Asa cum scriam inca de anul trecut avansul, sau agresivitatea daca vreti, a politicii externe rusesti este din ce in ce mai vizibila. Dupa marsul triumfal prin Balcani (Bulgaria, Serbia si Ungaria), Rusia a profitat de primaverile arabe, si de nemultumirea generala a prospat “democratizatelor” natiuni, pentru a face pasi fermi in restabilirea hegemoniei in zona Africii de Nord, loc de “joaca” preferat pe vremea URSS si piata traditionala de desfacere pentru tehnica de lupta ruseasca.
Numai ca de aceasta data Moscova muta decisiv intr-una dintre cele mai importante dar si cele mai sarace tari din regiune: Egiptul.
Statul Major General al Armatei Ruse – sigla
Confruntata cu criticiile dure ale Washingtonului, si aflata practic in faliment bancar, conducerea militara de la Cairo are nevoie ca de aer de un nou aliat, de un nou furnizor de arme, iar de aici si pana la o discutie serioasa cu Kremlinul nu a fost decat un pas, iar Moscova, pentru as arata interesul foarte mare pentru Egipt, l-a trimis pe 29 octombrie la Cairo pe unul dintre cei mai puternici generali rusi: adjunctul Sefului Statului Major General al Armatei Ruse, general-locotenent Vyacheslav Kondrashov, care este nimeni altul decat seful GRU…
Cererile huntei militare egiptene au fost foarte ferme: armament avansat in valoare de 4 miliarde de dolari, finantarea urmand sa fie asigurata printr-un credit oferit de catre Rusia.
Pe 8 noiembrie un inalt oficial al Rosoboronexport a declarat ca Moscova este de acord cu aceasta afacere si va finanta si livra catre Cairo tehnica de lupta ceruta, continuand: “We are ready to negotiate with the Egyptian side the possibility of deliveries of new weaponry as well as repairing equipment supplied in Soviet times.”
Egiptenii au apelat la rusii datorita sistarii partiale a ajutorului financiar american pentru achizitile de armament, ajutor care atingea o valoare de un milliard de dolari anual. Iar ca lucrurile sa fie foarte serioase pe 13-14 noiembrie ministrul apararii si cel de externe ai Federatie Ruse se vor intalni cu conducatorii egipteni in vedere discutarii amanuntelor legate de aceasta tranzactie si bineinteles se vor discuta si alte aspect ale geopolticii regionale.
Iar istoria ne spune ca relatile, inclusiv militare, intre cele doua tari au fost extrem de dezvoltate in anii “60-“70 lucru pe care ambele parti il stiu foarte bine. Din delegatia ruseasca mai face parte si Andrei Boitsov – adjunctul directorului Serviciului Federal pentruTehnica Militara si inalti oficiali ai Rosoboronexport.
In urma acestor evolutii, Secretarul American de Stat, John Kerry si-a anunta o vizita oficiala la Cairo in urmatoarele saptamani (desi pe 3 noiembrie a facut o scurta escala in Egipt), probabil in incercarea de a opri alunecarea Egiptului catre Moscova sau dimpotriva, pentru a negocia aceasta noua reasezare politica a regiunii. Din surse neverificate se spune ca egiptenii ar fi cerut rusilor in primul rand rachete balistice cu raza medie de actiune -3500km mobile, precum si alte sortimente de tehnica de lupta.
Deocamdata ce au cerut exect egiptenii si ce vor fi de acord rusii sa le vanda nu se stie, informatile fiind foarte bine protejate, insa putem remarca cu amarciune ca asa-zisa democratizare a tarilor arabe a produs pana acum doar efecte contrare: islamizarea tuturor acestor natiuni, haosul si saracia, emigrarea in masa a milioane de oameni si peste toate aceste o nivelare a terenului pentru avansul gruparilor islamiste si influentei Rusiei in regiune.
O politica externa prosteasca pe care occidentalii au promovat-o fara nici un pic de minte sau realism…
GeorgeGMT