In mod cu totul clar condusul unei tari nu difera foarte mult de administrarea unei afaceri sau de viata unei familii si de aici apar probabil toate problemele noastre. Politruci prosti, incapabili sa faca un ban pe proprile lor picioare, ajung sa ne dea noua ora exact in materie de cam toate alea.
Cu economia aproape de colaps si fara nici un viitor dadator de ceva sperante, imprumutand bani in fiecare an pentru plata salariilor si a pensiilor, Romania sta sa cada, social si economic, la primul semn prin carte creditorii internationali ar da de inteles ca nu vor mai finanta aceste guverne canceroase.
Insa revenind la specificul acestui blog si avand in minte ultima achizitie second-hand pe cale sa se produca – “Air Forces One” sh romano-italienesc, poate ar fi cazul sa ne relaxam la o cana de ceai si sa privim un pic in urma…
Boala sh-urilor a inceput la noi odata cu cererea Romaniei catre Germania pentru o pomana de, 54 parca, sisteme SPAAG Gepard, cerere pe care nemtii au acceptat-o si ne-au livrat 43 de Geparduri, din care din prima faza 36 au fost pastrate pentru dotare iar restul pentru canibalizare. Bineinteles ca ne-am pricopsit, ca daca esti milog si stai cu mana intinsa, cu sisteme antiaeriene dotate la nivelul aniilor “70, clasice am putea spune, cu radare si calculatoare analogice, adica una peste alta sunt la fel de utile in 2013 cum erau si tancurile Renault FT-17 cu care Romania a intrat in Rusia in “41.
Asa cum au venit asa au ramas, nefiind modernizate ci doar intretinute din punct de vedere mecanic. A existat in urma cu ceva ani o incercare patetica de a li se monta rachete AA cu raza scurta Strela 2M, incercare care pana la urma nu s-a finalizat. Facand aici o paranteza, nu ma pot plange ca acest “mariaj” intre Gepard si Strela n-a reusit si asta datorita faptului ca Strela, chiar “2M” poate concura fara prea mari emotii pentru premiul: Probability the worst missile in the world!” si s-ar clasa sigur intre primele doua, la categoria “rachete AA”, pentru ca la “racheta AT” locul I este probabil asigurat de o alta relicva a aniilor “60 si a razboaielor arabo-israeliene, dar pe care Armata Romana o tine in continuare operativa: rapciuga de Malyutka 2T…
Asadar epopeea second-handului in dotarea Armatei a inceput cu Gepardul care din punctul de vedere al eficientei militare este saracu’ la fel de speriat ca si tunul S-60 sovietic, alta vechitura buna de nimic si tractat degeaba prin poligoanele patriei noastre.Dar din pacate daca Gepardul a fost primul, in mod sigur nu a fost si ultimul.
Dupa ce tomberonezii au vazut ca pomana chiar ingrasa – conturile unora – ei bine, tomberonezii au prins un avant patriotic de nu-i mai opreste nimeni. Au urmat fregatele Type 22, care efectiv au fost cumparate din tomberoane, adica din groapa de gunoi a Royal Navy, revopsite, tapetate si vandute Romaniei pe o imensa gramada de milioane de lire sterline! Nave oceanice, 5000 de tone, foarte mari consumatoare de combustibil si cu un personal foarte numeros, nave cu profil inalt si dedicate vanatorii de submarine nucleare rapide in Atlantic, aceste fregate extrem de specializate au sosit in Romania dotate chiar ca in filmele cu prosti: un tun si 13 torpile de caciula!
Desi modernizare si inarmarea lor era in planuri, concret pana astazi s-a reusit „dotarea” cu cate un elicopter Puma Naval, la fel de “bine” inarmat precum si fregatele cu pricina – cu o mitraliera, dar deocamdata fara sonar, iar cu ocazia misunii din Golful Aden, au fost “intarite” cu cateva mitraliere, clasice of course, realizate la UM Bucuresti…Acum daca stam si gandim un pic retrospectiv, la misiunea Regelui Ferdinand din zona Cornului Africii putea sa iasa rau de tot, daca Doamne-fereste cateva barci pline cu pirati si dotate cu RPG-7/29 sau rachete AT, s-ar fi apropiat prea mult de fregata…Ramaneam si fara nava, intram si in istoria marinelor militare din toate timpurile!
Astfel daca am vopsi pe navele noastre, poreclite militare, cateva cruci rosii mari si am denumi intrega Marina “Flotila Pacii” cred ca nici cel mai al dracu’ inspector pentru dezarmare al ONU nu ar putea ridica nici macar o singura obiectiune! Doua fregate efectiv dezarmate, o a treia care este inarmata doar cu numele, patru corvete care pot cel mult speria delfinii si trei NPR-uri din acceasi categorie cu Marasestiul, total inutile si inarmate cu tunuri de bronz. Pardon cu rachete Styx, nu ca ar fi o prea mare diferenta…
Pe langa netrebuincioasele fregate pasnice, ne-am mai capatuit, tot pe baza de sh, cu un sistem AA cu raza medie, modernizabil la a doua venire a lui Isus, cand leul si mielul vor prieteni buni, „faimosul” si inutilul Hawk, aruncat de olandezi in gradina noastra contra unei “modeste” sume de 20 de milioane de dolari. Bineinteles ca prima tragere cu Hawk a avut loc anul acesta, la mai bine de sase ani dupa intrarea in dotare, racheta fiind insa ghidata de un TPS-79, ca radarul propriu este de mult senil.
Avioane de transport C-130 Hercules, cumparate/primite de pomana, cinci bucati, operationale teoretic doar patru, de zburat zboara doar trei, daca or mai zbura si alea.
Si bomboana de pe coliva noastra ca Armata, afacerea cu rapciugoasele de F-16A/B portugheze, vechi si jalnice, pe care un alt tomberonez, ministru in ale apararii, ne aburea pe noi ca vor veni dotate cu toate alea noi-noute, doar caroseria fiind de muzeu…Ministru mincinos si fara onoare, un adevarat membru al Clubului Tomberonezilor, nou infintat de catre RoMilitary! N-a avut nici macar demnitatea sa vina si sa-si ceara scuze pentru minciunile debitate cu doar cateva luni in urma…
Asadar Armata Romana va devei curand, daca nu cumva a si reusit aceasta „performanta”, sa devina utilizator unic in Europa si NATO a foarte multe si diverse categorii de armament, tehnica de lupta pe care absolut nici un alt membru NATO nu o mai foloseste de ani sau zeci de ani:
– Tunul AA S-60, calibrul 57mm, notoriu prin prisma faptului ca radarul sau –CRT-ul ca sa fim mai exacti, nu vedea un Alouette III nici macar atunci cand toti tunarii bateriei il vedeau clar cu ochiul liber si ii auzeau motorul fara probleme. Trebuiau retrase si inlocuite cu Mistral si VL MICA…
– Tancuri T-55AM nemodernizate, folosite si astazi asa cum le-a facut mama lor in Uniunea Sovietica in urma cu 60 de ani. Total inutile si cel mai probabil ca nu ar fi in stare sa parcurga prea multi kilometri nici macar in linie dreapta
– TAB-uri 71/79, transportoare blindate din anii “70, vechi, roase de rugina, folosind aceeasi „tehnologie” precum cea originala
– Rachete AT Malyutka 2T, modernizate cica cu focos de Milan, dar in esenta o rachete nu numai foarte veche dar si foarte proasta, extrem de greu de folosit in lupta, cate or mai fi inca in operationale
– Rachete AA Strela 2M, una dintre cele mai proaste rachete AA portabile din istoria acestui tip de racheta, folosibila partial doar noapte sau pe cer innorat si a carei baterii iti asigura un timp de ochire de sub un minut.
– Rachete AA cu raza lunga, vorba vine, S-75 Volhov, care nota bene urmeza sa fie modernizate la sistemul de comanda si control, rachete care la vremea Crizei rachetelor din Cuba erau in plina tinerete, dar care astazi sunt la fel de utile precum o catapulta cu bomba incendiara folosind Focul Grecesc impotriva unui Abrams
– Sisteme AT pentru infanterie, jale mare, atata timp cat ne bazam in continuare pe AG-7 si AG-9, rachete Konkurs si Maliutka. Daca AG-7 se poate dovedi in continuare o arma foarte folositoare ca artilerie pentru infanterie, dotata cu focos termobaric, pastrarea in dotarea a AG-9 este pentru mine un mare mister, atata timp cat raza de actiune este atat de mica si incarcatura atat de jalnica, incat efectiv trimiti la o moarte inutila si sigura trei oameni.
– Tunuri anti-tanc dedicate, si aici cred ca suntem singura tara NATO care mai are inca artilerie de camp AT tractata. Ce ar putea sa faca bietele noastre tunuri impotriva unui atac combinat al unei formatiuni blindate inamice, sprijinita, asa cum trebuie, de aviatie si elicoptere de atac?! Ar apuca macar sa traga o data?!
Asadar Armata Romana de astazi isi mai merita numele, mai poate bifa macar cateva criterii din definitia unei forte militare luptatoare?! Pai sincer nu prea cred. Nu avem niciun fel de capacitate in lupta aeriana, MIG-urile noastre fiind depasite si foarte putin numeroase. Nu avem aviatie de atac la sol pentru sprijinul fortelor proprii, nu avem elicoptere de transport sau de asalt, nu putem desfasura operatiuni combinate din lipsa acuta de mecanizare, sau unde motoarele inca mai pornesc este cu totul sinucigas sa trimiti in lupta in anul 2013 trupe dotate cu TAB-uri din anii “70 si rachete AT din anii “660, protejate cu T-55.
Nu avem, la nivel de forte terestre, capacitatea de penetrare a unei linii intarite inamice, ca nu avem mijloace de izbire blindate sau artilerie demna de acest nume, nu putem sa ne protejam nici macar partial spatiul aerian, nu avem avioane sau rachete AA de nici un fel.
La nivel de flota, am mai scris, platim salarii si consumam motorina absolut degeaba, respectivele nave neavand nici un fel de potential militar in fata nimanui, nici macar in fata unor pirati somalezi mai suparati pe viata.
Devenim pe zi ce trece groapa de gunoi a NATO si muzeul imbecilitatii noastre, tinand in dotarea unicate antice, fara valoare combativa si fara sa avem nici un alt plan de viitor decat sa cautam si mai asiduu prin gunoaiele altora, gasind te miri ce, precum Gepardul din 1970, HAWK-ul din 1960 si F-16 din anii “90, le adunam pe toate la noi in curte, nu aruncam nimic, ci dimpotriva strangem si mai multe, intr-o cat mai mare diversitate si obscentitate militara, folosind in acelasi timp termeni goliti de continut, precum interoperabilitate sau planuri de dotare multianuale!
T-55 nu poate fi nici macar in alta viata interoperabil cu un Leoparopd A7/Leclerc/Abrams, S-75 Volhov nu mai este de foarte mult timp interoperabil nici macar cu sisteme rusesti, iar restul fiarelor vechi denumite anecdotic “forta mecanizata” sunt cel mult atragatoare pentru firmele care se ocupa cu reciclarea…
Asadar nu aruncam nimic din vechiturile avute pe stoc, cautam prin gunoaiele altora si le aducem acasa, ingramadindu-le unele peste altele intr-un balamuc dracesc si cu minte simintita de prea mult viciu si obraznicie. Ministrii care ne mint fara rusine, ministrii care ne scupia in fata cu ideile lor privind dotarea si care stau relaxati si isi conduc in continuare limuzinele pazite de SPP.
Din pacate am ajuns sa fim condusi, nu de ieri de azi, de un puroi uman care ar fi facut deliciul oricarui roman de SF de la sfarsitul secolului XIX despre putreziciunea societatii capitaliste viitoare si care ar fi fost considerat probabil prea exagerat, dar ar carui titlul ar fi fost extrem de elocvent:
Tomberonezii…mizeria umana in secolul XXI!
Nu inamicul extern, daca o exista vreunul, ne-a adus in aceasta stare! Nici Rusia, nici oculta mondiala sau cine mai vreti voi, nu ne-a distrus tara, ci numai noi insine si „liderii” nostri! Nu este vina OMV ca statul le-a dat Petromul, nu este vina RMGC ca vrea sa ne „cianureasca” muntii, nu este vina strainilor ca noi ne-am scos tara si vietile pe taraba, ci numai a noastra! Nu Rusia este inamicul romanilor, nu SUA sau FMI, nu Uniunea Europeana ne-a vandut la fiare vechi industria si ne-a lasat fara slujbe, ci ai nostri lideri, cu noi aplaudand de zor si votandu-i odata la patru ani pentru un pumn de…faina si o galeata cu insemnele partidului! Noi suntem de vina si nimeni altcineva…
Aaaa si astazi fiind 25 Octombrie este Ziua Armatei, dar pe langa faptul ca efectiv nu avem ce sarbatorii si ar fi chiar nepoliticos sa le uram ceva de bine, ca ar suna a ironie ieftina, ma tot intreb de la revolutie incoace, de ce continuam sa mentinem ziua de 25 octombrie ca zi a Armatei Romane?!
GeorgeGMT