Alexei Miller, seful Gazprom, la inceperea constructiei gazoductului Southstream.
Acelora dintre noi care inca mai cred in aliante, care mai cred in NATO si UE, celor care inca mai gandesc ca in caz de ceva probleme, cu adevarat importante, legate de securitatea noastra nationala, economica sau militara, NATO sau UE vor sari cu mic cu mare, invartind hangerele pe deasupra capului, in apararea Romaniei, ca doar suntem aliati, le recomand sa se mai gandeasca!
Din experienta voastra personala de viata, cand a dat necazul peste voi, cine a fost cel mai bun prieten si aliat al vostru, altul decat voi insiva si eventual familia voastra?! Vecinii (UE), politia, statul (NATO) ?! Categoric nu e bine sa fii singur, dar este poate chiar mai periculos sa-ti pui toata si singura nadejde in aliati si prieteni, iar tu sa stai cu mainile in san!
In fond si la urma urmei cand Mama lui Kuzka ne-a ajutat pe noi faptul ca am facut parte dintr-o anumita alianta?! In Primul Razboi?! Poate, numai ca pana la urma Unirea s-a facut tot de catre noi si cam in contra aliatiilor nostri. Daca eram slabi, inca mai vorbeam acum despre Unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat! In WW2?! Haidade…Ironia sortii arata insa ca singura alianta economica care ne-a adus cu adevarat beneficii a fost mult-hulitul CAER sovietic, piata interna pe care Romania putea sa-si vanda produsele industriale, asa cum erau ele, si primea in schimb resurse energetice si materii prime la preturi promotionale, fara concurenta fata de piata libera din Vest. CAER-ul chiar ne-a ajutata in dezvoltarea unui sector industrial veritabil, cu toate tarele lui.
Acum daca ne intoarcem la zilele noastre, din punctul meu de vedere, ideea, sau mai degraba postulatul, conform caruia puteam sta linistiti, ca UE si NATO vegheaza pentru noi, sunt la fel de labila si de putin probabila, precum mentalitatea multora dintre compatriotii nostri care inca mai gandesc ca votul lor conteaza, ca daca vine la putere cutare sau cutare partid politic, viata lor se va schimba in bine, este la fel de dubioasa precum cei care inca mai asteapta ceva de la stat, de la administratia romaneasca: o pensie marita, un salariu mai bun, etc. La fel de lipsita de viitor precum increderea in politicieni! Astfel, ideea conform careia politicul va avea grija de noi, este pana la urma la fel de falimentara, istoric vorbind, precum si conceptul de alianta, economica sau militara, pe viata si pe moarte, un fel de fratie de cruce medievala.
Voi chiar credeti, in mod serios, ca opinia publica din tarile care astazi ne fac tigani si sarantoci, ar iesi pe strada in sprijinul Romaniei?! Credeti ca daca un prezumtiv inamic al nostru, sa zicem Ucraina, sprijinita din umbra de Rusia, ar incepe o campanie mediatica agresiva impotriva romaniilor, ca preludiu la o agresiune economico-militara dura, credeti voi, zic, ca opinia publica si politicienii vestici ar sari in ajutorul nostru?! Chiar daca campania respectiva ar fi penibil de proasta si transparenta pentru orice prost de European, credeti ca ar conta?!
Probabil ca europenii ar intelege ca publicitatea respectiva este falsa, dar tot s-ar preface macar ca este adevarata, numai si numai pentru faptul ca acest lucru le-ar da o justificare morala sa ne lase singuri…
Iar acum, cand deja unii dintre voi isi pregatesc raspunsurile radicale: “ ca nu domne, sigur ne vor ajuta!”, sa incepem, nu cu ce credem noi, ci cu fapte, cu lucruri care DEJA s-au intamplat. Adica sa nu ne luam dorintele drept realitate!
Astfel pretul gazelor naturale din Rusia este in Germania, Franta, Italia, sub 200$/Mmc, in timp ce Bucurestiul plateste senin peste 500$! Economie de piata?! Uniune Europeana?! Duceti-va fratiilor la furat…Pai de foarte mult timp exista in Parlamantul European un proiect de lege prin care pretul la gazele importate din Rusia sa fie negociat de UE la pachet, pentru toate tariile membre. Cine blocheaza acest proiect de lege?! Pai statele de le scrisei mai devreme, mari puteri europene.
In nord, Germania si-a construit, impreuna cu Rusia, propria ei conducta, Northstream, scurtcircuitand Polonia si toate cele Trei Baltice! Tarile “sarite” din schema au strigat in masa: TRADARE si aveau dreptate, tradare a fost si inca pe bani buni, pentru ca pretul mic platit de germani nu este asa de mic pe degeaba, ci in schimbul unor compromisuri intre cele doua mari puteri, compromisuri care afecteaza tarile mici ale UE.
Acum, de fapt in urma cu cateva zile, a fost inaugurata constructia Southstream, ceea dea doua conducta ruseasca, care va trece pe sub Marea Neagra si care la fel ca in cazul conductei nordice, “sare” si ea cateva tari membre, chit ca sarindu-le traseul sudic isi creste pretul cu peste un milliard de dolari. Astfel Rusia prefera sa piarda un miliard de dolari numai pentru a nu trece Romania pe harta conductei Southstream, o Romanie ostila clar Rusiei, foarte vocala si cu proiecte concurente celor rusesti: Nabucco si AGRI.
Acum ca tot am vorbit de Nabucco, in piata tocmai s-a anuntat oficial ca si partea germana s-a retras din proiect, astfel ca de facto Nabucco este mort si ingropat. Numai ca trebuie sa stiti ca “Marii Europeni” nu au vrut niciodata Nabucco, ci doar au jucat la doua capete. Astfel ideea conductei prin Turcia, care urma sa aduca gaz natural din Azerbaijean si poate chiar din Egipt si Iran, a fost inca de la inceputuri o idee sustinuta NUMAI de americani si de Romania. Ba mai mult decat atat, Bucurestiul a jucat totul pe o singura carte, sau daca vreti, pe o singura conducta, dand cu tifla oricaror propuneri rusesti de participare, chiar si tangentiala, la proiectul Southstream, facandu-si cu devotament datoria impotriva Gazpromului…Iar acum vom plati foarte scump “obraznicia”, dar si tradarea economica a fratiilor si aliatiilor nostri europeni!
Numai ca Nabucco a fost, din perspectiva Germaniei, Austriei, Frantei sau Italiei, doar o sperietoare pentru rusi, motiv de negocieri dure cu Moscova, caruia din cand in cand, atunci cand rusii erau prea incapatanati, li se arata pisica, adica Nabucco…Sa nu uitam ca Southstream se va costrui din finantarile unui cartel de banci, din care capitalul european este cel mai important, adica, mai pe romaneste, conducta ruseasca se construieste pe banii europeni, sau ca sa fim si mai consecventi, nu se putea construi fara bani europeni. Bani care ar fi putut alimenta foarte bine Nabucco!
Daca europenii chiar vroiau sa tina in frau Gazprom-ul rusesc, era foarte simplu: nu-l finantau!
In aceste conditii cele mai importante doua tari din fostul lagar comunist si cu totul…intamplator cele doua cele mai anti-ruse, Romania si Polonia, au fost pur si simplu scoase din joc si asta pentru ca ambele conducte le ocolesc, lasandu-le la mila Gazpromului, vis-à-vis de preturi. Si tot…intamplator ambele tari se uita cu speranta spre o tehnologie, deocamdata exclusiv americana, adica gazul de sist, Polonia incepand deja pregatirea pentru exploatarea industriala a acestuia. Practic toata lumea castiga, numai noi, astia mici, care cred in aliante, pierdem.
Din punctul meu de vedere Nabucco nu a fost dorit niciodata de tarile mari din UE, ci doar de SUA si cativa dintre aliatii lor. Romania a simtit rasuflarea grea Rusiei in problema Nabucco si astfel, tot cu sprijin american, a incercat sa-si faca propriul gazoduct, ceva mai mic, AGRI, proiect finantat pana acum de guvernul SUA si care in 2013 ar trebui sa fie pus economic pe picioare. Daca acest lucru se va intampla…nu pot inca sa stiu, insa sunt foarte multe probleme.
Bineinteles puteti contraargumenta ca afacerile sunt afaceri, NATO este NATO…dar atunci m-ati face sa rad cu pofta! Nu poti desparti niciodata razboiul de bani, de fapt absolut toate razboaiele au la baza factori economici, adica…Money. Cine cred ca Sfintele Cruciade au avut de facto prea mare legatura cu Pamnatul Sfant si paganii, este foarte naiv si ii recomand sa citeasca ceva mai multa istorie. Totul pe lumea asta se invarte in jurul baniilor, accesului la resurse, sau mai pe sleau, se supune unui principiu, care in limba romana suna cam asa: De ce sa planga mama si nu sa nu planga mata?!
Atata timp cat UE nu poate fi solidara, pentru cativa dolari in plus la factura de gaze, de ce credem ca ar fi NATO solidar, cand in joc ar fi sute de miliarde?! Si asta in conditiile in care, economic vorbind, Rusia este de fapt prizoniera Europei, din punct de vedere al capitalului, al pietei gazelor sau al petrolului, cand de fapt UE unita ar trebui sa dicteze preturile Rusiei, se intampla exact opusul: cel slab si mort de foame impune pretul stapanului fermei! Practic UE este in postura de monopson fata de Rusia, dar refuza sa-si valorifice aceasta pozitie, sau cel putini de ea beneficiaza doar cei mari.
Daca UE ar refuza sa mai cumpere gaze si resurse din Rusia, daca ar refuza sa-i mai pompeze capital, cat timp credeti voi ca ar rezista economia Rusiei, care este in proportie de 75% dependenta de exportul de resurse energetice si materii prime?!
Cine credeti voi ca ar muri primul?! UE fara gazele rusiilor, sau Rusia fara piata de desfacere care este astazi UE?! Cui ar putea Rusia sa vada gaze, atat timp cat infrastructura de export principala este pe zona europeana?! Pentru cine nu stie istorie sa ia aminte la urmatoarele randuri!
Exporturile sovietice de petrol si gaze au inceput pe vremea lui Hrusciov si asta s-a intamplat dintr-un singur motiv: FOAMEA! In Rusia era foamete la propriu, inca de la inceputul aniilor “60, asadar au inceput incet-incet, sa vanda aur, cu sutele de tone pe an si mai apoi petrol si gaze ca sa-si cumpere grau si carne, de la occidentali si astfel Partidul Comunist sa detina in continuare puterea, sa nu-i sara lumea in cap prea des.
Asa-zisa mare putere care era URSS-ul nu era in stare sa-si hraneasca proprii cetateni sau sa-si cazeze proprii ofiteri. Erau anumite raioane militare, unde ofiterii tineri traiau efectiv in casute construite prin copaci. Norocul lor ca la capitolul copaci, Rusia nu a avut niciodata probleme!
Ori in conditiile in care se vede foarte clar ca singurul aliat din NATO care ne-a sprijinit cat de cat, militar si economic, impotriva Rusiei a fost SUA, de ce am crede noi ca in cazul unor inrautatiri dramatice a relatiilor dintre noi si Rusia sau Ucraina, aliatii nostri europeni si-ar deranja profitabilele lor aranjamente economice cu Rusia de dragul unor “tigani” din Est, “tigani” pe care oricum regret ca i-au cunoscut?!
Ce anume din politica comunitara va indreptateste pe voi sa credeti ca Germania sau Franta vor riposta dur in cazul unei interventii rusesti, militare sau economice, directe sau indirecte, in Romania?! Cuvantul de onoare?! Un tratata semnat?! Pai nu Stalin era cel care postula ca valoarea unui tratat semnat, este mai mica decat valoarea hartiei pe care este scris?!
Si acum chiar credeti ca 12 avioane jerpelite, doua fregate cu doua tunuri, o mana de tancuri din anii “50, etc, ne sunt de ajuns, ca vezi-Doamne vin aliatii si ne apara?! Aveti voi curaj sa pariati cu viata voastra si viitorul vostru, pe aceasta garantie?! Nu voi intelege niciodata mentalitatea unor oameni care tot timpul isi fac planuri mergand pe mana altora, in loc sa se bazeze pe ei insisi…
Si mai mereu in istorie, cei mici si incapabili sa se apere singuri, macar intratat incat o victorie impotriva lor sa fie prea costisitioare, cei mici spuneam, au fost si vor fi moneda de schimb intre marile puteri. Iar noi suntem, ca de obicei, exact intre marile puteri!
Parafrazandu-l pe Issac Asimov, as spune ca speranta este cateodata ultimul refugiu al victimelor!
GeorgeGMT