I-auzi domnule ce stire! Cica tarile BRICS nu mai cresc precum Fat-Frumos intr-un an cati alti-n zece, ci dimpotriva au cam luat-o la vale. Parca mai ieri se striga ca BRICS-ul va conduce lumea, ca vom vedea noi ce va face BRICS cand va fi ea mare si cate altele asemenea, dar in realitate se uita ca tarile care fac parte din…DRICs 🙂 sunt de fapt tari de lumea a III-a spre a II-a cu masive rupturi sociale imposibil de reconciliat, cu o coruptie de poveste si care exporta in principal materii prime si forta de munca.
Dar sa le luam pe rand:
India care de facto nu stie cata populatie are, impartita pe cinci caste, endemic corupta si care se zbate de peste 30 de ani sa-si construiasca o industrie cat de cat decenta, dar care odata cu prabusirea rupiei cu 20% a dat cu fundul de pamant si toata mizeria societatii indiene, toata ineficienta economica, toti paduchii, ca sa fim mai plastici, i-au aparut direct pe frunte. Inca se tine bine datorita fortei de munca ieftine, dar si a faptului ca India este o tara cat de cat serioasa si democratica, care a reusit cu chiu cu vai sa-si dezvolte o clasa de mijloc substantiala, estimata undeva intre 30-40% din totalul aproximativ al populatiei. Indienii au meritul ca macar au incercat sa se dezvolte pe coordonate sanatoase. Inca sta bine, desi nu mai are stralucierea din urma cu doar cativa ani…
India – bricks and drics
Brazilia, o alta “minune” si viitoare “campioana mondiala” economica sau cel putin asa era prezentata de unii, este o tara rupta-n doua, intre o clasa de mijloc, destul de redusa procentual si faimoasele favele, acolo unde nu exista lege. O tara a drogurilor, corupta si care doar foarte vag se poate numi natiune, iar odata cu criza economica, Brazilia, ca de altfel toate cele cinci tari BRICS, s-a vazut in fata scaderii investitiilor straine, adevaratul motor al dezvoltarii lor pana atnunci, iar mai apoi a retragerii capitalurilor speculative, urmate si de capitalul industrial. Acum tari precum Brazilia sunt disperate sa opreasca hemoragia financiara care ameninta sa ingenuncheze economia nationala si care arata acum soliditatea de facto a cresterii economice locale. Si daca ne gandim ca doar cu cativa ani in urma, Brazilia percepea taxe pentru capitalul care vroia sa intre in tara, atat de mare era avalansa, iar moneda nationala crestea vertiginos, spre fericirea tuturor, dar mai ales a speculatorilor. Sta destul de prost astazi, trasa in jos de vecinii ei, dar au inca idei foarte bune (vezi posibilul contract cu Saab).
Brazilia – balcoane si favelas
China, marea speranta si miracolul cresterii economice, a raportat pentru prima oara in 12 ani o scadere a productiei industriale, dar China este de fapt o tara sclavagista care-si exporta forta de munca si isi mentine populatia intr-o saracie crunta, de neimaginat chiar si pentru noi, prin subevaluarea monedei nationale cu cel putin 40% si marsand pe export. Adevarat, se vad si schimbari structurale in economia chineza, dar aceasta tara are in viitorul nu foarte indepartat doua imense probleme de rezolvat: distrugerea sistematica, dincolo de inchipuire, a mediului natural, distrugere care a mers pana acolo incat nu mai poate sustine viata in anumite regiuni (in China nu prea mai sunt albine, insecte in general si nici pasari) si propria sa populatie, dezechilibrata din punctul de vedere al paritatii sexelor si imbatranita foarte mult, prost educata si sarac-lipita.
Cand una dintre cele doua probleme va exploda, succesul economic chinez s-ar putea trasforma intr-un cosmar de temut, mai ales daca exporturile incetinesc. Astfel, datorita unei piete interne cu o foarte slaba putere de cumparare, economia chineza nu va putea absorbi o scadere a exporturilor, care s-ar traduce imediat prin somaj si implozie sociala, mai ales daca tinem cont ca, pentru a supravietui, Beijingul are nevoie de o crestere economica anuala de minimum 5%, o scadere sub acest prag ar insemna de fapt recesiune. China reprezinta un imens pericol economic si social, un supervulcan care ar putea sau nu sa erupa oricand, generand valuri de curgeri „piroclastice” in toata economia mondiala.
China – rasarit sau apus?
Rusia, desi cea mai bogata tara din lume la nivelul resurselor minerale, a incetinit si ea cresterea economica. Problemele majore ale Rusiei sunt astazi aceleasi care au ingenuncheat in 1991 URSSul: coruptia endemica, incompetenta factorilor de conducere, birocratia excesiva, nepotismul si bugetul apararii (a se vedea si cazul Olimpiadei de Iarna de la Soci – inauntru-i leopardul, iar afara este gardul). Daca la aceste lucruri mai adaugam si faptul ca economia sa este in esenta una semi-centralizata, destul de insensibila la cerintele pietei si putin flexibila, avem tabloul unei tari care traieste si astazi, cum a trait din anii “60 incoace, pe baza exporturilor de materii prime. Dar cu toate acestea Rusia este cea mai stabila economie din BRICS si singura capabila sa absoarba socuri externe si care in acelasi timp nu depinde aproape de loc de capitalul strain.
Rusia – graffiti olimpice
Desprea cea dea cincea tara a BRICS, Africa de Sud, nu cred ca mai are rost sa vorbim, regimul pseudo-democratic de dupa abolirea Apartheid-ului a dus la distrugerea tarii. Si astazi mii de fermieri albi fug din tara de teama hoardelor de negri, tara are una dintre cele mai inalte rate de criminalitate, coruptia a explodat, sistemul sanitar si educational s-au dus dracului, iar viitorul arata intru totul negativ pentru fosta Perla a Africii.
Africa de Sud – somajul majoritatii
Concluzionand, tarile BRICS s-au amagit singure ca vor deveni candva puteri economice si s-au dezvoltat speculativ, fara substanta, au pierdut timpul sperand ca efectul de bonanza al capitalurilor speculative sa tina vesnic si, la fel precum Romania, au sperat la un trai mai bun pe banii altora, dar din pacate n-au avut intelepciunea sa profite de timpul acordat si de fondurile ieftine pentru o dezvoltare sanatoasa si pentru o restructurare sociala, perpetuandu-se acelasi sistem tembel, indulcit intrucatva de abundenta banilor ieftini pe piata, iar acum – odata cu retragerea accelerata a capitalurilor – se vede din nou mizeria si saracia de sub pres (a se citi “valul de bani”)…
Asa se intampla cand guvernul unei tari nu are grija sa protejeze si sa ajute la dezvoltarea capitalului autohton (mai ales bancar), atunci cand privatizezi prea mult catre investitori straini, cand ajungi strain in propria ta tara, cand piata interna este fragila si slab dezvoltata si nu poti absorbi socurile externe. Iar din aceste puncte de vedere tarile membre BRICS stau mult mai bine decat Romania.
De unde concluzia ca nu abundenta porneste si sustine evolutia, ci la fel ca si in cazul extinctiilor in masa din istoria Terrei, perioadele se restriste si seceta financiara te pot face mai destept si te pot impinge spre o evolutie sanatoasa. Cand toate cele abunda pe strada nimeni nu-si mai pune probleme existentiale, foamea insa te face imediat foarte adaptabil si cu idei multe sau te trimite direct in „tribune”, in galeria fosilelor.
GeorgeGMT