Motto:
“Resovietizarea Europei de Est este in plina derulare, iar in contextul actual din Republica Moldova, Bulgaria si Ucraina, autoritatile romane ar trebui sa fie foarte atente la politica externa si la relatiile cu partenerii sai strategici. Retorica xenofoba si antisemita capata niste conotatii absolut nebanuite”,
“In Moldova, la doua saptamani dupa ce Consiliul European ia decizia privind semnarea acordului intre Moldova si UE, adica atunci cand Alianta pentru Integrare Europeana si-a atins cel mai important deziderat, alianta se rupe. in Bulgaria, oamenii au iesit in strada nemultumiti de mecanismul politic. Ucraina pare ca s-a intors de la orientarea europeana”.
Cristian Diaconescu
Sursa: Karadeniz Press
Cristian Diaconescu confirma cele scrise de mine pe RoMilitary! Rusia si-a reluat marsul spre stapanirea Balcanilor, un deziderat vechi de doua secole in politica externa rusa. Implicarea Rusiei in diferendul dintre Turcia si Cipru, ajutorul financiar substantial acordat insulei Afroditei, prietenia directa si nemascata cu Serbia, sau marsul cu adevarat triumfal in Bulgaria, sunt tot atata dovezi ca rusii nu glumesc absolut deloc: Balcanii vor fi ai lor!
Serbia si-a privatizat principala companie energetica in favoarea Rusiei, are pe teritoriul sau o baza cvasimilitara, si la fel ca si in cazul Ciprului, Moscova este gata sa-i acord imprumuturi in conditii foarte avantajoase. Ultima picata, Bulgaria, a fost o nuca destul de tare pentru Moscova, mai ales atat timp cat guvernul Borisov a fost la putere. Rusii au transpirat serios in negocierile cu bulgarii pentru SouthStream, pentru simplul motiv ca Borisov tine neaaparat ca sectiunea conductei care traverseaza Bulgaria sa apartina tarii sale. Ba le-a mai si da una peste bot, anuland proiectul construiri unei noi centrale nucleare la Belene, proiect in valoare de peste patru miliarde de euro. Dar odata Guvernul Borisov cazut, socialistii au anunta inca din opozitie ca vor vor construi centrala nucleara, iar in privinta propietatii conductei de gaze, sunt dispusi la negocieri.
Astfel ceea ce scriam de cateva saptamnii, in sensul in care Moscova si-a reluat abrupt marsul spre Balcani este acum confirmat de un fost ministru de externe.
Ca de obicei in istorie singura piatra ceva mai dura, in cale tavalugului rusesc, in calea “nivelarii” intregi regiuni, este Romania. Nu stiu daca trebuie sa fim mandri sau nu, cert este ca de aceasta data pozitia tarii noastre este extrem de slaba. Macinata de coruptia si incompetenta cronica a clasei noastre politice, cu economia la pamant, datoare vanduta si fara macar o armata cat de cat decent dotata, Romania este astazi poate intr-o postura mai slaba decat in 1945.
In mod foarte clar pretentia de hegemonie a Moscovei nu se va opri la Bulgaria. Sustinuta atat de criza economica, cat si de vrajba dintre tarile membre UE (Uniune vorba vine, mai mult o adunatura de zmintiti!), propulsata de sumele enorme castigate din comertul cu hidrocarburi, Rusia foloseste in lupta impotriva tarilor europene proprii lor bani, profita de zanzania si calicia lor, de orgoliul lor de foste mari puteri, atragandu-le pe unele dintre ele cu afaceri profitabile si apoi lovindu-le pe celelalte.
Ii mituiesti pe cei mari si puternici, pentru ai putea santaja pe cei mici si slabi, astfel ca tarile mari, membre ale UE, se comporta ca niste lasi si nebuni in acelasi timp. Rusia nu-i iubeste si Rusia nu a uitat invazia germana. Pur si simplu ii ia pe rand: mai intai aia mici, apoi cei medii si la sfarsit, crema-cremelor, tarile mari europene. In mod sigur planul lui Stalin de a vedea o Europa sub dominatie rusa, de la Uraii si pana la Atlantic, este si astazi in picioare.
Dar europenii cu suflete mici si minti inguste, se bucura la banul castigat astazi facandu-ne pe noi tigani, dar maine cand “tiganii” nu vor mai fi si le va veni si lor randul, s-ar putea sa nu li se mai para chiar atat de haios.
UE este economic mult peste Rusia, dar Rusia are o gandire foarte clasica: in caz de razboi nu te bati cu PIB-ul, ci cu tancul, in caz de criza financiara majora, nu mananci masini Mercedes si nu te incalzesti cu BMW-ul, ci cu grau si petrol…Iar rusii au invatat din lectiile istoriei, spre deosebire de noi. Ei stiu foarte bine, pe propria lor piele, cum se invarte roata istoriei: azi esti sus si pari invulnerabil, maine esti in noroi calcat in picoare de toti! Iar industria militara rusa, care absoarbe 25% din forta de munca din sectorul industrial, este, cum-necum, mentinuta in viata si chiar modernizata.
Cine isi inchipuia in 1914 ca monarhia absolutista a Romanovilor, veche de peste 300 de ani, nu va mai exista in nici 3 ani?! Cine isi inchipuia ca Imperiul Tarist se va autodistruge, ajutat si din exterior, cu atat succes?! Iar mai apoi cine ar fi crezut in 1988 ca Tratatul de la Varsovia se va prabusii iar URSS-ul spaima Occidntului se va disipa si aproape ca va disparea?! Asa ca rusii stiu ei ce stiu, ca doar le-au trait, si isi fac probabil calcule ca a venit si randul altora sa guste din cupa mara a umilintei, a dezmembrarii, a infrangerii totale. Iar Rusia are timp, are foarte mult timp. Intotdeauna planurile de expansiune si politica externa a Moscovei au avut termene lungi si foarte lungi. Zeci de ani, o suta de ani. Rusia este o tara destul de unitara: o tara, un popor, un lider, iar in fata pestritei Uniuni Europene si a indepartatei SUA, avantajul este doar de partea sa.
China este un temei de ingrijorare, dar cel putin pentru urmatorii 50 de ani, nu este chiar un motiv de spaima, iar in 50 de ani se pot intampla multe, mai ales ca servicile secrete ruse si arma energiei merg mana in mana. Daca pe vreamea Razboiului Rece intreaga Europa tremura la auzul numelui KGB sau GRU, astazi tremura mai abitir la auzul numelui Gazprom.
In mod clar Balcanii sunt aprope cuceriti: Serbia, Bulgaria, Macedonia sunt in sfera de influenta rusa si se vor adanci in ea odata cu trecerea timpului. Grecia poate fi oricand la o singura scanteie de o masiva explozie sociala, Grecia care sa nu uitam a fost si este cea mai socialista/comunista tara europeana. Cum reactioneaza UE in fata Rusiei?! Pai tocmai ati vazut, au pierdut Chisinaul, Sofia, Belgrad-ul si nici pentru Bucuresti nu vor lupta foarte tare, mai ales daca tinem seama de slabiciunea vecina cu coma profunda a Romaniei.
Distrugerea economica si sociala sunt in afara oricaror discutii fapte de inalta tradare. Nimeni nu poate sustine ca politrucii romani sunt chiar atat de prosti. In mod clar sunt, dar nu atat de prosti, dar senzatia pe care mi-o lasa clasa politica de la Bucuresti este ca inca nu s-au hotarat foarte sigur cui sa-i pupe papucul mai cu evlavie: Moscovei sau Washington-ului?! Adica a cui sluga preaplecata sa fie.
Indreptarea noastra spre SUA a fost, se pare, doar un gest de moment si asta din cauza faptului ca nimeni nu se astepta ca Rusia sa redevina o forta atat de repede. Ori acum cand acest lucru se vede cu ochiul liber au aparut deja “binevoitori” in presa si in politica care vor sa indrepte Romania catre o relatie cu Rusia. Nu am nimic impotriva unor relatii economice si politice normale, numai ca stiu ca din punctul de vedere al politrucilor damboviteni, o relatie cu o mare putere nu se poate manifesta decat pe calapodul relatilor Romania-URSS, sau Romania-SUA, dupa 1999, adica o prea-plecata slugarnicie…
Vom schimba macazul?! Depinde mai ales de forta si motivatia americanilor, insa daca Romania nu va fi tinuta cu mult patos la piept de catre americanii, cel mai probabil peste 2-3 ani ne vom aduce brusc aminte de prietenia chiar proverbiala intre poporul rus si cel roman, ne vom aduce aminte cum ambele popoare au suferit impreuna sub cizma comunismului.
Iar Romania valoreaza pentru Moscova cat intrega zona balcanica la un loc, fiind practic cheia de bolta a intregii zone. Odata ce tara noastra ar fi atrasa catre o orbita mai apropiata de Moscova, intreg bazinul Marii Negre, cu resursele sale si traseele sale energetice, vor fi in mana rusiilor. Si sa nu uitam ca Romania, asa slabita, este practic singura legatura pe care Occidentul si SUA au mai au cu Marea Neagra.
Insa aceasta schimbare de stapan va fi una fundamentala in cele din urma. Intr-o democratie de tip american, chiar poti sa spui ce vrei, sa faci ce vrei, sa zbieri cat de tin plamanii, ca oricum nu te baga nimeni in seama, pe cand intr-o “democratie” de tip Putin, poti sa tipi, sa urli, sa faci ce vrei tu, dar poti face toata astea doar pana cand pun mana pe tine. In general “democratia” de tip moscovit, nu prea inghite chiar orice fel de opozitie.
Asadar este Uniunea Europena nemuritoare?! 🙂 🙂 Eu as intreba, care UE?! Ca oricum ai invarti-o, aceasta gloata numita generic Uniune, numai uniune nu este. Iar NATO?! Este el nemuritor?! Da ati vazut voi ceva nemuritor pe lumea asta?! Vreo tara, vreun tratat?! Rusii deja isi freaca mainile, nu se asteptau sa reincepa inaintarea atat de curand…
Iar poporul…care popor?! Ma rog, poporul votant ii va primi cu aplauze daca le da si lor ceva. Patriotismul, si imi asum ce spun acum, a apartinut in general elitelor, nu marei mase a poporului. Liderii pot fi patrioti, indivizii peste medie pot fi patrioti, poporul…niciodata, el va accepta porunca stapanirii daca i se da si lui ceva: o galeata, un pui, un pret la gaze mai mic si bineinteles totul garnisit cu multa propaganda nationalista placuta mujicului rus aidoma si manelistului roman. Pentru ca trebuie sa recunoastem, ne transformam incet incet intr-o tara de analfabeti si lasi, de oameni care nu mai au nici macar notiunea de natiune.
Tranzitia de putere va fi foarte placuta la inceput, desi RomaniaMilitary ca site s-ar putea sa nu mai fie, spre bucuria multora, dar mai apoi, odata ce jugul a fost bine prins, va incepe munca. Nu munca in folosul nostru, ci munca pe plantatie in folosul noului stapan. La fel ca si acum, cu diferenta notabila ca sub acest tip de democratie, unii dintre noi avem posibilitatea sa evitam jugul si sa fim independenti, nimeni nu ne baga in seama, dar in celalat tip de democratie astfel de fronde nu prea sunt premise.
Ce va aduce viitorul nimeni nu stie, un lucru este insa este clar: saracia merge mana-n mana cu schimbarea politica majora! Mai intai esti infometat, abia apoi intrebat cu cine votezi, iar raspunsul este deja cunoscut: galeata, micul si berea totul garnisit cu salata de demagogie proaspata.
GeorgeGMT