Cum nu am alte date decat cele publice pot concluziona inca de la inceputul articolului ca anul 2015 va fi vai si amar de noi.
Mai tineti minte cei 400 de milioane de lei suplimentari pentru Armata (initial 700 de milioane), care pana la urma nu au ajuns in bugetul MApN ci in fondul de rezerva al guvernului?! Bineinteles ca-i mai tineti minte.
Banii aceia nu erau de fapt bugetati catre aparare ci erau mai mult un soi de linie de credit guvernamentala “in caz de ceva”(pentru a acoperi eventuale contracte ale MApN), caz care se pare ca n-a aparut, astfel ca de cei 400 de milioane de lei nu s-a mai auzit nimic, pentru ca in fapt ei nu au existat niciodata, fiind doar praf in ochii opiniei publice…
Financiar vorbind, guvernul a luat niste prognoze halucinant de optimiste – privind incasarile catre bugetul de stat – si le-au transferat catre MApN. Adica nu le-au virat banii in cont ci le-au promis 400 de milioane de lei din te-miri-ce zona fiscala, asta daca ei chiar au avut intentie sa dea acesti bani.
Ca sa intelegeti mai bine mecanismul escrocheriei dam si un exemplu; guvernul isi face niste prognoze de incasari ca sa dea bine cu cheltuielile pe care au de gand sa le faca. Dau bani, pe hartie la toata lumea, doar ca prognozele de incasari sunt mai intotdeauna cel putin foarte optimiste daca nu chiar voit-mincinoase.
Asadar pe hartie toti au bani, dar in realitate nu se fac transferuri reale de numerar intre finante si ordonatorii de credite pe motiv de lipsa banilor si incasari mult mai mici decat sperantele mincinoase. Cel mai bun exemplu este destul de recenta crestere a accizei pe carburant, crestere in urma careia bugetul a pierdut deja peste 1,5 miliarde de lei…
Orice economist serios stia ca asa se va intampla, dar guvernul a marit acciza, si-a marit artificial prognoza de incasari si pe cale de consecinta a executat o rectificare bugetara pozitiva, desi banii nu exista in realitate, si uite asa armata n-a vazut niciodata cei 400 de milioane, pentru ca incasarile din acciza pe carburanti, nu numai ca n-au crescut, dar s-au scufundat, milioanele de lei pentru armata s-au evaporat si ei, desi ni se spune in continuare ca banii exista, ba mai mult decat atat deficitul negociat cu FMI pentru 2014 a fost crescut cu 0,2% din PIB tocmai pentru cheltuieli de aparare…
Recenta criza a apei calde din Bucuresti are fix acceasi cauza: Primaria Bucuresti nu mai are bani sa plateasca gazul si pentru ca bugetul central nu i-a virat banii conform cu calendarul stabilit. Oprescu tace malc si da vina pe oricine poate, pe motiv de campanie electorala…
Dar situatia este mult mai grava decat pare, pentru ca bugetul pe 2014 a fost construit pe cresterea economica de +3% de anul trecut, crestere – fantoma din punctul meu de vedere, si pe prognoza de crestere economica din acest an +2.5% – si aceasta fiind tot fantezista – realitatea aratand o contractie economica masiva, doar ca guvernul a cheltuit bani conform cu prognozele de incasare (acolo unde a vrut) si deocamdata au o gaura la incasari de cel putin 1,5 miliarde doar pe acciza. In esenta, smecheria este urmatoarea : anunti ca ai bani pentru toata lumea, faci ce cheltuieli crezi tu ca merita iar pe restul ii tii in asteptare pana la calendele grecesti pentru ca nu ai incasari conform cu bugetul aprobat si guvernul stie asta foarte bine.
Si sa fim bine intelesi: “gaura” este fata de incasarile din 2013 (adica s-a colectat mai putin decat anul trecut in aceeasi perioada!) nu fata de prognoza de anul acesta, astfel s-ar putea ca fondurile colectate catre bugetul de stat, nu numai sa nu atinga nivelul prognozat dar sa fie si mai mici decat in 2013. In conditiile in care bugetul pe 2014 este cu cateva procente mai mare, tot din pix bineinteles…
Apocalipsa va veni dupa sfarsitul anului cand ne vom trezi cu un deficit bugetar mult peste cel asumat, ori aici trebui sa intelegem adevarata gravitate a acestui deficit neprognozat. Practic daca vom avea un deficit pe buget de 4-5%, asta ar insemna depasirea tintei cu 2,5-3,5,% din PIB, dar Romania avea finantarea asigurata doar pentru 1,5%, astfel ca restul de 2,5-3,5% se vor duce direct asupra economiei reale, sub forma de blocaj financiar, adica de bunuri si servicii pe care statul le-a cumparat dar nu le-a platit, si cum 1% din PIB inseamna cam 1,2 miliarde de euro, 3,5% inseamna aproape 4,5 miliarde de euro scosi de catre guvern cu forta din economia reala, ori acesti bani reprezinta firme private care nu vor mai plati salarii si vor genera somaj, inseamna penalizari tot pentru companiile private fata de bugetele de stat sau banci, pentru ca nu vor mai avea bani sa-si achite taxele, si una peste alta practic guvernul arunca o noua stare de saracire accentuata asupra populatiei si mediului privat de afaceri…
Revenind la industria de aparare, pe langa faptul ca cei 400 de milioane de lei au fost doar pe hartie, cum de altfel am mai explicat mecansimul acestor alocari fictive, acum si cei 140 de milioane alocati in plus la ultima rectificare bugetara pentru armata se pare sa sunt doar 60-70 de milioane (cel putin pana in acest moment).
Mai mult decat atat, Armata a trimis deja la Moreni si UM Bucuresti cateva TAB-uri si cateva tancuri TR 85 pentru lucrari de mentenanta (dintr-un inventar de cateva sute la fiecare dintre modele, in proportie de peste 60% nefunctionale), doar ca deja MApN-ul a anuntat industria ca reduce comenzile din lipsa de bani. Iar comenzile insemnau refacerea resursei pentru vehciule, tancuri sau IAR 99, nicidecum modernizare sau tehnica de lupta noua. Se incerca pur si simplu ca macar o mica parte din tehnica sa redevina functionala, sa le porneasca macar motoarele…
Bani nu mai sunt, iar dupa alegeri vor veni vremuri si mai proaste, atat timp cat guvernul strange de gat economia si asa in stare de coma, pentru a fura ultimii lei intru sustinerea campaniei electorale si spaguirea baronilor/primarilor locali (pentru ca fara ei nu castigi alegerile), in conditiile in care bugetul este mai slab decat anul trecut iar incasarile vor fi mai mici decat in 2013.
Ca sa puteti sa faceti o analogie, o sa va reamintesc de anul 2009, cu o cadere economica 9% si de tot raul care a venit dupa aceea, desi Romania nu a fost direct afectata de criza financiara din SUA ci a fost lovita de guvernarea Tariceanu, probabil cea mai proasta de dupa “89, iar acest calau al economiei nationale – Calin Popescu Tariceanu – are tupeul astazi sa candideze la presedentie…
Anul 2008! Tariceanu se lauda cu o crestere economica de 8%, dupa alti trei ani de crestere continua, dar in acelasi timp a lasat Romania pe un deficit bugetar de 5%, deficit care mai apoi a trebuit sa fie acoperit prin saracirea abrupta a intregii populatii, cadere economica, somaj, scaderea veniturilor, etc, etc si toate astea din cauza unui politruc si al ministrului sau de finante –Varujan Vosganian, care se poate “mandri” ca dupa o crestere economica de 8% ne-a lasat “cadou” un deficit de 5%.
Mai tineti minte crestere salariilor profesorilor cu 50% si alte si alte cresteri de salarii bugetare, in timp ce in patru ani Tariceanu nu a fost in stare sa construiasca decat cativa zeci de kilometri de autostrada?!
Tot campanie electoral era si atunci, pentru acelasi scop au fost cheltuiti miliarde de lei, mai apoi am suferit crunt cu totii si inca mai suferim…
Astazi situatia pare ca se repeta, doar ca daca in 2008 aveam de unde sa scadem, astazi abia daca mai avem ceva piele pe oase, iar revenirea la realitate, de dupa alegeri, va fi nu dureroasa ci metastazic de agonizanta…
Si ca o ultima constatare, in 2013 crestere economica de 3,5% – asa falsa cum a fost ea – a fost puternic sustinuta de un an agricol cu adevarat exceptional, dar 2014 nu se anunta la fel de bun…
GeorgeGMT