Romania Military

Editorial- Rusia redevine puterea militara dominanta in Europa?!

Situatia din Siria, influenta Rusiei asupra acesteia, m-a facut sa-mi aduc aminte de anul 1939. De ce?! Sincer nu stiu, sau nu stiam la inceput, insa daca ne uitam mai atent, situatia este intr-un fel similara, numai si numai din punctul de vedere ar dezvoltarii militare a Rusiei.

Cu o Europa centrifugata de diferentele aproape insuromtabile economice si sociale, cu tari care numai egale nu mai pot fi considerate, Rusia, benefiiciind de enormul avantaj al unei conduceri ferme si unitare, creste si creste repede, bazandu-se, pentru inceput, pe imensul potential al rezervelor sale minerale. Iar primul lucru pe care Vladimir Putin l-a facut, piatra de temelia a noii economii rusesti, a fost intarirea sectorului militar, atat cel industrial, cat si cel al apararii propriu-zise.

Si daca stam si cugetam putin mai profund si acum, ca si in anii”40, Rusia este considerata un urias cu picioare de lut, gata sa fie inghitit de Wehrmachtul german in cateva luni. Si acum, ca si atunci, armele si sistemele de armament rusesti sunt considerate slabute, primitive si oricum mult mai slabe dacat cele americane sau europene.

Numai ca realitatea istorica este cu totul diferita: in 1941, cam la toate capitolele, Armata Rosie era net superioara la capitolul tehnica de lupta, fata de toata lumea, Germania fiind inclusa. Aveau cele mai bune tancuri, cele mai bune tunuri, cele mai bune  mari unitati si super generali…iar in multe cazuri aveau specii de armament pe care Occidentalii nici nu si le imaginau, cum ar fi tancurile grele sau cele amfibii.

Erau singuri care aveau armate de tancuri si multe divizii adevarate de blindate, iar diviziile lor de mecanizate aveau mai multe tancuri dacat o divizie germana de blindate. Erau aproape cu totul mecanizati, caii fiind extrem de rari, si cu toatea astea presa vremii si generalii germani radeau de bietul Stalin si armata lui de tarani…Rezultatul s-a vazut.

Numai ca Europa Occidentala ar trebui sa-i fie recunoascatoare lui Hitler, pentru atacul preventiv asupra Uniunii Sovietice. Acum este aproape acceptat de toata lumea, faptul  ca Stalin se pregatea sa atace  Germania, iar Germania i-a luat-o inainte cu doar cateva saptamani de unde si dezastrul fortelor sovietice, prinse toate pe picior de atac.

Ce ar fi insemnat pentru noi ca Rusia sa fi atacat prima, in cat timp ar fi ajuns la Atlantic?! Probabil in maximum doi ani.

Am scapat ca prin urechile acului odata, efectiv la cateva sutimi de secunda, numai ca daca Rusia a invatat ceva din istorie, noi europenii se pare ca suntem mai fraieri. In timp ce Rusia isi dopeaza industria militara si dotarea fortelor sale, NATO, filiala europeana, se dezarmeza sub uriasa greutate a programelor sociale europene. In acelasi timp diferenta dintre tarile membre, atat a UE cat si a NATO, creste economic vorbind, tendintele centrifuge manifestandu-se atat in interiorul zonei euro, cat si in interiorul unor tari, Belgia, Spania, Marea Britanie.

Si in tot acest timp Rusia isi reface reteaua de amicitii europene, cea mai importanta fiind Germania. Dar nici Italia sau Franta nu sunt imune la miliardele Rusiei si la resursele sale naturale. Nabucco fiind un excelent exemplu de forta a Rusiei in raport cu “partenerii ” sai occidentali. Pur si simplu a reusit sa distruga un proiect care avea ca principal scop tocmai independenta Europei de gazele rusesti. In tot acest caz doar SUA a fost principalul aparator al Nabucco, de parca ei depindeau de gazul rusesc, nu UE. Miopia si micimea gandirii politicienilor europeni, la fel ca pe vremea lui Stalin, cand noi ne paruiam intre noi, iar sovieticii se pregateau linstiti sa ne stinga la toti lumina, se repeta acum. Bucurosi de o mica spaga, de un pret mai mic la gaze, tarile cu greutate din UE ii lasa pe cei mici si slabi de capul lor, refuzand ideea ca UE sa negocieze pretul gazelor la comun pentru toti membrii.

Numai ca avem in fata o singura minte si un singur pumn, Rusia, iar de cealalata parte zeci de fraieri, care fiecare se cred scula de bascula, fiecare pe bucatica lui de tara, si in tot acest timp Rusia este privita in continaure ca fiind slaba si prost condusa, cu o armata de doi lei…Iarasi se repeta aceeasi istorie, ca in 1939.

Adevarat ca acum in locul razboilului european, pe care Stalin l-a ajutat sa inceapa, oferindu-i lui Hitler garantia ca Rusia nu va ataca Germania, prin faimosul pact, acum a fost inlocui de criza economica generalizata, de cearta intre tarile membre, de piedicile puse reciproc, de slabirea serioasa a sectorului apararii.

Un tot acest timp, Rusia isi creste cat poate de mult forta militara. China la fel, Japonia, Australia si ele se pregatesc, numai idioata de UE se dezarmeaza, la fel ca in anii “30, cand un nou razboi era privit cu umor de marile puteri castigatoare in WW1. Mai tineti minte Munchen 1938…il mai tineti minte pe idotul de prim-ministru britanic  Neville Chamberlain?!

Numai ca Rusia are timp sa astepte, tot timpul a facut-o. Pana una alta a resusit sa-si mai stranga imperiul risipit in cele patru zari, greu, dar a reusit. Ucraina, Bielorusia si tarile din zona asiatica au incetata deja sa mai comenteze ordinele Kremlinului si urmeaza cuminti linia trasata de la Moscova. Georgia si partial Moldova pur si simplu nu conteaza, atat a timp cat tarile vestice, cele de pe flancul Federatiei sunt deja linistite. Acum Moscova, la adapostul tarilor satelite, isi poate permite sa-si traga rasuflarea cativa ani. A fost greu sa-si refaca imperiul, dar a meritat.

Celor care rad de capacitatea operationala a Armatei Ruse, sau de tehnica ei de lupta, le rad si eu la randul meu in nas.

Rusia este SINGURA tara din lume care are si care opereaza mari unitati de tancuri si mari unitati mecanizate, care in paranteza fie spus cam tot unitati de tancuri sunt. In timp ce in Vest se iese cateodata la aplicatie cu batalion de tancuri, rusii ies cu o intreaga armata, iar fata de calitatea tancurilor rusesti, T-90 sau T-80, nu fiti foarte optimisti. Nu sunt deloc foarte slabe, ci dimpotriva, iar in catia ani va scoate teva in lume noul Armata T-99.

Desi poate ceva mai vechi, tancurile rusesti sunt singurele din Europa care sunt dotate in totalitate cu sisteme pasive de protectie ERA sau Arena. Iar fata de superioritatea europenilor in aviatie, dati-mi voie sa devin chiar foarte vesel. Care superioritate?! Adevarat EU detine mai multe avioane moderne, decat are Rusia astazi, dar peste 10 ani cum va fi?! Si cum va ataca aviatie europeana o armata rusa de tancuri care va fi efectiva intesata de mijloace AA mobile cu raza scurta si medie de actiune?!

Si mai ales cu ce o va ataca si pentru cat timp?! Stim cu totii patania din Libia, cand dupa trei saptamani, Aliatii au ramas fara munitie inteligenta. Bineinteles asta nu a insemnat atunci ca tarile Vestice chiar nu mai aveau astfel de munitie, ci doar ca stocurile lor erau prea mici chiar si pentru un razboi de weekend.

Multi dintre noi cunosc sistemele AA rusesti, dar cati dintre voi stiu si cum sunt folosite?! Pantsir S1, Tunguska, etc, etc, au ca singur scop in viata protectia coloanelor armatei in atac, iar daca cuplam aici si sistemele S-300, avem o idee mai putin vesela despre abiliatile avioanelor europene de ai casapi pe rusi. Pana una alta UE nici macar nu mai are un avion dedicat sprijinirii avansului propriu, cu exceptia Tornado, care nu este totusi un avion de front.

Daca mai adugam aici si eterogenitatea armatelor europene, lipsa unei comenzi unitare, lipsa de experienta in a lupta impreuna, ajungem la o concluzie nu foarte optimista fata de sansele Europei Vestice, singura, intr-un conflict cu Rusia.

Iar industria rusa are capacitatea de a produce in masa in caz de nevoie, capacitate care lipseste din ce in ce mai mult statelor europene.

Ganditi-va la prima linie europeana: Polonia are cateva zeci de avioane, Slovacia si Cehia nici macar nu merita mentionate, iar Romania este astazi o gluma cu cele 12 F-16 OCU, asadar cine va tine piept Rusiei?! Germania, Italia, Franta?! Poate, da pentru cat timp, fara sa foloseasca arme nucleare tactice?!

In mentalitatea europeana a prins extrem de bine minciuna din timpul WW2, precum ca Uniunea Sovietica era cu totul nepregatita de razboi, iar tehnica militara rusa era vai de capul ei, numai ca aceste ideei sunt doar o manipulare. Armata Rosie din anii “40 era o forta luptatoare redutabila, mult peste Armata Germana, numai ca a avut un mare ghinion: germanii au lovit primii si astfel tot esafodajul sovietic, dedicat ofensivei s-a prabusit foarte repede, iar Rusia a pierdut cantitati incredibile de arme si provizii, plus cele mai bune trupe, in primele zile si saptamani ale atacului german.

In iunie 1941 Armata Rosie dispunea de peste 1300 de tancuri T-34/76 si de aproximativ 600 de tancuri grele KV-1, mii de guri de foc grele si era in general mult peste fortele germane cam la toate capitolele, doar ca a fost surprinsa pe picior gresit. Daca Stalin ar fi avut intreaga forta a armatei retrasa la cateva sute de km de granite, dincolo de capacitatea germaniilor de a ataca prin surprindere, Germania ar fi pierdut probabil razboiul inca din 1942.

Iar astazi vad ca se face exact aceasi greseala de subestimare grava a capacitatii Armatei Ruse si a tehnicii sale militare.

 

GeorgeGMT

Exit mobile version