de la avioane la munitie de pistol!

Asa sa ne ajute Dumnezeu !

PS Aseara in discursul-fluviu al presedintelui Basescu, acesta a declarat senin ca daca ar fi fonduri Romania poate produce transportoare blindate fara probleme la fabrica din…Mizil!!! Ori stim cu toti ca Mizilul se ocupa inainte vreme de constructia de trasportoare pe senile – MLI 84/MLI 84M –  iar in acest moment fabrica este privatizata, urmand ca acolo sa se fabrice, daca s-o fabrica vreodata, utilaje agricole…

Este imposibil ca Basescu, si consilierul sau pe probleme de securitate nationala – domnul Fota, sa nu stie acest mic amanunt, programul national TBT fiind alocat Moreniului. Noi ce sa intelegem de aici, ca seful statului nu stie nici macar unde se construiesc TAB-uri in tara sa, sau ca Mizilul urmeaza sa primeasca pe sest vreun contract, adica nu Mizilul ci Renault Trucks care are o intelegere de cooperare cu aceasta fosta fabrica?!

Si toate cele prezentate in articol vin pe fondul incercarii de a muta atat UM Bucuresti cat si Automecanica Moreni la Clinceni, un lucru cu greu evitat pana acum de catre cele doua fabrici, pentru ca la Clinceni exista doar un fel de atelier cu un singur angajat!

Pe langa acest fapt, sa muti doua fabrici inseamna multi bani, iar personalul – cel din Moreni cel putin – ar ramane pe dinafara, de unde rezulta ca ideea de baza este de fapt distrugerea oricarei capacitati de productie pentru tehnica de lupta din Romania si deschiderealarga a usii spre importuri, si alea scheletice, la „cheie”. Singura intrebare care-mi mai vine astazi in minte este: De ce conducerea Tarii incearca cu tot dinadinsul sa distruga industria nationala de aparare cu orice mijloace? De ce distrug locuri de munca?

RomaniaMilitary

 

Exit mobile version